Életmód / Egészség / Lélek

Ha félsz a kudarctól és ez mindenben gátol: így nézz szembe minden félelmeddel gyorsan, 4 lépésben

Milyen álmaid vannak? Szoktál arról fantáziálgatni, hogy saját vállalkozásba kezdesz, karriert csinálsz egy teljesen másik területén az életednek, esetleg kitanulsz egy új szakmát? Vagy szeretnél családot alapítani, lefutni a maratont, párterápiára vinni a férjed, belevágni egy építkezésbe (hiába mondja mindenki körülötted, hogy őrült vagy, mert ez most, 2018-ban esélytelen)?

Ha valamelyik kérdésem megmozgatta a szívedet, akkor valószínűleg parázslik benned a vágy egy pici szikrája, hogy végre változtass az életeden – de mint minden emberben, benned is van félelem. Félelem a kudarctól, félelem az elutasítástól, félelem a velejáró munkától, félelem a következményektől, és -igen, ez is gyakori- félelem a sikertől. Ahhoz, hogy ezeket a félelmeket legalább olyan szinten elengedd, hogy végre belevághass a nagy álmod megvalósításába, egyenes út vezet, mégpedig négy lépésben: a felismerési, az elképzelési, a tervkészítési és a bebiztosítási fázisokban.

Készen állsz leküzdeni a legnagyobb démonjaidat is? Akkor szánj magadra egy kis időt és menj végig ezen a négy lépésen – ha a végére értél, óriási megkönnyebbülést érzel majd, és csak ott jön a java!

A felismerés

Nem kell irtó sokat agyalnod az első ponton, csak ülj le és kérdezd meg magadtól: miért nem vágtam bele eddig? Mi az a gát, ami miatt mindig elhalasztom a dolgot?

Olvastad már?  5 mondat, amit minden nőnek kellene hallania az édesanyjától

Próbáld meg definiálni a félelmedet, egészen pontosan!

Ebben segíthet, ha tudod, eddig milyen helyzetekből hátráltál ki – félsz, hogy fizikailag nem leszel elég egy maraton lefutásához; aggódsz, hogy mit fognak mondani rólad mások, ha végleg felmondasz és kockáztatsz egy új területen; esetleg tartasz a nagyobb anyagi bukástól?

Bármennyi idődbe is telik, ess túl ezen: derítsd ki, mi a félelem, mert ha már tudod, mit kell legyőznöd, onnantól nyert ügyed van!

Az elképzelés

Ha már pontosan tisztában vagy a legnagyobb félelmeddel (vagy akár félelmeiddel), fogj papírt és ceruzát, vagy nyiss egy üres dokumentumot, és írd le pontosan, mi lenne, ha a lehető legrosszabb verzió válna valóra.

Bukás, sikertelenség, megaláztatás, anyagi csőd – ne fogd vissza magad, legalább fél, de inkább egy oldalban dolgozd ki a leggázabb forgatókönyvet és nyugodtan adj teret közben a szorongásaidnak is…

Minél közelebb kerülsz a belső démonjaid által irányított verzióhoz, annál jobban látod majd magad előtt azt is, hogy milyen technikával küszöbölheted ki ezeket.

És itt jön a harmadik pont!

A terv

Most, hogy már a markodban tartod a lehető legrosszabb variációt, ami csak megtörténhet (jó érzés birtokolni, nem?), jöhet a nagy terv: dolgozd ki az elkerülő stratégiát!

Olvastad már?  Másodállás, szerelemprojekt? Hogyan lavírozz két munka között hatékonyan

Egészen pontosan kell ezt is leírnod, így jó, ha adsz magadnak időt rá, akár napokig agyalhatsz és vissza-visszatérhetsz a dokumentumodhoz, hogy mindig kiegészítsd valami újabb elkerülő technikával.

Ha egy pontos és személyre szabott, nem túl kemény edzéstervvel akarsz belevágni a maratonba, akkor is történhetnek bajok, úgy mint sérülések, és a többi. Dolgozz ki egy tervet ezekre az esetekre, de arra is, hogy elkerüld az elkerülhetőt!

Megnyugvás lesz leírni, milyen technikákkal előzheted meg a bajt, majd meglátod.

A bebiztosítás

Biztos vagyok benne, hogy az a bizonyos lehető legrosszabb verzió úgy kezd összemenni a fejedben, mint a gyerekmesékben a gonosz szereplő a végén – azért, mert kellően átgondoltad az energiáidat, a belefektetett időt, a képességeidet és azt is, hogy mit hozhat az élet!

Most már csak egy dolgod van: az alaposan megírt tervedbe belevágni, tehát bebiztosítani magad és elkerülni a félelmeid szülte, legszörnyűbb forgatókönyvet.

Vágj bele még ma (készíts egy ütemtervet és haladj lassan, de biztosan) és legyél Te a következő, akit egy akadály sem tud megakasztani a siker felé vezető úton!