Ezek a legfontosabb áprilisi kerti munkák

Ezek a legfontosabb áprilisi kerti munkák

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezek a legfontosabb áprilisi kerti munkák

A kellemesebb hőmérsékletű hétvégék és hétköznap délutánok, vagy éppen a húsvéti hosszú hétvége jó alkalmat teremtenek a tavaszi munkák elvégzésére, cikkünkben ezeket a kerti munkákat foglaltuk össze röviden.

Áprilisban még lehetőség van díszfákat, cserjéket és évelőket ültetni, de csak olyan fajokat, amelyek nem korán kihajtóak vagy lombfakadás előtt virágzóak. Emiatt például a téli jázmin, a varázsmogyoró, és a tündérfa ültetésével meg kell várnunk az őszt.

Az egynyári virágpalántáknak lassan már a földben lesz a helye. A megszokott muskátli, petúnia és büdöske mellett mindig akadnak izgalmas fajták a kertészetekben.

Ilyen a Nemesia, amely az oroszlánszáj, vagy más néven a tátika rokona. Hozzá nagyon hasonló a Diascia és az Angelonia, amelyek ugyancsak látványos balkonnövények. A virág 15-25 centiméter magasra nő, enyhén vaníliaillatú, fajtái liláskékek vagy lilásrózsaszínek, sárgák, barackszínűek. Egészen nyár végéig gazdagon virágzik.

Az évelő növények és a rózsatövek közül el kell bontani a tavalyi talajtakaró mulcsot. Jó, ha a tavaszi napsugár átmelegíti a talajt és az kicsit kiszárad, levegőzik. A nyári őszi hagymás gumós növények elültetésének is most jött el az ideje. Most érdemes kiültetni a kertbe a már elvirágzott cserepes hagymásokat és a kankalint, azaz Primulát.

A korábban telepített gyepet az időjárástól függően áprilisban szoktuk először lenyírni. Ilyenkor időszerű a gyep szellőztetése is – ami azt jelenti, hogy kézi vagy gépi szellőztetővel, keresztben és hosszában, 2-4 centiméter mélyen „felszaggatjuk” a talajt – ez megakadályozza a mohásodást.

Itt az ideje a sásliliom, az évelő szarkaláb, a kék nőszirom, a krizantém és a margaréta tőosztásának is. A díszkert mellett a konyhakertben is tevékenykedhetünk. Ha egy igazi különlegességet szeretnénk nevelni a kertben, akkor az okra, remek választást jelent, mely látványnak sem utolsó virágzata miatt.

Az okra termesztéséhez áprilisban vessük el beltérben, kis poharakba a magokat, az előnevelt palántákat pedig, a májusi fagyok elmúltával ültessük ki a szabadba. Az okra termését gyorsan be kell takarítani, mivel könnyen elfásodik. A virágzás után 4-6 nap múlva már szedhetjük.

Gondoljunk a szobanövényekre is!

A kinti teendők mellett ne feledkezzünk el a szobanövényeinkről sem. A tavasz első felében érdemes elvégezni a szobanövények átültetését, valamint ilyenkor van lehetőségünk a tőosztással történő szaporításra is.

A népszerű virágzó szobanövények közül a medinilla, a gloxínia és az alokázia enyhén savanyú kémhatású talajt igényel, az azálea pedig a kimondottan savanyú virágföldet szereti. Az olyan ellenálló, szárazságtűrő növények, mint az anyósnyelv, az aloé és az elefántláb homokkal kevert virágföldben, vagy kaktuszföldben fejlődnek legszebben.

Érdemes még megemlíteni az egzotikus külsejű broméliákat és a színpompás virágaikkal díszítő orchideákat is, melyeket nem szabad virágföldbe ültetni. Ezeket a növényeket fenyőkéregből, durva rostos tőzegből és kókuszrostból álló orchideaföldbe ültessük.

A legtöbb szobanövény jól érzi magát, A vagy B típusú virágföldbe ültetve, a vásárlás előtt tájékozódjunk róla, hogy a növényünk melyiket igényli. Az átültetéshez óvatosan borítsuk ki a növényt a cserepéből, úgy, hogy az egyik tenyerünket a földlabdára helyezzük.

A növénytartó aljába töltsünk a friss virágföldből és helyezzük rá a növényt, ezt követően kezdjük el feltölteni. A földlabda teteje és a cserép pereme között maradjon egy néhány centiméteres víztér, így könnyebben tudunk majd öntözni.

Ha a növényünk igényeinek megfelelő gyakorisággal elvégezzük ez a feladatot, garantáltan szépen fog fejlődni, és a virágzó szobanövények esetében gazdag virágzásra is számíthatunk.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak voltak számodra. Sikeres kertészkedést, szép virágokat, és bőséges termést kívánunk!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!