Életmód / Táplálkozás

5 étel és összetevő, ami rosszat tesz az emésztésednek

Te is megfigyelted már, hogy egyes ételeket bár nagyon imádsz, a fogyasztásuk után kimondottan rossz állapotban van a gyomrod? Ez nem véletlen, hiszen akadnak olyan kaják és összetevők, amelyek rendkívül negatív hatással vannak az emésztésedre, és lehet, hogy nem is sejtetted eddig! Jobb, ha odafigyelsz, mikor eszed az alábbi 5 ételt.

Magas szénhidráttartalmú ételek

Azok az ételek számítanak magas szénhidráttartalmúnak, amelyek alapjáraton nagyon könnyednek tűnnek súly tekintetében, de ennek jelentős részét ez az összetevő teszi ki.

Például egy kisebb méretű krumpli mindössze 170 gramm súllyal rendelkezik, de főleg vizet tartalmaz, így csak 23%-át alkotja szénhidrát.

Míg ezzel szemben például egy puffasztott rizs alig nyom 9 grammot, de 80%-a szénhidrátból áll, vagyis összességében nem túl egészséges.

Utóbbi kategóriába tartoznak még a kenyerek, tészták, fehér rizsek is, így ezeket sem érdemes túl gyakran fogyasztanod.

Egészségtelen zsírtartalmú ételek

A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében valamilyen szinten muszáj zsírt is fogyasztatnunk, de vannak olyan típusú zsírok, amelyek gyulladásokhoz és hízáshoz vezetnek hosszabb távon.

Ezek közé tartoznak például a transzzsírok is, amelyek fogyasztása után nem csak rosszul érzed magad, de pár hónap után kis párnácskák is megjelennek a derekad és a hasad környékén.

Ha ezt nem szeretnéd, jobban jársz, ha nem eszel többek között olajban sült krumplit, rántott ételeket, sőt, a dobozos fagylalt vásárlásánál is érdemes elolvasnod, mit tartalmaz pontosan az édesség.

Egyes márkák ugyanis az előállítás során használnak transzzsírokat is!

Feldolgozott húsok, felvágottak

A feldolgozott hústermékek nem csak magas kalóriatartalommal rendelkeznek (ami nem tesz jót a fogyókúrának sem), de sok bennük a telített zsír, ami a gyomrodra is rossz hatással van.

Sokan nehezebben tudják megemészteni őket, hiszen nem tartalmaznak rostokat, amelyek egyébként segítenének ezek feldolgozásában.

Arról nem is beszélve, hogy felmérések szerint szívproblémák is jelentkezhetnek azoknál, akik túl gyakran esznek ilyeneket.

Jobb, ha a felvágottakat helyett igyekszel másfajta megoldást találni a reggeli étkezésre.

Túl sok vörös hús

A vörös húsok egyik óriási hátránya, hogy bár nagyon finomak, mégis rengeteg telített zsírt tartalmaznak, amelyek hatására nem csak rossz érzés támad a gyomrodban evés után, de rengeteg komoly egészségügyi problémát okoznak hosszú távon.

Például kutatások szerint azoknál, akik nagyon sok vörös húst esznek, nagyobb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés a belek területén.

A legjobb megoldás, ha igyekszel kevesebb marhát, disznót és bárányt fogyasztani, ezek helyett pedig több fehérjét próbálsz meg bevinni a szervezetedbe.

Ha hús, akkor inkább egyél csirkét!

A tejtermékekben található laktóz

A mai felmérések szerint rengeteg embernél alakult ki laktóz-intolerancia és érzékenység az elmúlt évtizedekben; ezt azt jelenti, hogy fogyasztásuk nagyon rossz hatással van a gyomorra és az emésztésre.

Amennyiben te is úgy tapasztalod, hogy a tejtermékek elfogyasztása után mindig felpuffadsz, esetleg állandóan hasmenésed van, lehet, hogy nálad is megjelent az intolerancia.

Míg egyesek az első korty után rosszul lesznek, vannak, akiknél csak bizonyos mennyiség fogyasztása után jelentkeznek a tünetek.

Tapasztald ki, nálad mi a helyzet, és figyelj oda arra, hogy ennek megfelelően hagyd ki a diétádból a tejes ételeket és italokat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást