Így tisztítsd meg a fa vágódeszkát, miután húst vágtál rajta

Így tisztítsd meg a fa vágódeszkát, miután húst vágtál rajta

Címlap / Otthon / Háztartás / Így tisztítsd meg a fa vágódeszkát, miután húst vágtál rajta

A vágódeszka alap kelléke a konyhai tevékenységeknek, hiszen gyakorlatilag mindent ezen vágunk. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusút használunk, ahogyan az sem, hogy hogyan tisztítjuk meg. Az ételek egészséges és tiszta elkészítéséhez, majd felszolgálásukhoz van néhány alapszabály, amit a vágódeszka tisztításnál be kell tartanunk.

Milyen anyagból legyen a vágódeszka?

Régebben részemről ez kényelem kérdése volt, pedig nem kellett volna, hogy így legyen. Akkoriban jobban szerettem a műanyag vágódeszkákat, mert egyszerűbb volt őket elmosni, és a mosogatógép is jóban volt velük. Sok negatívat olvastam azonban róluk, ugyanis nem egy kutatás alátámasztotta, hogy olyan káros műanyag részecskéket szivárogtathatnak az élelmiszerekbe – azáltal, hogy érintkeznek vágás közben velük, – melyek az emberi egészségre és a hormonrendszer megfelelő működésére negatív hatással vannak. 

Az EDC-k (hormonháztartást megborító káros és veszélyes vegyi anyagok) ugyanis az endokrin rendszerre gyakorolt negatív hatásuk által zavarhatják hormonjaink megfelelő működését.

Ezek az anyagok megtalálhatók a mindennap alkalmazott és használt termékekben, a különböző kozmetikumok és élelmiszerek csomagolásain. A levegőbe, a bőrbe, a vízbe beivódva átjutnak az emberi szervezetbe és jelentős egészségügyi kérdéseket vethetnek fel pl. nőknél termékenységi gondokat, férfiaknál a spermák minőségével kapcsolatos problémákat okozhatnak.

Így hát, ezeket elolvasva úgy döntöttem, hogy bár már van két gyermekem és nem tervezek többet, és valószínűleg nem fog életveszélyesen megbetegíteni és rám támadni egy műanyag vágódeszka, de ha ezzel is támogathatom jómagam és családom egészségét, inkább miért ne a fa változatot válasszam?

Alena Leonova/istockphoto.com

Milyen gyakran és hogyan tisztítsuk a fa vágódeszkát?

A vágó alkalmatosságot minden egyes használat után el kell mosnunk, sőt, havonta legalább egy alkalommal ajánlott lefertőtleníteni. Ha mosogatunk, egyszerű mosogatószert használjunk, melyet a szivacsra juttatva körkörös mozdulatokkal könnyedén megtisztíthatjuk a deszkánkat. A mezei mosogatószer a hús eltávolítására is kiválóan alkalmas.

Akár használtuk mindkét oldalát, akár nem, minden alkalommal mossuk el mindkét felét a vágódeszkának. Reméljük, nem kell bemutatni, hogy nyers hús szeletelése után mindig meg kell tisztítani a felületet, hiszen teljesen mindegy, hogy milyen húsárut vágunk rajta, a közvetlen tisztítás kulcsfontosságú. Vegyük észre, ha megmaradt húsdarabok ragadtak a mosogatószivacsunkba, és ha nagyon mélyen benne vannak és nem jönnek ki belőle, dobjuk ki és vegyünk elő egy tisztát.

Fertőtlenítés alatt egy klóros-vizes keveréket értünk (1 liter vízhez 1 teáskanál fehérítő), mellyel alaposan megtisztíthatjuk a vágófelületet. Lényeg, hogyha bekentük vele a vágódeszkát, hagyjuk állni öt percig, majd utána öblítsük le csak forró vízzel. Ha penészes a deszkánk, ugyanígy járjunk el vele.

Hogyha valami megfogta a deszkát pl. cékla vagy valamilyen paprikás pác stb., szórjuk meg az érintett felületet szódabikarbónával, majd egy dörzsis szivaccsal vagy egy félbevágott citrommal kezdjük el dörzsölni. A citrom ilyenkor külön jó megoldás, hiszen savas állagának köszönhetően a foltok halványításának szolgálatába állva plusz tisztítóként is bevethetjük. A folyamat végén a szokásos módon öblítsük el a vágódeszkát.

Helin Loik-Tomson/istockphoto.com

A szárításra és a kondicionálásra is ugyanúgy figyeljünk oda

Azt gondolnánk, hogy a fa vágódeszka mosogatási praktikái után már nem tud senki újat mondani nekünk, de ha ezt gondoltuk, tévedtünk. Ugyanis a tisztítás után egyáltalán nem mindegy a szárítás módja és a deszka további ápolása sem. Egyértelmű, hogy vizes deszkát nem teszünk el addig a szekrénybe, míg meg nem szárad, hiszen könnyedén penészessé válhat. Fontos tehát, hogy teljesen megszáradjon az eszköz, és utána pakoljuk el. A vizet felitathatjuk róla papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával.

Sajnálatos módon a fa deszka és a mosogatógép sosem voltak jóban egymással. Ennek tükrében soha ne tegyük be a gépbe, mert mosás során az anyag meghasadhat, a szárítás alkalmával pedig egész egyszerűen részben vagy egészben megrepedhet, a résekben megtelepülő baktériumokról nem is beszélve.

Lehet, hogy hihetetlennek hangzik, de egy vágódeszkát is ugyanúgy karban kell tartani, mint például egy autót. A konyhai eszköz elhasználódásának, meghasadásának és meghajlásának elkerülése érdekében olajat használva kondicionáljunk. Fontos, hogy nem étkezési olajra vagy olívaolajra gondolunk, hanem ásványi olajra. Havonta egyszer legalább kenjük be az olajjal a deszka felületét, majd oszlassuk el rajta az anyagot. Legalább három órán keresztül hagyjuk, hogy beszivárogjon az olaj, mely a résekbe és repedésekbe, illetve a deszka egész fa felületébe szépen beivódva megakadályozza a baktériumok bejutását az anyagba. Ha van időnk és türelmünk, egy egész éjszakára is hagyhatjuk. A folyamat végén papírtörlővel töröljük át még egyszer a deszkát, a felesleges olajat pedig szedjük le róla és hagyjuk megszáradni.

Láthatjuk, hogy nem kerül sok időnkbe a vágódeszka ápolása, és nem is mondhatnánk, hogy túl bonyolult folyamat lenne. Kis odafigyeléssel és körültekintő tisztítással nemcsak deszkánk tisztaságához, hanem saját magunk egészségének támogatásához is hozzájárulhatunk ezzel a néhány apró, ám alapvető szabálynak a betartásával. 

Nyitófotó: gorodenkoff/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!