Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Ezek az okai annak, hogy este, vagy nappal kívánod jobban a szexet

Ezek az okai annak, hogy este, vagy nappal kívánod jobban a szexet

A biológiai óránk nem jár egyformán – ezt remekül bizonyítja, hogy míg akadnak, akik már reggel hatra letudták a napi edzést, a tusolást és a reggelit, addig mások az utolsó pillanatban bújnak ki az ágyból, és még így is csak nagyon nehezen tudják összeszedni magukat. Szexuális téren is jellemzőek az eltérések nem csak az igényeket, hanem a mennyiséget sőt, még az időpontot illetően is. De vajon mitől függ, hogy reggel, este, vagy éppen napközben kívánod jobban a szexet?

A férfiak reggel, a nők viszont este kívánósabbak

Alapvetően elmondható, hogy míg a férfiak inkább reggel, addig a nők sokkal inkább napközben, még inkább estefelé kívánják az együttléteket. Mindez könnyedén megmagyarázható a hormonok változásával: a férfiak tesztoszteronszintje a reggeli, hajnali órákban a legmagasabb (többek között ennek köszönhető a reggeli merevedés is). Amikor felébrednek, akkor a legnagyobb a vágyuk, legalábbis a természetet és a hormonokat figyelembe véve. Ahogy közeledik az este, annál fáradtabbak lesznek, és már nem dolgozik bennük annyira erősen a késztetés. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a nap vége felé közeledve egyre kevésbé akarnának ágyba bújni velünk.

A csökkenő tesztoszteronszintet ugyanis ellensúlyozza, hogy mindkét nemnél lassul az agyi aktivitás, ez pedig oda vezet, hogy könnyebben kerülünk romantikus hangulatba.

Köztudott, hogy az intimitásra a nőknek nagy szükségük van ahhoz, hogy kielégítő legyen a házaséletük, és kellően fel tudjanak készülni az együttlétre. Ez tehát a fő oka annak, hogy a nők inkább az esti szeretkezéseket részesítik előnyben: egyszerűen könnyebben ráhangolódnak a szexre akkor, ha sikerül belefeledkezniük a pillanatba. Márpedig ez jóval egyszerűbb este, mint reggel, vagy éppen napközben. 

VitalikRadko/depositphotos.com

A környezet is befolyásolja

Amit az evolúció belénk táplált, azt nem igazán tudjuk irányítani, vagy éppen befolyásolni, de a környezeti tényezők nagyban meghatározzák, milyen a szexuális étvágyunk, illetve mikor tör ránk a vágy. A szexuális életet jelentős részben meghatározza a rutin, és ez nem csupán magát az aktust jelenti, hanem az azt körülölelő szokásokat is. Ilyen pl. az, hogy ha kisgyerek van a családban, akkor a páros kénytelen alkalmazkodni az ő ébredési-fekvési szokásaihoz, amik legalább ideiglenesen felülírják a spontaneitást az összebújások időpontjait tekintve. Ugyanígy sokat számít a hétköznapi rutin: ha eleve minden reggel korahajnalban indultok dolgozni, akkor kis esély van rá, hogy még egy órával előbb felkeljetek egy gyors légyottért – főleg akkor, ha egyébként is hulla fáradtak vagytok. Az alváshiány és a fáradtság már önmagában is nagyban csökkenti az energiaszintet és a libidót is negatív irányba befolyásolja. Sőt, a hormonháztartásra szintén kifejti a hatását, aminek következtében automatikusan csökken a szexuális étvágy.

A korán kelő és sokat dolgozó párok tehát annak ellenére is inkább az esti órákban fognak szeretkezni, hogy esetleg reggel jobban kívánják az együttléteket. 

Ami a nőket illeti, a stressz esetükben különösen sok ront a helyzeten, és nehezíti, vagy éppen ellehetetleníti, hogy ráhangolódjanak az együttlétekre. A reggeli stressz-szint pedig általában magasabb, mint az esti: kevesebb dologért kell aggódni akkor, amikor már mögöttünk a nap túlnyomó része, és minden tervezett feladatnak a végére értünk, mint akkor, amikor még semmit sem csináltunk meg. Mindezt kicsit ellensúlyozza, hogy a természetes ciklust tekintve a nők leginkább a reggeli órákban termékenyek, ugyanis a tüszőrepedésre jellemző módon hajnalban kerül sor. Ha tehát azt veszed észre, hogy a megszokotthoz képest inkább reggel vágysz egy kis összebújásra, jó eséllyel elérkeztél a hónap legtermékenyebb napjaihoz. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást