Ezekre figyelj, ha mostanában utazol Görögországba

Ezekre figyelj, ha mostanában utazol Görögországba

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ezekre figyelj, ha mostanában utazol Görögországba

A görögországi gazdasági válság híre elárasztotta a világsajtót, az ember fejében akarva-akaratlanul felsejlik a gondolat, hogy az államcsőd általi fenyegetettség vajon milyen hatással lehet az odautazó turistákra. Amennyiben már hónapok óta le van foglalva az utad, vagy egyelőre csak tervezed a görögországi vakációt, ne aggódj, az alábbi szempontok szem előtt tartásával nem érhet kellemetlenség a nyaralásod alatt! 

Ne pánikolj!

A turizmus Görögország gazdaságának motorja, így annak zavartalan működése az államnak és a vendéglátóiparnak is elsődleges érdeke.

Az események centruma Athén, így ha valamelyik szigetre utazol, valószínűleg semmit nem fogsz érzékelni a válsághangulatból.

De még Athénban sincs mitől tartanod, csak néhány apró dologra kell figyelned az utazásra való felkészülésnél, és gördülékenyen fog zajlani a nyaralásod.

A helyszíni tudósítások szerint is alig tapasztalható változás Görögörszág mindennapjaiban a válsághelyzet ellenére, így a pánikolás teljesen felesleges, csak magadnak okozol vele feszült perceket. 

Egyéni szervezés kontra utazásszervező irodák

Ha utazási iroda által szervezett útra fizettél be, a legkevésbé sem kell tartanod a váratlan meglepetésektől.

Az ilyen utakra a szálláshelyek, repülő- és buszjáratok legnagyobb része már hónapokkal korábban ki van fizetve, így nincs félnivalód, hogy a válság miatt zárt ajtókkal találod szemben magad a hotel vagy apartman előtt, vagy netalántán kint ragadsz, mert nem indítják el a járatot, amivel hazajönnél.

(Ugyanakkor az esetleges sztrájkokkal számolni kell, ahogy azt a későbbiekben is írjuk.)

Nem vagy az az előre foglalós típus?

Sebaj, mert a last minute utaknál ugyanúgy fennállnak a fent említett feltételek, hiszen ilyen esetekben a már lekötött járatokon fennmaradó helyeket értékesítik ilyenkor.

Ne utalj át pénzt az interneten keresztül

A kialakult helyzet miatt bizonytalanná váltak a banki tranzakciók, így nem biztos, hogy a netbankon keresztül Görögországba utalt pénzed akadálytalanul megérkezik a célszámlára.

Ha épp szálláshelykeresés előtt állsz, igyekezz olyan helyet keresni, ahol nem kérnek előleget.

Ha megtaláltad álmaid kis apartmanját, de utalással kérik a foglalót, írj egy e-mailt a kapcsolattartónak, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között nem szívesen utalnád a pénzed az interneten keresztül, de biztosítsd őket a határozott utazási és foglalási szándékodról.

Legyen nálad elegendő készpénz!

A legtöbb oldalon azt javasolják a Görögországba utazó turistáknak, hogy vigyenek magukkal készpénzt, mert kérdéses, hogy mekkora összeget lesznek képesek kivenni a bankautomatákból.

Emellett banki korlátozásokat is bevezettek, így első körben július 6-ig zárva tartanak a bankfiókok, kellemetlen helyzetbe kerülhetsz tehát, ha csak a bankkártyádra támaszkodsz a nyaralás során. Sőt, a boltokban is előfordulhat, hogy vonakodva fogadják el a bank-, vagy hitelkártyád.

A hotelszobákban a legtöbb esetben található szobaszéf, így biztonságos helyen tudod tartani a pénzed, és nyugodt szívvel célozhatod meg a napfényes tengerpartot.

A valuták közül az eurót tartják a legmegbízhatóbbnak, így keress egy olyan pénzváltó helyet, ahol kedvező árfolyamon tudod átváltani forintjaid.

Tájékozódj!

Ha továbbra is kétségeid vannak utazásod körülményeivel kapcsolatban, legyél naprakész a legfrissebb görögországi fejleményekről, kérj tájékoztatást a budapesti görög nagykövetségtől, esetleg indulás előtt néhány nappal érdeklődj a szálláshelyednél, hogy van-e bármilyen hatása a jelenlegi helyzetnek a foglalásodra.

Az athens.usembassy.gov oldalon részletes információt találsz az előre bejelentett demonstrációkról, azok időpontjáról, helyszínéről, és így fel tudsz készülni az esetleges közlekedési fennakadásokra.

Vedd figyelembe, hogy sztrájkok is előfordulhatnak, legyél rugalmas a menetrend összeállításánál, és készülj fel alternatív megoldásokra, útvonalakra is.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!