Ezért jó testednek-lelkednek, ha van egy kutyád

Ezért jó testednek-lelkednek, ha van egy kutyád

Címlap / Életmód / Család / Ezért jó testednek-lelkednek, ha van egy kutyád

Akinek van kutyája, és igazán szereti, az el sem tudja képzelni nélküle az életét. Ez nem meglepő, hiszen ennek az elragadó állatfajnak számtalan emberekre gyakorolt, jótékony hatása van. Melyek ezek?

Segít a stressz levezetésében

A simogatás jót tesz a testnek és a léleknek – nem véletlen, hogy annyira igényeljük kedvesünk és szeretteink érintését. Nincs ez másként a házi kedvencekkel sem. Már felmérésekkel is vizsgálták, milyen hatása vannak, ha ölünkbe kapjuk a kutyánkat, és hosszú perceken keresztül simogatjuk, majd fogadjuk a hálás viszonzást.
Az eredmény magáért beszél: a stressz szint csökken, a boldogsághormonok száma pedig egyre csak nő.

Elűzi a depressziót

Ugyancsak kutatásokkal támasztották alá azt a tényt, mely szerint a kutyusos gazdik kevésbé hajlamosak a depresszióra. Ennek nem csak az előbb említett simogatós stressz levezetés az oka, hanem az is, hogy ha van egy négylábú kedvenced, akkor erősen felelősnek érzed magad valaki iránt.
Így – bármi is történt a magánéletedben – tudod, hogy nem szabad elhagynod magadat, hiszen valaki csak rád számíthat. Ez a szoros kapcsolat új erőt adhat, és a kedvenced jelenléte még biztonságérzetet is nyújthat magányos perceidben.

Elfogad önmagadként

Több idézet is kering az interneten, mely szerint a kutya az egyetlen élőlény a világon, ami tényleg jobban szeret téged önmagánál. Nos, ebben kétségtelenül van valami. Mindamellett nem utolsó szempont az sem, hogy a megszelídített ebek egyáltalán nem foglalkoznak sem a külsőddel, sem a tulajdonságaiddal, pont úgy szeretnek, ahogy vagy.
Sajnos ezzel sokan vissza is élnek, s kihasználják, hogy a kutya pont úgy fog odamenni hozzájuk egy pofon után, mintha mi sem történt volna. Te sose tegyél így, inkább élvezd ezt az odaadó szeretetet!

Jobb emberré tesz

Azzal, hogy a kutya önmagadként szeret, máris rámutatott egy igazán fontos értékre. De itt még korántsem áll meg a másik oldalról indult nevelés! A kutyád megtanít a felelősségteljes életre, arra, hogy ne csak magadra gondolj, amikor döntéseket hozol, s nem utolsó sorban megmutatja, milyen az, amikor valakihez alkalmazkodni kell.
A számtalan boldog pillanat mellett bepillantást enged az öregedés folyamatába, s abba is, milyen nehéz dolog az elmúlás…

Egészségesebb életmódot jelent

Azok, akik már gyermekkoruk óta folyamatosan állatok közelében élnek, sokkal kisebb eséllyel lesznek allergiásak. A kutyák jelenléte stimulálja az immunrendszert, így az észrevétlenül is erősebb lesz.
Nem utolsó szempont az sem, hogy a kutya az egyetlen kistestű háziállat, amellyel rendszeresen szükséges nagy sétákat tenni. Ez kétségtelenül jó hatással van az egészségedre, s a motivációdra is, hiszen a pórázzal a szájában toporgó ebnek neked sem lesz szíved nemet mondani.

Barátokat szerezhet neked

A séta nem csak az egészségednek, hanem a lelkednek is jót tesz, hiszen ha ismerkedni szeretnél, máris megvan a tökéletes közös téma: a kutya. Jellemző módon még a jól nevelt ebek is hajlamosak odarohanni egy-egy szimpatikus kutyához, s ha a gazdira is hasonló jelzők illenek, akkor új barátságok, vagy akár szerelmek is köttethetnek.
Nem beszélve arról, hogy a kutyaiskola mennyi új ismerőst tartogathat számodra…

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!