Háztartás / Otthon

5+1 tárgy és felület, amit nem szabad antibakteriális törlőkendővel letörölni

5+1 tárgy és felület, amit nem szabad antibakteriális törlőkendővel letörölni

A gyermeked játékai

Amikor az antibakteriális kendővel végigtörölsz valamit, látod, hogy fehér habot hagy maga után a felületen. Amit viszont nem látsz, az a rengeteg kémiai anyag, amivel óvatosnak kell lenned. John Manolas kémikus szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok elszaporodása mögött az is állhat, hogy az emberek egyre gyakrabban nyúlnak az antibakteriális törlőkendők után, szinte bárhol, bármikor.

Egy kisgyermek esetében viszont nem feltétlenül az a jó megoldás, ha minden holmiját lefertőtleníted vele. Pláne nem azokat, amiket akár a szájába is vehet! Ezeket jobb inkább sima szappanos vízzel megtisztítani, vagy plüssök esetén a mosógépben kimosni őket, mert az antibakteriális kendőkben több, a szervezetre messze nem egészséges összetevő van.

Bármi, ami magába szívja a nedvességet

Ahhoz, hogy az antibakteriális törlőkendő kifejthesse hatásait, használat után szüksége van pár percre, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Ha viszont olyan tárgyat törölsz át vele, ami magába szívja a nedvességet (például egy kanapé vagy a szőnyeg), ez nem tud megtörténni, hiszen nagyon gyorsan magába köti a folyadékot. Arról nem is beszélve, hogy ha több kendőre is szükséged van, és nagyon alaposan sikálod, megrongálhatod az anyagot is.

A legjobb, ha inkább kifejezetten szövetekhez készített tisztítószert használsz ilyen felületeken.

Fából készült padló

Ha egy-egy alkalommal áttörlöd antibakteriális kendővel a fapadlót, még nem fogsz negatív változást tapasztalni. De ha ezt gyakran megcsinálod, rövidesen észreveheted majd, hogy egészen máshogy kezd kinézni a padló, mint a törölgetés előtt. Ugyanis az állandó surlódás és a benne lévő alkohol hatására a fa elveszíti a fényét. Ráadásul egy idő után magába szívja a nedvességet, ami tönkreteheti a felületét is. Ide csakis olyan terméket szabad használni, ami nagyon gyorsan szárad!

dusanpetkovic/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást