Otthon varrnál maszkot? Ezeket az anyagokat válaszd!

Otthon varrnál maszkot? Ezeket az anyagokat válaszd!

Címlap / Otthon / Hobbi / Otthon varrnál maszkot? Ezeket az anyagokat válaszd!

Ha a koronavírus-járványnak egy nyertese van, azok biztosan az egészségügyimaszk-gyártók: úgy megnőtt a kereslet a védelmi eszközre, hogy ennyit talán soha nem adtak még el belőle. Ha nincs kedved egyszer használatos, papírvékony maszkokat aranyáron beszerezni, esetleg már nincs is a környezetedben hely, ahol kaphatók lennének, csinálj magadnak otthon szövetmaszkot!

Élénk vita folyik arról, mennyire érdemes maszkot viselni a koronavírus-járvány idején, de szakértők, úgy tűnik, nagyrészt megegyeznek abban, hogy ha valaki nem küzd légzésnehézségekkel, akkor jobban teszi, ha a lakáson kívül maszkban közlekedik. Ennek egyszerű oka van: a koronavírus egy olyan kórokozó, ami a fertőzöttek nagyjából felénél nem is okoz tüneteket, ennek ellenére ugyanúgy fertőző.

Így bárki könnyen hordozó, és ezzel együtt potenciális fertőző is lehet, mindegy, hogy mennyire érzi jól magát. A maszk megakadályozza, hogy a vírusok egy része a levegőbe kerüljön, és megfertőzzön másokat.

Az otthon készített maszkok is jelenthetnek jobb megoldást, mint a boltban vásárolt, legrosszabb minőségű, egyszer használatos (egyébként kétórás időtartamra hordható) változatok, ehhez azonban érdemes tudni, hogy milyen anyagból varrja őket az ember.

Arcmaszk varrás
istockphoto

Az Argonne Nemzeti Laboratórium és a Chicagói Egyetem közös kutatása alaposan megvizsgálta a leggyakoribb anyagokat két tulajdonságuk alapján is: az egyik a mechanikai, azaz fizikai szűrési tulajdonságuk, a másik pedig az elektrosztatikus védelmük.

Az első egész egyszerűen azt jelenti, hogy az anyagsűrűség alapján mi enged át kevesebb nyálat, levegőt, és így vírust is a maszkon. Az elektrosztatikus védelem már érdekesebb: a legjobban úgy lehet megérteni, hogy elképzeljük, milyen az, amikor valamitől feltöltődve hozzáérünk egy barátunkhoz, és kicsit megrázzuk. Ez az elektrosztatikus töltés a maszk anyagának esetében nem hagyja el a maszkot magát, hanem benne marad, és „csapdába ejti” a kis vírusrészecskéket. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»