Otthon / Szórakozás

A falu, ami a Jégvarázst ihlette – És könyörögnek, hogy ne keresd már fel

A falu, ami a Jégvarázst ihlette – És könyörögnek, hogy ne keresd már fel

A tömegturizmus legújabb áldozata egy idilli osztrák kis falu, amiről elterjedt, hogy a Jégvarázs világát ihlette. Ha most ennek hallatán benned is azonnal feltámad a vágy, hogy felkeresd, vagy rögtön az jut eszedbe, hogy el kellene vinni a gyerekeket is, a helyiek neked is üzenik: légyszi, ne tedd!

Lépni sem lehet a turistáktól

A népszerű Disney film hófödte királysága, Arendelle tényleg káprázatos látványt nyújt a vásznon, és nehéz elhinni, hogy ez a mesebeli csoda tényleg létezik – pedig így van. Vagyis így volt, a legutóbbi időkig.

A Salzburgtól egy órás autóúttal elérhető Hallstatt mindössze 780 lakosnak ad otthont, de a látogatók száma a 2009-es napi 100-ról 2019-ben már 10000-re növekedett – ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó turisták száma hatszor annyi, mint például az olaszországi Velencében.

Az invázió több szakaszban jött: 2006-ban a falu szerepelt a dél-koreai Spring Watch programban; 2011-ben egy kínai üzleti mogul készített egy teljes replikát Hallstatt-ból a déli Guangdong tartományban, 700 millió font költséggel; és az elmúlt években a mesés Arendelle-kapcsolat még nagyobb érdeklődést váltott ki a turisták körében.

A problémát tovább súlyosbította, mikor vírushírként terjedt el Kelet-Ázsiában Hallstattról, hogy ez a világ „leginstagrammolhatóbb városa”.

A helyieknek kezd elegük lenni

A helyzet mostanra odáig fajult, hogy a helyiek már nem a turizmus népszerűsítésén, hanem annak visszaszorításán dolgoznak. Hallstatt polgármestere, Alexander Scheutz azt mondta, hogy egyharmaddal szeretné csökkenteni a turisták számát.

„Hallstatt fontos színtere a kulturális történelemnek, nem pedig egy múzeum” – mondta a polgármester a Times-nak. Hozzátéve, szeretnék jelentősen csökkenteni az ide látogatók számát, de megállítani persze senkit nem tudnak, aki mégis fel akarja keresni az egykor idilli települést. A kirándulók számát egyelőre a városba behajtó turistabuszok számának korlátozásával próbálják meg visszaszorítani, ezekből most évente 20 ezer érkezik a faluba.

biletskiy1/depositphotos.com

Hallstatt 1997-ben megkapta az Unesco Világörökség státusát, részben a 7000 éves sóbányájának köszönhetően – ez a világ legrégebbi ilyen bányája.

A Salzkammergut hegység lábánál a kis település festői környezetben terül el egy tó mellett, bájos 16. századi épületekkel és egy evangélikus templommal Elsa királynő várának a helyén.

Miközben a lakosok kétségkívül hasznot is húznak a látogatók beáramlásából, és képesek voltak a vállalkozásokat egész évben nyitva tartani, a helyi iskolákat és a koncertcsarnokot fenntartani, ellentétben más kis osztrák falvakkal, a tömegturizmusnak azért árnyoldalai is vannak.

„Ez egy katasztrófa” –  mondta a Washington Postnak Verena Lobisser, egy helyi szálló tulajdonosa. „Sok látogató komolyan azt gondolja, hogy ez egy vidámpark.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást