Életmód / Táplálkozás / Hírek

Egy legendás étel, ami megállította a járványt: így készítsd el

Így volt ez Yogyakarta városában is, ahol a legenda szerint a szultán elrendelte, hogy az emberek készítsenek sayur lodeh-t, és maradjanak otthon 49 napig, mire a járvány nyomtalanul eltűnt.

A legenda szerint, amikor a pestis az indonéz Jáva-szigeten Yogyakarta városába érkezett, a szultán arra utasította polgárait, hogy főzzenek egy különleges indonéz zöldséglevest és 49 napig maradjanak otthon. A pestis megszűnt. Így indult útjára egy mai napig tartó rituálé.

A Sayur lodeh egy egyszerű növényi curry, amely hét kulcsfontosságú alapanyagból és fűszeres kókusztej alapból készül.

A táplálkozási szakemberek, akik tanulmányozták az ételt, rámutattak, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt valóban lehetett szerepe akár egy-egy járványos betegség leküzdésében is, noha minden bizonnyal az otthon maradás volt az, ami ténylegesen megállította a járványt. Mindenesetre a szezonális alapanyagokból készülő leves tökéletes karantén-étel, olyasmi, amit az emberek szívesen készítenek el otthon, és amit jól esik a kanapén ücsörögve enni.

A gazdag indonéz hiedelemvilágban egyébként a leves tálalásának, a hét fő alapanyagnak, és szinte mindennek az étellel kapcsolatban szimbolikus jelentése van, így nem kétséges, hogy a sayur lodeh elkészítése egyfajta rituálé, a szakértők pedig arra is rámutatnak, hogy amikor a szultán rendeletére mindenki ugyanazt az ételt készítette, az emberek az elszigeteltségben is együtt érezhették magukat, hiszen egymástól távol, de mégis ugyanazt a gyakorlatot végezték, aminek mentálisan jó hatása lehetett a 49 napos elzártság alatt.

Olvastad már?  5 bók, amiről észre sem veszed, hogy valójában durva sértés

Ha te is elkészítenéd a levest, valószínűleg a hozzávalók beszerzése az egyetlen, ami gondot okozhat, de ha el tudsz jutni egy indonéz alapanyagokat is árusító boltba, és mindent beszerzel, a leves megfőzése már szinte gyerekjáték. Mutatjuk, hogyan csináld!

eskaylim/depositphotos.com

Hozzávalók:

  • 50 g melinjo (gnétum)
  • 100 g melinjo levél
  • 200 g chayote (egymagvú tök)
  • 100 g zöldbab
  • 1 lila padlizsán
  • 1 jackfruit
  • 1 darab tempe
  • 100 ml kókusztej

Fűszerek:

  • 6 mogyoróhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriander por
  • 1 evőkanál sót
  • cukor ízlés szerint
  • 1 piros chili
  • 3 zöld chili
  • 1 cm galangál
  • 1 babérlevél

Zöldségek előkészítése:

  • Hámozd meg a chayotét és vágd kockákra
  • Vágd a babot 2 cm-es darabokra
  • Vágd kockára a padlizsánt
  • Hámozd meg és aprítsd fel a jackfruitot

Fűszerek előkészítése:

  • Pürésítsd össze a fokhagymát, mogyoróhagymát, koriandert, sót és cukrot
  • Szeleteld fel a piros chilit és a zöld chilit

Főzés:

A kókusztejbe keverd bele a fűszereket és forrald fel. Add hozzá a galangált, a jackfruitot, a chayotét, a melinjót és a zöldbabot, közepes lángon főzd őket puhára. Add hozzá a melinjo leveleket, a chilit, a padlizsánt, a tempét és forrald össze még egyszer, hogy ezek is átpuhuljanak.