Ha túl sokáig tartana a kezdeti szerelem-robbanás, bele is halhatnánk

Ha túl sokáig tartana a kezdeti szerelem-robbanás, bele is halhatnánk

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ha túl sokáig tartana a kezdeti szerelem-robbanás, bele is halhatnánk

A szerelem egyfajta függőségi helyzettel jár – ha érezted már valaha ezt a különleges, mámoros állapotot, akkor bizonyára kicsit homályosak az emlékeid arról az időszakról. Ez éppúgy nem véletlen, minthogy a szerelemnek idővel óhatatlanul múlnia kell: úgy változtatja meg a testünk működését, hogy ebbe az intenzitásba rövid időn belül bele is halhatnánk.

A szerelem nem csak boldogsággal jár

Ezt tudjuk mindannyian, de gondoltál arra, hogy a szerelem nem csak akkor okoz „vészhelyzetet” a testedben, ha katasztrofálisra sikerül a párkapcsolatod? Abban az esetben is növekszik a stresszhormonod szintje, ha minden rendben van a kapcsolatodban.

Az első néhány hónap óhatatlanul is feszültségekkel teli, hiszen nem tudjátok, mit várhattok egymástól, hogyan alakul a közös életetek, illetve mindketten próbáltok megfelelni a másik igényeinek. Ennek nem is lehet más az eredménye, mint feszült idegállapot, avagy stresszhelyzet, ami hosszú távon megviseli a szervezetet.

Nagy szerencse, hogy az idő múlásával közelebb kerültök egymáshoz lelkileg, testileg egyaránt, és valamennyire megnyugodhattok, amikor végre tisztába kerültök a másik szándékaival. Ekkor a stresszhormon szintje is csökken, visszaáll a normális szintre. Kivéve persze, ha rosszul alakulnak a dolgaitok, hiszen akkor minden kezdődik elölről…

Szerencsés, ha ez az állapot nem áll fenn sokáig, ugyanis a magas kortizolszint számos betegség melegágya, többek között hormonális problémákhoz vezet, károsítja az immunrendszert, fáradtságot, fejfájást, vagy éppen hízást, fogyást okoz.

Ezért nem tart örökké a szerelem: rövid időn belül bele is halhatnánk

A szerelemfüggőség nem is olyan helytelen kifejezés

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki egyik párkapcsolatból a másikba esik, folyton szerelmes és mindig csalódik – az is lehet, hogy éppen te jársz ebben a cipőben? Ha hiszed, ha nem, egyáltalán nem lehetetlen, hogy te is szinte függőségi helyzetet alakíts ki a párkapcsolataidban. Bár ez mindig azaktuális partneredre koncentrálódik, tulajdonképpen nem a párodtól függsz igazán, hanem attól a hormonális kavalkádtól, amit a szerelem vált ki a testedben.

A szerelem ugyanis stimulálja az agy azon részét, ami a boldogságérzetért, jutalmazásért felelős. Ezért érzed azokat a bizonyos pillangókat a gyomrodban, és ezért húzódik folyton mosolyra az arcod, ha csak rágondolsz a szerelmedre. Igen ám, de az agynak az élményekért felelős központja akkor is aktivizálódik, ha skizofréniás, vagy éppen Tourette-szindrómás valaki, sőt, ha ez az intenzív ingerlés hosszú távon fennáll, akkor az már vezethet egyfajta függőség kialakulásához. Nem csak a lelki nehézségek vezetnek tehát a tudatmódosító folyamatokig: már az is hajlamossá tehet a függőségek kialakulására, ha túl sokáig, túl intenzíven vagy szerelmes.

A szerelmi őrjöngésedet is az egészséged bánhatja

Annak a bizonyos rózsaszín ködnek az érzékelése nem véletlen, a szervezetedben olyan kémiai változások mennek végbe, mintha tudatmódosító szereket használnál. A korábban említett agyi élményközpontban dopamin termelődik, és ez a boldogsághormon hatással van a szervezet szerotonin szintjére is.

A szerotonin hatást gyakorol a hangulatodra, az étvágyadra, az alvási szokásaidra, a testhőmérsékletedre, továbbá a szexuális szokásaidra. Megváltozott mértéke jót és rosszat egyaránt kihozhat a szervezetedből, legalábbis ideig-óráig. Ugyanakkor nem árt tudnod, hogy felelőssé tették a depresszió és a migrénes fejfájás kialakulásáért, okozhat fülzúgást, bipoláris és idegi zavarokat is, tehát nem meglepő, ha a szakértők úgy vélik, nem túl jó dolog „játszadozni” a szintjével.

Jobb a békesség

Ez az őrült, felfokozott testi állapot többnyire lecseng az első évben, illetve az első háromban gyakorlatilag visszaáll a normális szint.

Bár sokan visszasírják az intenzív, kezdeti lángolást, valójában a testünk fizikálisan nem bírná ezt a hatalmas megterhelést hosszú távon.

A bölcs természet úgy rendezte, hogy a szerelmi lángolás elmúlása után kialakuljon a kötődés, amiért az oxitocin nevű hormon lesz felelős. Ez utóbbinak számos jótékony hatást köszönhetünk: többek között csökkenti a fájdalom- és félelemérzetet, miközben arra sarkall bennünket, hogy megmaradjunk a biztos, monogám kapcsolatunkban.

A boldog kapcsolatot ápoló emberek ugyanis kisebb eséllyel néznek szembe olyan komoly betegségekkel, mint a keringési rendellenességek, a szívroham, az agyvérzés, vagy éppen a depresszió, továbbá erősebb az immunrendszerük, tehát ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!