Hogy segíts a félénk gyerekednek anélkül, hogy meg akarnád változtatni?

Hogy segíts a félénk gyerekednek anélkül, hogy meg akarnád változtatni?

Címlap / Életmód / Család / Hogy segíts a félénk gyerekednek anélkül, hogy meg akarnád változtatni?

Félénkségét ne kezeld gyengeségként

Nem feltétlenül rossz tulajdonság az, ha a gyerek mögéd bújik, ha be szeretnéd mutatni valakinek, hiszen az idegenektől való félelem ösztönös, óvatos reakció. Az első nap az iskolában vagy az óvodában szintén lehet ijesztő és ismeretlen helyzet. Nem csoda, ha ilyenkor nem viselkedik önfeledten.

Ez a reakció a legtöbb esetben teljesen normális, de sok szülő jobban „értékelné”, ha gyereke barátságosabb, szórakoztatóbb és joviálisabb lenne. Kevés porontyot visznek azzal pszichológushoz, hogy túl könnyen oldódik társaságban vagy túl sok barátja van.

Pedig egy félénk gyereknek is lehet egy-két olyan közeli pajtása, akikkel jól érzi magát, így ő is lehet „társasági ember”, csak nem a szokásos harsány módon az. A visszahúzódó természet azt is jelenti, hogy az illető előbb gondolkodik, mint cselekszik, ami felnőttként is előnyös tulajdonság.

Félénk gyermek nevelése
Irina Tiumentseva/istockphoto.com

Ne bélyegezd meg félénkként és másoknak se engedd

Ha valamit sokat mondogatnak az embernek, azt előbb-utóbb maga is elhiszi, ezért ne sulykold bele, hogy ő milyen félénk. Az egyik visszahúzódó barátnőm – akit gyerekkora óta ismerek – utálta, amikor a szülei mentegetőztek a vendégeknek, boltosoknak, rokonoknak, amiért ő nem akart velük egyből barátkozni.

„Jajj, de kis félénk!” hallotta ezerszer és nem szerette, hogy betették egy kategóriába, hiszen ha adtak volna neki pár percet, félórát, kibújt volna a csigaházából. Ne mondd a gyerekedre, hogy félénk, mondd azt, hogy kell neki egy kis idő, amíg barátságosan viselkedik és megnyílik másoknak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást