Egészség / Életmód / Hírek

Ezért félnek az emberek a koronavírus elleni oltástól

Ezért félnek az emberek a koronavírus elleni oltástól

Amikor kicsi voltam, azt hittem, hogy félek az oltásoktól. A család is, ezért nem egyszer történt, hogy le kellett fogni, miközben a kötelező szurit, vagy esetleg a túl kalandos játékok miatt szükséges tetanusz oltást kaptam.

Csakhogy amikor az állatorvos házhoz jött beoltani a kutyánkat, és én már a látványtól is rosszul lettem, rájöttem: nem az oltással van a baj, hanem magával a tűvel, ettől vagyok valójában rosszul. És nem is vagyok egyedül.

Az emberek 3,5-10 százaléka jellemzően fél a tűktől, de annyira, hogy szorongani kezd. A felnőtt lakosság 80 százaléka pedig tapasztalt már hasonlót, de nem ilyen súlyosak a tünetei.

Elmondható, hogy mindössze az emberiség 20 százalékára nincs hatással az, ha meglát egy jókora tűt, amiről tudja, hogy belé fogják szúrni. Vannak, akik nem is bírják végigülni, hogy beoltsák őket. A legtöbben azonban nagy nehezen kíbírjuk a megpróbáltatást – de korántsem esik jól.

Most azonban, hogy a koronavírus-járvány végére egy oltással tehetünk pontot, érdemes lehet legyűrni ezt a félelmet.

Lehet valamit tenni az ellen, hogy ne féljen az ember az injekciós tűtől?

Klinikai hipnoterápia és viselkedésterápia segíthet a helyzeten. Ha valakinek nem nagyon súlyosak a tünetei, saját maga is megpróbálkozhat azzal, hogy átneveli az ösztöneit.

 1. Relaxáció: érdemes elsajátítani egy relaxációs technikát, ami segít ellazulni, és a szorongással járó helyzetekben visszatérni a jelenbe. A legjobb megoldás az, ha az izmokat ellazító relaxációs technikát tanuljuk meg. Ebben a légzés ritmusára engedjük el egyenként a befeszült izmainkat.
 2. Félelemlétra létrehozása: írd le az összes dolgot, ami miatt izgulsz vagy szorongsz, ha az oltásról van szó, és rendezd őket sorrendbe. Tudd, hogy mi a legnagyobb félelmed, és mi az, amit még el tudsz engedni.
 3. Járd végig a létrát: a relaxációs technikát alkalmazva gondold végig a létrát a legkisebb problémától a legnagyobb félelmedig. Mindegyiknél engedd meg magadnak, hogy egy kicsit eluralkodjon rajtad a félelem, majd használd a relaxációs technikát, hogy megnyugodj. 

Az sem rossz ötlet, ha nyomásterápiát használsz, és a jól bevált nyomáspontokon egy kicsit növeled a vérkeringést, hogy megakadályozd az ájulást. 

Fontos tudni, hogy bár a megfelelő technikákkal le lehet vetkőzni ezt a szorongást, valószínűleg teljesen soha nem fog eltűnni, csak kontrollálhatóvá válik. Ez pedig nem is feltétlenül baj. Az ilyen szituációkkal kapcsolatos félelem evolúciós előny, válasz egy olyan történésre, ami potenciálisan árthat is nekünk.

Nem eltüntetni kell teljesen, hanem megérteni, és kezelni. Nagyon fontos, hogy az olyan vakcinákat, mint amilyen a COVID-19 elleni oltóanyag is, minél többen megkapják, hogy visszatérhessünk a normális életünkbe, és ne kelljen sokkal tovább karanténban tengetnünk a napjainkat.

Forrás

3 hozzászólás

 • Avatar
  Antal1oo
  2021.01.09., 08:20

  A tűfóbiások most kaptak municiót rendesen. Több oltást láttam már a híradásokban, mint amennyi embert eddig beoltottak.( jó, kis túlzással). Élvezettel mutogatják, hogy a gyerekek is rettegjenek!

  Válasz
 • Avatar
  Alica Varga
  2021.01.09., 10:57

  Nincs kellően tesztelve, kísérleti nyulak lettek az emberek és a sok elleniformáció, ami miatt félni lehet. A tűtől való félelem butaság, többnyire csak a kis gyerekekbe vált ki félelmet. Még a gyógyszergyártócég sem vállal érte felelősséget, akkor miről beszélünk.

  Válasz
  • Avatar
   Fekete Sándor
   2021.01.09., 11:19

   Hát kedves Alica.81 elmúltam.De bizony én bennem félelmet vált ki a tű.Iszonyodom.

   Válasz

Írj egy hozzászólást