5 étel, amit soha ne fogyassz nyersen, mert nagyon káros a szervezetedre

5 étel, amit soha ne fogyassz nyersen, mert nagyon káros a szervezetedre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 étel, amit soha ne fogyassz nyersen, mert nagyon káros a szervezetedre / 3. oldal

5. Rebarbara

A rebarbara nagyon sokszínű, hiszen gyakran előkerül sütéshez-főzéshez, sőt, sokan még dísznövényként is tartják. Szigorúan véve ez mégsem számít gyümölcsnek, hanem sokkal inkább zöldség, és a sóskához lehet leginkább hasonlítani.

Étkezések során húsos levélnyelét szokták felhasználni, de nagyon fontos odafigyelni arra, hogy leveleit sose egyétek nyersen! Az egy dolog, hogy ilyen állapotban savanykás íze van, de oxálsavat tartalmaznak, ami nagyobb mennyiségben mérgező.

Szintén javasolják, hogy várandós kismamák, idősebbek és gyerekek inkább ne nagyon fogyasszanak rebarbarával készült ételeket.

Rebarbara pite
Istockphoto

Oldalak: 1 2 3

4 hozzászólás

 • Kis Ede
  2020.12.14., 15:26

  A szolanin a napfény hatására keletkezik és nem meleg hatására.
  Írás előtt tájékozódni kellene !

  Válasz
 • Joe
  2020.12.14., 15:35

  A burgonya esetében egy elírás van a cikkben. A cikk “szalonin” kifejezést ír ami helytelen. Helyesen szolanin a vegyület neve. A név a burgonyafélék tudományos nevéből Solanaceae ered. A burgonyában akkor keletkezik, amikor a burgonya fénynek van kitéve és megindul benne a zöld klorofill képződés és az ilyen típusú anyagcsere. A burgonya félék minden zöld színű része ennek megfelelően mérgező. Egy érdekesség, hogy anno amikor a burgonya bekerült Európába és elkezdték termeszteni, sokáig nem tudták, hogy nem a termését (ami egy paradicsomhoz hasonló zöld bogyó) kell fogyasztani, hanem a gumóját. Sok mérgezést okozott ezért.

  Válasz
 • Ármin
  2021.01.31., 20:38

  A szerző valószínűleg még életében nem evett tatárt (marhából, sertésből vagy halakból, tenger gyümölcseiből). Ami nem baj, de akkor ne írna a témáról, és már a bevezetőben nem csinálna hülyét magából. Sőt, a marhatatárban, mindkét “pfúj-ne-nyersen” alapanyag benne van: nyers hús és nyers tojás.
  Kiskezicsókolom, talán más témát kellene keresni, mondjuk a csillámpónik helyes tartásáról vagy hasonlóról.

  Válasz
 • Czebe Tóth Krisztina
  2021.05.17., 16:35

  Na jó elég volt a sok hülyeségből

  Válasz

Írj egy hozzászólást