A kávé, ami több fehérjét tartalmaz, mint egy tojás – így készítheted el

A kávé, ami több fehérjét tartalmaz, mint egy tojás – így készítheted el

Címlap / Életmód / Receptek / A kávé, ami több fehérjét tartalmaz, mint egy tojás – így készítheted el

Plusz lendületet adhat reggelente

Ezzel a krémes itallal nemcsak, hogy éberebb lehetsz reggel, de egész délelőtt is lendületes maradhatsz. A titka, hogy több fehérjét tartalmaz, mint egy tojás, és még fehérjeporra sincs hozzá szükség. Mielőtt azonban megismernéd a jótékony hatásait és az elkészítésének a módját, egy dolgot semmiképp se felejts el: ez a finom tejeskávé semmi esetre sem tekinthető egy kiegyensúlyozott, tápláló reggeli helyettesítőjének. 

A fahéjas szójakávé egyszerűen arra jó, mert ízletes, több táplálékot adhatsz vele a szervezetednek reggel, és mindössze három fő összetevőt igényel: szójatej, eszpresszó és őrölt fahéj. A szójatej az, amelynek köszönhetően annyira fehérjedús, és olyan extra energiát ad, amelyet egy szimpla fekete kávéval biztosan nem érnél el. Egy csésze cukrozatlan szójatej körülbelül hét gramm fehérjét tartalmaz, szemben egy tojás átlagos hat grammjával.

Minden összetevője értékes

A szójatejben lévő fehérje növényi eredetű, így tejérzékenyek is fogyaszthatják, ami pedig az összetételét illeti, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy „teljes” fehérjeforrásnak tekintik. A szójatejen túl a tejeskávé többi összetevője – az eszpresszó és a fahéj – is kiválóan hat a szervezetre. A fahéjról kimutatták, hogy segít a fertőzések és a gyulladások leküzdésében. 

A fahéj kérge flavonoidokat, procianidint és katekineket is tartalmaz, amelyek egyaránt antioxidánsként működnek, és csökkentik a szervezetben a szabad gyökök által okozott károkat. Egy másik összetevőjének, a fahéjaldehidnek köszönhetően pedig enyhe antimikrobiális hatású, így segíthet bizonyos gombás fertőzések kezelésében, és a rossz leheletet is megelőzheted a segítségével.

Aztán persze ott van az eszpresszó, ami a kávé számos egészségügyi előnyével bír. Amellett, hogy koffeinforrás, a kávé egyben erős antioxidáns is, mivel klorogénsavat, ferulsavat, kávésavat és n-kumársavat tartalmaz. A mérsékelt fogyasztásáról ezen tulajdonságainak köszönhetően úgy tartják, hogy csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kialakulásának a kockázatát. Nem mellesleg a kávé a boldogságot fokozó B-vitaminoknak is forrása.

Beyza Erdem/pexels.com

Hogyan készítheted el?

Hozzávalók:

  • 3 dl szójatej
  • 1 adag eszpresszó
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • Kókuszvirágcukor (opcionális)

Elkészítés:

  1. Melegítsd a szójatejet addig, amíg forró nem lesz (a mikrohullámú sütőt is bátran használhatod hozzá). 
  2. Öntsd a forró tejet egy turmixgépbe, majd kapcsold a legalacsonyabb sebességre. Add hozzá a fahéjat és ízlés szerint a kókuszvirág cukrot (de juharszirupot, agavé szirupot vagy mézet is használhatsz). Keverd egy percig alacsony fokozaton, majd fél percig nagyobb sebességgel.
  3. Kapcsold ki a turmixgépet, és hagyd állni a habos tejet legalább egy percig, hogy szépen megkössön.
  4. Töltsd bele az eszpresszót abba az üres bögrébe, amiben a szójatejet melegítetted.
  5. Öntsd a szójatejet lassan az eszpresszó tetejére, majd kanalazd rá a habot. Ha túl sok lett a hab, tedd egy külön csészébe, hogy később is hozzákanalazhasd a kávédhoz.
  6. Ízlés szerint hintsd meg a tejét kókuszvirág cukorral.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást