Egy járvány, ahogyan tapasztaljuk, még ma is nagy rémületet tud okozni, amikor pedig az emberek nem ismerték a vírusok és baktériumok természetét, nem értették, hogyan terjednek és hogyan lassíthatóak betegségek, és nem reménykedhettek egy oltóanyag feltalálásában sem, a pandémiák még ijesztőbbek voltak.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Így volt ez Yogyakarta városában is, ahol a legenda szerint a szultán elrendelte, hogy az emberek készítsenek sayur lodeh-t, és maradjanak otthon 49 napig, mire a járvány nyomtalanul eltűnt.
A legenda szerint, amikor a pestis az indonéz Jáva-szigeten Yogyakarta városába érkezett, a szultán arra utasította polgárait, hogy főzzenek egy különleges indonéz zöldséglevest és 49 napig maradjanak otthon. A pestis megszűnt. Így indult útjára egy mai napig tartó rituálé.
A táplálkozási szakemberek, akik tanulmányozták az ételt, rámutattak, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt valóban lehetett szerepe akár egy-egy járványos betegség leküzdésében is, noha minden bizonnyal az otthon maradás volt az, ami ténylegesen megállította a járványt.
Mindenesetre a szezonális alapanyagokból készülő leves tökéletes karantén-étel, olyasmi, amit az emberek szívesen készítenek el otthon, és amit jól esik a kanapén ücsörögve enni.
A gazdag indonéz hiedelemvilágban egyébként a leves tálalásának, a hét fő alapanyagnak, és szinte mindennek az étellel kapcsolatban szimbolikus jelentése van, így nem kétséges, hogy a sayur lodeh elkészítése egyfajta rituálé, a szakértők pedig arra is rámutatnak, hogy amikor a szultán rendeletére mindenki ugyanazt az ételt készítette, az emberek az elszigeteltségben is együtt érezhették magukat, hiszen egymástól távol, de mégis ugyanazt a gyakorlatot végezték, aminek mentálisan jó hatása lehetett a 49 napos elzártság alatt.