VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Furcsa összefüggést találtak a tüdőrák és a magas glikémiás indexű ételek között – eddig is tudtuk, hogy a fehér kenyér nem tesz túl jót, de ezért még jobban érdemes odafigyelnünk, mennyit fogyasztunk belőle.
Mi az a glikémiás index?
A glikémiás index gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy egy étel mennyire nyomja fel a vércukorszintedet, ha megemészted.
Minél alacsonyabb ez a szám, annál egészségesebb az étel maga, hiszen a hirtelen magas vércukorszint-emelkedés kéz a kézben jár az utána következő rapid csökkenéssel is, ami falásrohamokhoz, brutális éhséghez és szédüléshez vezethet, hogy a rád törő fáradtságról már ne is beszéljünk.
Glikémiás indexük elsősorban a szénhidrátoknak van, ezek közül is a fehér lisztből készült ételek a legveszélyesebbek.
Az új cigaretta
Azt már azért tudjuk, hogy a cigarettázóknak nagyobb esélyük van a tüdőrák kialakulására, mint azoknak, akik nem pöfékelnek.
A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban rossz hírekről számol be: furcsa kapcsolatot találtak a tüdőrák megjelenése és a magas glikémiás indexű ételek fogyasztói között.
A cikk folytatódik, lapozz!