Egy járvány, ahogyan tapasztaljuk, még ma is nagy rémületet tud okozni, amikor pedig az emberek nem ismerték a vírusok és baktériumok természetét, nem értették, hogyan terjednek és hogyan lassíthatóak betegségek, és nem reménykedhettek egy oltóanyag feltalálásában sem, a pandémiák még ijesztőbbek voltak.
Ha te is elkészítenéd a levest, valószínűleg a hozzávalók beszerzése az egyetlen, ami gondot okozhat, de ha el tudsz jutni egy indonéz alapanyagokat is árusító boltba, és mindent beszerzel, a leves megfőzése már szinte gyerekjáték. Mutatjuk, hogyan csináld!
Hozzávalók:
- 50 g melinjo (gnétum)
- 100 g melinjo levél
- 200 g chayote (egymagvú tök)
- 100 g zöldbab
- 1 lila padlizsán
- 1 jackfruit
- 1 darab tempe
- 100 ml kókusztej
Fűszerek:
- 6 mogyoróhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál koriander por
- 1 evőkanál sót
- cukor ízlés szerint
- 1 piros chili
- 3 zöld chili
- 1 cm galangál
- 1 babérlevél
Zöldségek előkészítése:
- Hámozd meg a chayotét és vágd kockákra
- Vágd a babot 2 cm-es darabokra
- Vágd kockára a padlizsánt
- Hámozd meg és aprítsd fel a jackfruitot
Fűszerek előkészítése:
- Pürésítsd össze a fokhagymát, mogyoróhagymát, koriandert, sót és cukrot
- Szeleteld fel a piros chilit és a zöld chilit
Főzés:
A kókusztejbe keverd bele a fűszereket és forrald fel. Add hozzá a galangált, a jackfruitot, a chayotét, a melinjót és a zöldbabot, közepes lángon főzd őket puhára. Add hozzá a melinjo leveleket, a chilit, a padlizsánt, a tempét és forrald össze még egyszer, hogy ezek is átpuhuljanak.