Mennyire függsz az evéstől? Tesztünkből kiderül!

Mennyire függsz az evéstől? Tesztünkből kiderül!

Címlap / Életmód / Egészség / Mennyire függsz az evéstől? Tesztünkből kiderül!

Az élelmiszerektől való függést nem szabad összekeverni az étkezési zavarokkal. Ugyan a két témakör nem is teljesen elválasztható egymástól…

A legnagyobb különbség az étkezési zavarok és az élelmiszerfüggőség között, hogy azok, akik előbbivel küzdenek, jellemző módon megpróbálják kontrollálni az evéseket. Vagy azzal, hogy a kalóriákat megrögzötten számolják, vagy azzal, hogy evés után meghánytatják magukat, esetleg eszeveszett edzésbe kezdenek. Ezzel szemben azok, akik élelmiszerfüggők, inkább „csak” az étkezések mennyiségi kontrolálásával küzdenek. Téged vajon mennyire érint ez a probléma? Teszteld!

0%

Általában mikor szoktad abbahagyni az evés?

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Hogyan néz ki nálad egy étkezés?

energyy/istockphoto.com

Előfordult, hogy megfájdult a gyomrod, mert sokat ettél?

Domepitpat/istockphoto.com

Mit szoktál tenni evés után?

Milan_Jovic/istockphoto.com

Szoktál foglalkozni az ételek kalóriatartalmával? Előfordult már, hogy fogyókúrába kezdtél?

Povozniuk/istockphoto.com

Milyen a testsúlyod?

stockvisual/istockphoto.com

Hogyan érzed magadat evés közben?

ozgurcankaya/istockphoto.com

Hogyan zárul nálad egy étkezés?

Eva-Katalin/istockphoto.com

Előfordult már, hogy azért ettél, mert unatkoztál?

mediaphotos/istockphoto.com

Mennyire függsz az evéstől? Teszteld!
A: Egyáltalán nem függsz az evéstől

Teljesen rendben van a hozzáállásod az evéssel kapcsolatosan. Annyit eszel, amennyi jól esik, és addig, amíg jól nem laksz – se többet, se kevesebbet. Ha időnként felszalad egy kis plusz, gyorsan kontrollálni tudod, és diéta helyett némi odafigyeléssel könnyen le is adod a felesleget. Ha valamire érdemesebb lenne odafigyelned az az, hogy jobban megadd a módját az étkezéseknek, kevesebbszer egyél állva, vagy menetközben, hiszen így a minőségre is sokkal könnyebb odafigyelni.
B: Krízishelyzetben sokszor fordulsz az evéshez

Az alapokkal esetedben nincs baj, de sokszor megesik, hogy az ételhez fordulsz egy kis vigaszért. Ez nem feltétlenül csak akkor történik meg, amikor kifejezetten rossz dolgok történnek veled, hanem egy átlagos hétköznapon is, ha valami apró örömre van szükséged. Gyakori, hogy nassolsz és jó eséllyel már rutinszerűen nyúlsz az édességért a főétkezések után. Ez sajnos részben rossz szokás, részben viszont valamilyen hiányt palástolsz vele, ami persze nem fog megoldódni attól, hogy megeszel egy csokit, vagy egy chipset. Érdemes erre jobban odafigyelned, mert ha kontrollálni tudod a nassolást, azzal a kilók fel-le szaladását is megakadályozhatod.
C: Nagyban függsz az evéstől

Sajnos esetedben már többet jelent az étkezés, mint kellene: nem annyit eszel, amennyi ildomos lenne. Az evésfüggőséget sokan titkolják mások előtt, már csak azért is, mert gyakran a kiváltó ok valamilyen pszichológiai probléma, ami egyébként nem biztos, hogy teljesen tisztán látható előtted. Már heti egy-egy falási roham is nagyban hozzájárul az elhízáshoz, de idővel a függőség elhatalmasodhat, és komoly túlsúlyt jelenthet, ami viszont nagyon jelentős egészségügyi kockázatokkal jár. Az alkalmi habzsolás persze nem jelent függőséget, de a hónapokon, éveken keresztül húzódó falási rohamok már igen. Ha rendszeresen annyit eszel, amennyi csak beléd fér, nem is igazán élvezed az ízeket sőt, csak utólag veszed észre, milyen óriási mennyiséget fogyasztottál el, akkor ideje konzultálnod egy szakértővel.

Oszd meg az eredményed:

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!