5 éttermi trükk, amivel elcsábítanak

5 éttermi trükk, amivel elcsábítanak

Címlap / Életmód / Egészség / 5 éttermi trükk, amivel elcsábítanak

Mindenki szeret néha kimozdulni a tűzhely mellől, és inkább profi szakácsokra bízni az aznapi étkezések valamelyikét.

Sokan rendszeresen látogatnak különböző éttermeket, és legyük őszinték, néha bizony nagyon is jól tud esni egy kis kényeztetés.

Veled is biztos történt már olyan eset, amikor beültél egy felkapottabb étterembe, és már az étlap látványától megindult a nyáltermelésed. Ugyanis az ott szereplő szemkápráztató ételek azonnal óriási hatást gyakoroltak rád. Ilyenkor mindig rögtön megakad az ember szeme valami gyönyörű és ízletesnek tűnő fogáson, aminek a gondolatától nem lehet könnyen szabadulni. De belegondoltál-e már abba, hogy az ilyen helyeken pontosan mit szolgálnak fel? Egyáltalán miből készülnek az adott étkek? Valóban friss és egészséges alapanyagokat használnak fel az elkészítésükhöz?

Összegyűjtöttünk pár körmönfont trükköt és hazugságot, amivel az éttermek folyamatosan csábítják, és befolyásuk alatt tartják a vendégeket! Ha eztán mégis más konyháján étkeznél, jól nézd meg, hogy mit és hogyan választasz!

Képek, amik látványa rögtön lenyűgöz

Nem új keletű dolog, miszerint a módosabb helyeken már adnak a látványra is. Sőt! Elképzelhető, hogy a látvány sokkal jobban szerepet játszik az étterem színvonalában, mint maguk az ételek. Most már egyre trendibb és szebb, részletes leírásokat tartalmazó étlapokkal találkozhatunk, amikbe általában rengeteg gyönyörű profi kép található az adott fogásokról. Viszont ne tévesszen meg a látszat! Sajnos ezek zöme üres marketingfogás, különböző food- stylestok által megalkotott mesterkélt képek, amik közel sem tükrözik a valóságot. Biztos te is jártál már úgy, hogy miután megérkezett a rendelt étel az asztalra már közel sem az a látvány tárult eléd, amit előtte a képen láttál.

Kisebb volt, összeesettebb, vagy akár a színe sem olyan volt, mint amilyennek azt kínálták. Figyelj oda minden rendelésednél, ugyanis a vendéglátósok speciálisan úgy állítják össze az étlapjukat, hogy a pszichológiára alapozva a megfelelő szemmagasságba, általában középtájra vagy a felső sarkokba teszik azokat az ajánlatokat, amivel a legtöbbet tudják elcsalni. Legyen szó látványról vagy pénzről. Nem minden a látszat, ne engedd, hogy megtévesszenek!

Jól csengő nevek

A másik legnagyobb baki, aminek szinte kivétel nélkül minden ember bedől. A szépen hangzó, találó ételnevek. Ezek általában valami kreált fantázianevet viselnek, amivel egyértelmű, hogy jóval hangzatosabbá, így tehát eladhatóbbá válik általa az adott étel. Ennek szintén pszichológiai alapjai vannak. Hisz gondolj bele, mennyivel érdekesebbnek és különlegesebbnek találja az ember a sültkrumplit, ha inkább szalmakrumpliként van feltűntetve. Vagy például, mennyivel jobb és izgalmasabb a fekete erdő torta elnevezés, mintha simán úgy szerepelne az étlapon, hogy csokoládétorta.

A különleges nevek hatására, sokkal szívesebben rendeli meg az ételt az ember, mert tudat alatt is arra sarkall, hogy kipróbáljon valamit, ami új, ami egzotikusabban cseng. Ipari kutatások szerint 27%-kal tudja fellendíteni az eladást egy jól csengő, megtévesztő, kitalált név. A csábító nevek, pozitív érzelmeket kezdenek generálni az agyunkban, amihez automatán már egy elképzelt jobb és finomabb ízt is társítunk. Ez a sóvárgás utáni vágyhoz vezet, ami ösztönösen azt a reakciót váltja ki, hogy garantáltan megrendeljük az ételt.

Egészséges opciók a hízlalók mellett

Sokszor előfordul, hogy a képen szereplő ételek egészségesnek és táplálónak vannak feltűntetve. Gyakori eset ez például, a különböző saláták, vagy olyan köretek esetében, amik zöldség alapúak. A valóság viszont azt tükrözi, hogy sajnálatos módon, ezek az ételek mivel általában nem friss alapanyagból készülnek, és nem is természetes módon őrzik meg a keménységüket, frissességüket, ezért szinte semmi értékes tápanyaggal nem szolgálnak.

Ráadásul a különböző adalékok, tartósítószerek és más kemikáliák miatt (ami főként a frissen tartásukat szolgálja), nem ritka, hogy még több káros anyagot és kalóriát tartalmaznak, mint akár egy húsos tál. Így nagyon könnyen az elhízás csapdájába eshetsz! Fenn áll ez különösen azoknál, akik gyakorta étkeznek éttermekben. Mielőtt választanál, nyugodtan kérdezz rá a pincértől, hogy pontosan miből és hogyan készül az adott étel.

Sok lebutított étel

Hasonlóan az előzőkhöz, nagyon gyakorta megesik, hogy a különböző diétásnak nevezett ételekkel is gondok vannak. Ugyanis ezek legtöbbje közel sem diétás. Való igaz, hogy látványban szinte teljesen megegyeznek az eredeti társaikkal, de a tartósító módszerek miatt, ezek is sok adalékot tartalmaznak, ami rengeteg szénhidráttal, színezékanyagokkal, látja el a szervezeted. Így tehát ezeket az ételeket direkt lebutítják, főleg összetételüket tekintve, és csak látszólag tűnnek diétásnak. Könnyen előfordul, hogy jóval kártékonyabbak mintha hagyományos ételt rendelnél.

Megtévesztő tálak és díszítés

Biztos te is mérgelődtél már azon, amikor a szemed elé került egy óriási tányér, rajta nevetségesen picike és kis adag étellel. Miközben annak is a felét a tányér szélén lévő díszítés tett ki. Szintén elég olcsó trükk, amikor így akarják elérni a vendéglátósok a vizuális csalást. Vannak már olyan tálak és tányérok, ami kifejezetten csökkenti, vagy éppen növeli a méreteket, így könnyedén becsapós lehet a vendég számára. Főleg amíg csak egy kép formájában látja.

Míg a képen egy csodálatos, nagy tányéron lévő, óriási ételadag kacsingat rád, addig a valóság elég kiábrándító képet mutat, miután kihozzák az ételt. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy napjainkban minden egyes éttermi adagnál, mindegy hogy hol étkezünk, átlagosan több mint 10%-kal vonják meg a rendes eredeti, kiszámolt ételmennyiséget az ilyen vizuális csalások végett.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást