Stílus / Test

Fehér foltok és hullámos forma? Erre a betegségre utal ha megváltozott a körmöd

Fehér foltok és hullámos forma? Erre a betegségre utal ha megváltozott a körmöd

Professzionális kézápolóhoz járni egyre szélesebb körben terjed. A szakember könnyedén észreveszi és azonosíthatja, ha a körmödön rendellenességet észlel, de akár te magad is diagnosztizálhatod cikkünk segítségével. Ha elváltozást veszel észre a körömlemezeden, tudd, hogy mire számíthatsz, de mindenképpen fordulj vele orvoshoz!

Nagy Brigitta kézápoló­ műkörömépítőt kérdeztük. A természetes köröm formája egyénenként változó, amit az ujjhegyed alakja nagyban meghatároz. Többnyire domború, C íve van, és ha egészséges, akkor sima, fényes, kemény, ugyanakkor rugalmas is.

Figyeld a színét! Milyen árnyalat rejtőzik a lakk alatt?

A köröm színének elváltozása szembetűnő, és nem is ritka jelenség. Leggyakrabban a köröm az egészséges rózsaszínes árnyalatát sárgára cseréli, ha rendszeresen dohányzol, vagy ha a lakkodat alapozó nélkül kened fel. Utóbbi esetben polírozással eltüntetheted a sárga nyomokat, de kb. 3 hónap alatt le is nő a körömmel együtt. 

A kékes-­lilás körömlemez már komolyabb probléma, amely valószínűleg vérkeringési problémára utal. Fordulj vele orvoshoz!

A fekete köröm vagy körömrész véraláfutás eredménye, ami feltehetőleg nagyobb ütés hatására alakult ki, de nyilván erre a fájdalmas incidensre te is pontosan emlékszel. Nyugi, le fog nőni, rosszabb esetben leeseik, és új köröm nő helyette! Ha mégsem így történik, az viszont egy komolyabb problémát, akár daganatot is jelezhet, ezért mindenképpen menj vele orvoshoz!

Ha fehér pöttyök borítják az összes körmödet, tudd, hogy vitaminhiányod lehet. Csináltass vérvizsgálatot! Ha csak egy-­két körmödön mutatkoznak a pöttyöcskék, feltehetőleg külső hatásra a körömágy és a körömlemez közé levegő került. A levegősödés ütés, elvékonyodott köröm, vagy a műkörömépítés következményeként túlreszelt körömlemez eredménye lehet. Éppen ezért szakértőnk szerint a műkörmözés helyett érdemes a korszerű technikákat választani, mint például a géllak, ahol a saját körmöt természetes és kíméletes technikával erősítik meg, és eljárási módszertől függően alig vagy egyáltalán nem is kell a körömlemezt megreszelni.

Formám, formám, mondd meg nékem…

Tipikus alaki eltérés a kanál alakú köröm ilyenkor az elvékonyodott körömlemez középen bemélyedés van, szélein, mint a kanál, felhajlik. Vedd komolyan, mert vérszegénységre utalhat! 

Az úgynevezett karvalyköröm esetében a körömlemez ugyan normál vastagságú, de hosszában és széltében is nagyon ívelt. Gyakran lábon is előfordul, de ott egy kényelmetlen cipő is okozhat hasonló formabeli elváltozást. Ez a probléma egyébként keringési zavarokra figyelmeztet.

Szív-­ vagy tüdőbetegség jele lehet, ha mindegyik ujjadon nagyon domború, tömzsi a köröm, mint a régi órák üvege. Ha hosszában barázdáltak a körmeid, az bőrbetegség, vagy keringési zavarok miatt lehetséges.

A repedezett, törékeny, száraz köröm erős vegyszerek, tisztítószerek hatására alakulhat ki, tehát mindig védd magad gumikesztyűvel! Ha nem erre tippelsz, gyanakodj A-vitamin hiányára, vashiányra is. A-­ és E-­vitamint tartalmazó olajokkal ápold a kezed, és hamar helyrejön! 

Ha a körmöd lemezesen, rétegeiben szétválik, hátterében vashiányt sejthetsz, tehát szintén ajánlatos vérképet csináltatni, hogy megbizonyosodj felőle.

Fertőző betegségek

Sajnos olyan kellemetlen tünetek is előfordulhatnak, ha nem vigyázunk a higiéniánkra kellőképpen, mint a karfiolszerű, sárgás-­szürkés bőrelváltozás az ujjunkon – ez minden esetben vírusos szemölcs, azonnal keress fel egy orvosi rendelőt, semmiképpen ne bízd rá egy lelkes, ajánlkozó kéz­- és körömápoló szakemberre!

A körömgomba sem ritka jelenség, tárházuk ráadásul igen széles. Gombásodás esetében a köröm megvastagodhat, elszíneződhet, megemelkedhet. Minden esetben fertőző, ezért fontos, hogy fordulj vele bőrgyógyászhoz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást