Egészség / Életmód / Lélek

Ha félsz a kudarctól és ez mindenben gátol: így nézz szembe minden félelmeddel gyorsan, 4 lépésben

Ha félsz a kudarctól és ez mindenben gátol: így nézz szembe minden félelmeddel gyorsan, 4 lépésben

Milyen álmaid vannak? Szoktál arról fantáziálgatni, hogy saját vállalkozásba kezdesz, karriert csinálsz egy teljesen másik területén az életednek, esetleg kitanulsz egy új szakmát? Vagy szeretnél családot alapítani, lefutni a maratont, párterápiára vinni a férjed, belevágni egy építkezésbe (hiába mondja mindenki körülötted, hogy őrült vagy, mert ez most, 2018-ban esélytelen)?

Ha valamelyik kérdésem megmozgatta a szívedet, akkor valószínűleg parázslik benned a vágy egy pici szikrája, hogy végre változtass az életeden – de mint minden emberben, benned is van félelem. Félelem a kudarctól, félelem az elutasítástól, félelem a velejáró munkától, félelem a következményektől, és -igen, ez is gyakori- félelem a sikertől. Ahhoz, hogy ezeket a félelmeket legalább olyan szinten elengedd, hogy végre belevághass a nagy álmod megvalósításába, egyenes út vezet, mégpedig négy lépésben: a felismerési, az elképzelési, a tervkészítési és a bebiztosítási fázisokban.

Készen állsz leküzdeni a legnagyobb démonjaidat is? Akkor szánj magadra egy kis időt és menj végig ezen a négy lépésen – ha a végére értél, óriási megkönnyebbülést érzel majd, és csak ott jön a java!

A felismerés

Nem kell irtó sokat agyalnod az első ponton, csak ülj le és kérdezd meg magadtól: miért nem vágtam bele eddig? Mi az a gát, ami miatt mindig elhalasztom a dolgot?

Próbáld meg definiálni a félelmedet, egészen pontosan!

Ebben segíthet, ha tudod, eddig milyen helyzetekből hátráltál ki – félsz, hogy fizikailag nem leszel elég egy maraton lefutásához; aggódsz, hogy mit fognak mondani rólad mások, ha végleg felmondasz és kockáztatsz egy új területen; esetleg tartasz a nagyobb anyagi bukástól?

Bármennyi idődbe is telik, ess túl ezen: derítsd ki, mi a félelem, mert ha már tudod, mit kell legyőznöd, onnantól nyert ügyed van!

Az elképzelés

Ha már pontosan tisztában vagy a legnagyobb félelmeddel (vagy akár félelmeiddel), fogj papírt és ceruzát, vagy nyiss egy üres dokumentumot, és írd le pontosan, mi lenne, ha a lehető legrosszabb verzió válna valóra.

Bukás, sikertelenség, megaláztatás, anyagi csőd – ne fogd vissza magad, legalább fél, de inkább egy oldalban dolgozd ki a leggázabb forgatókönyvet és nyugodtan adj teret közben a szorongásaidnak is…

Minél közelebb kerülsz a belső démonjaid által irányított verzióhoz, annál jobban látod majd magad előtt azt is, hogy milyen technikával küszöbölheted ki ezeket.

És itt jön a harmadik pont!

A terv

Most, hogy már a markodban tartod a lehető legrosszabb variációt, ami csak megtörténhet (jó érzés birtokolni, nem?), jöhet a nagy terv: dolgozd ki az elkerülő stratégiát!

Egészen pontosan kell ezt is leírnod, így jó, ha adsz magadnak időt rá, akár napokig agyalhatsz és vissza-visszatérhetsz a dokumentumodhoz, hogy mindig kiegészítsd valami újabb elkerülő technikával.

Ha egy pontos és személyre szabott, nem túl kemény edzéstervvel akarsz belevágni a maratonba, akkor is történhetnek bajok, úgy mint sérülések, és a többi. Dolgozz ki egy tervet ezekre az esetekre, de arra is, hogy elkerüld az elkerülhetőt!

Megnyugvás lesz leírni, milyen technikákkal előzheted meg a bajt, majd meglátod.

A bebiztosítás

Biztos vagyok benne, hogy az a bizonyos lehető legrosszabb verzió úgy kezd összemenni a fejedben, mint a gyerekmesékben a gonosz szereplő a végén – azért, mert kellően átgondoltad az energiáidat, a belefektetett időt, a képességeidet és azt is, hogy mit hozhat az élet!

Most már csak egy dolgod van: az alaposan megírt tervedbe belevágni, tehát bebiztosítani magad és elkerülni a félelmeid szülte, legszörnyűbb forgatókönyvet.

Vágj bele még ma (készíts egy ütemtervet és haladj lassan, de biztosan) és legyél Te a következő, akit egy akadály sem tud megakasztani a siker felé vezető úton!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást