Egy ételintolerancia több betegség kiváltója is lehet – Dietetikust kérdeztünk

Egy ételintolerancia több betegség kiváltója is lehet – Dietetikust kérdeztünk

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Egy ételintolerancia több betegség kiváltója is lehet – Dietetikust kérdeztünk

Hosszú hónapok, akár évek óta vannak olyan kellemetlen egészségügyi panaszaid, amikre egyszerűen nem találsz választ? Sok esetben különböző ételintoleranciák állhatnak a problémák hátterében, de gyakran mégsem jut eszünkbe, hogy talán egy elfogyasztott étel vagy ital az, ami gondokat okoz számunkra.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Az ételintoleranciákat viszont már csak a saját közérzetünk érdekében is komolyan kell kezelnünk, és számolnunk a lehetőséggel, hogy minket is érinthet. Hogy miért, és mi minden mást érdemes tudnunk arról, mi az ételintolerancia? Varga Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember válaszol.

Mit értünk ételintolerancia alatt?

Egyes vizsgálatok szerint a felnőttek közel 20%-át érinti valamilyen ételintolerancia. Ilyenkor egy normál mennyiségben fogyasztott élelmiszer vagy élelmiszer-komponens váltja ki a kellemetlen tüneteket, mely egy nem immunológiai eredetű válaszreakció. Oka lehet maga az élelmiszer vagy a szervezet normálistól eltérő reakciója.

Oldalak: 1 2 3 4 5

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/5
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!