Fáradtság ellen van megoldás!

Fáradtság ellen van megoldás!

Címlap / Életmód / Egészség / Fáradtság ellen van megoldás!

A hideg évszakban sokkal fáradtabb és álmosabb vagy? Kevés a lendület és az energia? Sokunk küzd hasonló panaszokkal, néhányunk viszont már megtalálta a megoldást.

Hiányzik a napsütés!
„Nem szeretem a nagy meleget, de mégis nap-függő vagyok. Összel és télen a leginkább a napfény hiánya zavar, a rövid nappalok, kevés napsütés. Ez az érzés együtt jár a krónikus fáradsággal, amely szeptembertől tavaszig megkeseríti a mindennapjaimat. A családom szerint jobb ha téli álmot alszok és tavasszal kelek majd fel.
Nem tudom, de minden esetre nem természetes hogy a környezetemben én vagyok állandó jelleggel a legfáradtabb!” – Magda, 33 éves.
A napfény valóban az éltető energia, ennek hiányában bizony sokunk érezheti gyűrödtnek magát. Nyáron a napsugarak rengeteg D vitaminnal látnak el, viszont ezt pótolhatjuk szervezetünkben magnéziumgazdag táplálékkal: kakaó, mandula, mogyoró, dió, szilva, banán, zöld petrezselyem stb. Használd ki a napsütést amikor csak lehet, akár öt perc a napon is gyógyító erővel bír, mert serkenti a melatonin termelést, mely elűzi a depressziót és fáradságot.

Rengeteg narancsot fogyasztok!
„Tavaly nagyon nehéz volt számomra az ősz és a tél. Fáradtság, lehangoltság… Egy orvos javasolta, hogy fogyasszak minél több természetes gyümölcslevet. Ettől valóban helyre zökkentem, úgy hogy idén is ezt fogom tenni, hogy ne kerüljek a tavalyi állapotomba.”- Kati, 28 év.
A gyümölcsök főként vitamin tartalmuk miatt ennyire egészségesek, ugyanakkor a természetes rostok serkentik az anyagcserét, így belülről sem fogsz „fáradt” lenni.

Nehezen alszok, még nehezebben ébredek
„Nagyon nehézen alszok el esténként, reggel pedig mindig megküzdök a vekkerrel. Tudom, hogy a gyümölcsök mennyire jót tesznek, ezért naponta fogyasztok banánt, kiwit vagy almát. Ezek a gyümölcsök nem fedezik a napi vitamin adagomat?”, Alexa 30 év.
A hideg beálltával szervezetünknek sokkal több vitaminra van szüksége, ezért nem tudunk minden vitamint pótolni, néha szükséges a vitaminpótlás. Javasoljuk hogy fordulj orvosodhoz vagy gyógyszerészedhez tanácsért, hogy milyen vitamint szedjél.
A vashiány is okozhat fáradságot, aluszékonyságot, ugyanakkor magnézium, jód, vagy akár kálciumhiány is gyakran felléphet.

Sporttal a fáradtság ellen
„Mozgás-függő vagyok. Mi óta elkezdtem heti rendszerességgel fitnesszezni illetve kocogni, egyszerűen nem tudom abbahagyni. Nem csak fizikailag de szellemileg is újjászületek minden egyes alkalommal, és olyan édes utána az álom..”, Timi 26 év.
A sport egy örömforrás, könnyű rászokni ha a kezdeteknél megfelelő kitartással rendelkezünk. A legjobb mód felébreszteni szervezetünket, hiszen ellátja szövetünket oxigénnel, serkenti a vérkeringést, fitten tartja egész testünket.

Nem tudok reggel felkelni!
„Nagy problémám, hogy nem tudok reggelente felkelni. Akár nyolc-kilenc óra alvás után is képtelen vagyok megmozdulni. Majd csak a munkahelyemen ébredek fel, addig mindent szokásból végzek el.” – Lara 32 év.
Mit tehetsz ilyen esetben? Szakértők szerint az ágyban való tespedés csak súlyosbítja a fáradtságérzetet. Ezért ahogy felkeltél ki az ágyból! A legjobb gyógymód erre egy meleg tusolás (nem forró!), amely serkenti a vérkeringést és egy egészséges nyugodt reggeli. Meglátod, mennyire feltöltődsz és a nap is vidámabban indul. A titok a nyugalomban rejlik, no stressz, a munkába is elérsz, hiszen a tusolásra és reggelire nem kell több mint 30 perc.

Egy kiegyensúlyozott életvitel
„Minden nap 5:30-kor kelek, minden este 10:00-kor már ágyban vagyok. Szabadnapokon sem kelek reggel 7 után és nem maradok fenn 11 utánig. Csak ezzel a programmal vagyok képes kiegyensúlyozottan élni”, meséli a 29 éves Anna.
Mindenki megérzi mi az a napi program, amely számára megfelelő. Az emberi testnek egyszerű ritmusa van, éjjelente aludni szeretne. Ha feje tetejére állítod a napi ritmust, ne csodálkozz hogy rossz alvó vagy, krónikus fáradságban szenvedsz vagy nem tudsz felébredni. A kiegyensúlyozott életritmus, fix órákhoz kötött lefekvések és ébredések határozzák meg napi szokásainkat!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!