Egészség / Életmód

Ezért veszélyes fájdalomcsillapítókat bevenni

Ezért veszélyes fájdalomcsillapítókat bevenni

Fáj a fejed, kínoz a menstruációd vagy a derekad lázadozik az egész napos üldögélés ellen? Mielőtt legközelebb is a jól bevált pirulához nyúlnál, ideje megtudnod, valójában mit szedsz, és milyen esetleges mellékhatásokkal kell szembenézned. A tájékoztató figyelmes végigolvasása nélkül soha, semmit ne szedj be!

Vény nélkül kapható változatok

Az orvosi rendelvény nélkül kapható fájdalomcsillapítóknak két fő típusuk van. Az acetominofén-tartalmúak és a nem-szteroidos gyulladáscsökkentők.

Mindkettő képes a láz és a fájdalom egyidejű csillapítására.

Utóbbi csoportba tartoznak a legnépszerűbb ibuprofén és naproxén hatóanyagú termékek. Tabletta, kapszula, zselékapszula, folyadék és esetleg kúp formájában is kaphatóak.

A kor befolyásolja a hatást

Néhány évvel ezelőtt a szülők még teljes nyugalommal adtak aszpirint gyermekeik lázas megbetegedésének kezelésére.

Ma már viszont köztudomású, hogy a szer rendszeres bevitele az agyat, a vesét és a májat érintő, úgynevezett Reye’s-szindrómával van összefüggésben.

Az ibuprofén és az acetaminofén tartalmú készítmények szedése viszont többnyire biztonságos a csemeték számára – persze, a koruknak megfelelő dózisban, gyermekorvossal konzultálva.

Alkohol és gyógyszer

Egyidejű vagy egymás utáni fogyasztásuk akár életveszélyes is lehet.

Mielőtt azonban meghoznád a döntést, mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatók: előfordulhat ugyanis, hogy két hasonló hatóanyagú szer hatásmechanizmusa mégis eltér a vivőanyagoknak köszönhetően.

Magyarán az egyikre ihatsz, a másikra nem. Az esetek többségében egyébként érdemes tartózkodni az italozástól.

Hatás a vérnyomásra

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók között akad, amelyik befolyásolhatja a vérnyomás-szabályozó gyógyszerek hatását, vagy akár olyanoknál is emelhetik a vérnyomást, akiket nem diagnosztizáltak ilyen betegséggel.

Amennyiben hipertóniában szenvedsz, mindenképpen beszélj a kezelőorvosoddal, hogy segítsen kiválasztani a számodra leginkább megfelelő fájdalomcsillapítót!

A gyomor nem mindig bírja

Egyes nem-szteroid alapú fájdalomcsillapítók irritációt okozhatnak az emésztőrendszerben: a gyomor belső falán a nyálkahártya sérülésével fekély és vérzés alakulhat ki.

Ha tudod, hogy eleve érzékeny a gyomrod, próbáld a lehető legritkábban és a legkisebb dózisban bevinni az ilyen készítményeket.

Meglévő fekélyes panaszok esetén pedig szigorúan tilos „magadtól” bármilyen gyógyszer szedését elkezdened!

Teher a vesére

A veséid folyamatosan keményen dolgoznak azért, hogy a salakanyagok távozzanak a testedből.

Vigyáznak a folyadék- és elektrolit-háztartás egyensúlyára is. A nem-szteroidos fájdalomcsillapítók hátráltathatják őket a munkában.

Rendszeres szedésük akár korábban egészséges embereknél is vesebetegségekhez, vagy akár elégtelenséghez is vezethet. Utóbbi probléma következménye a dialízis, illetve a szervátültetés szükségessége.

Hogy bírja a szíved?

A fájdalomcsillapító kétélű fegyver lehet a szív- és érrendszeri problémával küszködők kezében. Az alacsony dózisú aszpirinfogyasztás ugyanis csökkenti a szívrohamért és az agyvérzésért felelős vérrögök kialakulásának esélyét.

A nem-szteroid alapú készítmények ezzel szemben éppen ellenkezőleg hatnak: említettük már, hogy növelik a vérnyomást, emellett pedig „sűrűbbé” teszik a vért.

Amennyiben évente több doboz fájdalomcsillapító is fogy nálad, érdemes bejelentkezned egy kivizsgálásra. Az évek során fogyasztott gyógyszermennyiség mellékhatása ugyanis éveken át rejtve halmozódhat, és egyszer csak betegség formájában jelentkezhet. Egyszerű vérképpel megállapítható például, érte-e már károsodás a májfunkcióidat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást