Döbbenet. Minden második kisiskolásnak van már mobiltelefonja

Döbbenet. Minden második kisiskolásnak van már mobiltelefonja

Címlap / Életmód / Döbbenet. Minden második kisiskolásnak van már mobiltelefonja

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban minden második 5 és 10 év közötti gyereknek már saját mobiltelefonja van.

A telefonnal alszanak

A Childwise, a gyermekekre szakosodott kutatóintézet vizsgálatai azt mutatják, hogy ebben a korcsoportban a gyermekek 47% -a rendelkezik mobiltelefonnal, ez az arány tavaly 38% volt, és egy év alatt 9%-kal növekedett.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a gyermekek többsége hétéves korára már megkapja az első saját mobiltelefonját, és nagyon gyorsan állandó használókká is válnak, hamar erős kötődés alakul ki: a megkérdezettek több mint fele vallotta, hogy „mindig mobiljával az ágya mellett alszik”.

AndreyPopov/depositphotos.com

A felmérés során azt is vizsgálták, hogy a telefontulajdonos gyerekek mennyire férnek hozzá az internethez a telefonjukon keresztül, és úgy találták, hogy azon gyerekek 71%-a, akik saját mobillal rendelkeznek, a világháló böngészésére is használják azt.

Mindeközben a gyerekek internetezéssel töltött ideje is növekedett, egy átlagos gyerek a felmérés szerint most már napi 3 órát tölt böngészéssel, ami enyhe növekedést mutat a tavalyi év számaihoz képest. A 7 és 10 éves gyerekek körében viszont kiugró volt a növekedés, ők csaknem egy órával több időt töltenek minden nap az internet előtt, mint tavaly.

A gyerekek által látogatott oldalak és alkalmazások közül közül a Childwise adatai szerint a YouTube a legnépszerűbb, ezt követi a Snapchat, az Instagram, a TikTok és a Fortnite.

Kikerülnek a szülő látóteréből az internetre szabaduló gyerekek

Mactrunk/depositphotos.com

A Childwise az Egyesült Királyságban körülbelül 2 000, 5 és16 év közötti gyermek bevonásával készítette el éves felmérését, melyből a fenti adatokat kapta.

Simon Leggett, a Childwise kutatási igazgatója elmondta, hogy a mobiltelefonok ma „uralják” a gyermekek életét, hozzátéve: a szülők számára komoly feladat lehet a gyermekek digitális eszközeit felügyelni, hiszen a mobiltelefon nagyon személyes és privát eszköz. Vagyis egy internetes hozzáférést biztosító mobiltelefon nagyon megnehezíti, hogy a szülő monitorozni tudja, a gyermeke mennyi időt tölt az interneten és milyen tartalmakat keres fel.

A jelentés egy hasonló, az Ofcom által tavaly közzétett tanulmányt követ, amely megállapította, hogy egyre több gyermek rendszeresen használja a közösségi médiát.

IgorVetushko/depositphotos.com

Ebben a vizsgálatban mintegy 2 000, 2 és 25 közötti gyermek médiaszokásaira kérdeztek rá, és megállapították, hogy a 8-11 éves korosztály 18%-ának saját közösségi médiás profilja van, annak ellenére, hogy a legtöbb közösségi oldal nem engedélyezi a 13 éven aluli gyermekek regisztrációját – de természetesen ez a szabály egy hamis születési adat megadásával könnyedén kijátszható.

Arról egyébként, hogy maga a képernyő mennyire káros a gyermekek agyi fejlődésére, megoszlanak az adatok: sorra jelennek meg tanulmányok, melyek állítják, a rendszeres tévézés vagy mobilozás visszafordíthatatlan károkat okoz a gyermekek kognitív fejlődésében, és legalább ennyi vizsgálat állítja, hogy ezeket a félelmeket jelenleg semmilyen meggyőző adat nem támasztja alá.

Az viszont bizonyos, hogy míg a technológiai fejlődéstől nem zárhatjuk el a gyerekeket, arra mindenképpen gondolnia kell a szülőnek, hogy az interneten a gyerek bárkivel kerülhet nagyon közvetlen kapcsolatba – az online zaklatással, a zsarolással és a magukat akár valaki egészen másnak kiadó, gyerekekre vadászó felnőttekkel szemben pedig nagyon nehéz megvédeni a gyereket, ha azt sem tudjuk, merre bóklászik a világháló rengetegében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást