4 étel, amit két naposan már ne egyél meg, mert ételmérgezésed lesz

4 étel, amit két naposan már ne egyél meg, mert ételmérgezésed lesz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 4 étel, amit két naposan már ne egyél meg, mert ételmérgezésed lesz

1. Tenger gyümölcsei

Mindegy, hogy tésztát vagy salátát készítettél belőlük, sajnos a tengeri finomságok nem bírják túl hosszú ideig még a hűtőben tárolva sem. Szakértők szerint két nap után már azt tapasztalhatod, hogy savanykássá válik az illata és az íze, ami elfogyasztva akár ételmérgezéshez is vezethet.

Ezért nem ajánlják ezek fogyasztását egy-két nappal az elkészítés után, és azt javasolják, a legjobb ha kis adagokat készítesz, hogy biztosan elfogyjanak!

2. Krumpli

Köretnek krumplit készítettél, de túl sok lett, és a hűtőbe raktad? Sajnos nem a legjobb dolog a burgonyát újramelegíteni, mindegy, hogy egynapos, vagy a harmadikat tapossa. Amikor ugyanis a sütés után szobahőmérsékleten elkezd lehűlni, megjelenhet rajta egy baktérium, ami a botulizmust (az élelmiszermérgezés egyik legsúlyosabb formáját) okozza.

Hiába teszed hűtőbe, majd melegíted fel következő alkalommal a mikróban, ez nem lesz elég ahhoz, hogy elpusztítsd rajta az összes baktériumot. Ha mindenképp el akarod fogyasztani másnap, a legjobb, ha minél előbb a hűtőbe teszed elkészítés után, ezzel lecsökkentve az esélyt a baktérium megjelenésére.

3. Gomba

A rántott, főtt gombát sem jó ötlet újramelegíteni, pláne nem a második napon. A baktériumok ugyanis könnyen megjelennek rajta, pláne, ha túl sokáig felejted szobahőmérsékleten az elkészítés után. Amikor felmelegítve megeszed, sajnos azt tapasztalhatod, hogy megfájdult a gyomrod, hiszen a baktériumok téged sem kímélnek.

Ha ezek ellenére mégis ezt szeretnéd enni a második napon, törekedj arra, hogy legalább 70°C-on melegítsd fel, így nagyobb eséllyel pusztíthatod el a baktériumokat.

4. Tejszínes rizottó

Szakértők szerint minden olyan tészta vagy rizs, ami tejszínes, sajtszószos alappal készül, két napnál tovább nem tudja megőrizni szavatosságát még a hűtőben sem.

Ez ugyanis nagyon hamar elkezd megsavanyodni, ezáltal gyomorrontást okozhat, arról nem is beszélve, hogy nem lesz túl gusztusos, tekintve, hogy a szósz szorosan a rizshez tapad, és kicsit olyanná válik, mint a ragasztó. Ha pedig tonhal is van benne, a baktériumok még gyorsabban elszaporodnak benne!

5. A helyes lépés

Szerencsére nem kell a rengeteg ételt a kukába dobnod, hiszen nem csak a hűtőben tudod eltárolni őket. Szakértők azt javasolják, hogy ha főzés után látod, hogy túl sok lett az étel, tedd őket egyenesen a fagyasztóba, mert a 0°C alatti hőmérsékleten a baktériumok nem tudnak elszaporodni bennük.

Amire pedig szintén érdemes figyelni, hogy minél hamarabb tedd hűtőbe az elkészült ételeket, pláne nyáron, amikor alig pár óra alatt képes megromlani egy-egy fogás.

Azonban ne felejtsd el, hogy nem minden étel bírja ugyanaddig a hűtőben. A hamburger csak néhány napig marad ehető, míg a főtt hús és a pizza akár négy napig is megőrzi szavatosságát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • janika
  2021.01.10., 13:32

  2 naposan nemsi tudeni az ember igy minden éter ami van nemszabad kétnaposan eni mer nem is lehet

  Válasz
 • Varga Zsolt
  2021.05.12., 00:36

  Na ez jó nagy butaság. Évek óta fogyasztok visszahűtött burgonyát, amit legalább 24 óráig, vagy tovább tárolok a hűtőben. A visszahűtés módszerével lényegesen csökkenthető a felszívódó, nem rezisztens keményítő tartalom.

  Válasz

Írj egy hozzászólást