Egy legendás étel, ami megállította a járványt: így készítsd el házilag

Egy legendás étel, ami megállította a járványt: így készítsd el házilag

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Egy legendás étel, ami megállította a járványt: így készítsd el házilag

Így volt ez Yogyakarta városában is, ahol a legenda szerint a szultán elrendelte, hogy az emberek készítsenek sayur lodeh-t, és maradjanak otthon 49 napig, mire a járvány nyomtalanul eltűnt.

A legenda szerint, amikor a pestis az indonéz Jáva-szigeten Yogyakarta városába érkezett, a szultán arra utasította polgárait, hogy főzzenek egy különleges indonéz zöldséglevest és 49 napig maradjanak otthon. A pestis megszűnt. Így indult útjára egy mai napig tartó rituálé.

A Sayur lodeh egy egyszerű növényi curry, amely hét kulcsfontosságú alapanyagból és fűszeres kókusztej alapból készül.

A táplálkozási szakemberek, akik tanulmányozták az ételt, rámutattak, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt valóban lehetett szerepe akár egy-egy járványos betegség leküzdésében is, noha minden bizonnyal az otthon maradás volt az, ami ténylegesen megállította a járványt.

Sayur lodeh
sayur lodeh – istockphoto

Mindenesetre a szezonális alapanyagokból készülő leves tökéletes karantén-étel, olyasmi, amit az emberek szívesen készítenek el otthon, és amit jól esik a kanapén ücsörögve enni.

A gazdag indonéz hiedelemvilágban egyébként a leves tálalásának, a hét fő alapanyagnak, és szinte mindennek az étellel kapcsolatban szimbolikus jelentése van, így nem kétséges, hogy a sayur lodeh elkészítése egyfajta rituálé, a szakértők pedig arra is rámutatnak, hogy amikor a szultán rendeletére mindenki ugyanazt az ételt készítette, az emberek az elszigeteltségben is együtt érezhették magukat, hiszen egymástól távol, de mégis ugyanazt a gyakorlatot végezték, aminek mentálisan jó hatása lehetett a 49 napos elzártság alatt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

2 hozzászólás

 • Blue steel
  2021.02.15., 11:40

  A szultán hasznos tanácsot adott az embereknek .Simán több esze volt mint mint buggyos gatyának és Cili néninek együttvéve! Már ami a járványkezelést illeti.

  Válasz
 • Háry László
  2021.02.15., 11:55

  Sok magyar faluban bezártak a boltok. Az ottélőknek ünnep, ha a megmaradtak kinyítnak. Elképzelem: a 80 éves Juliska néni városi unokája által korrektül kinyomtatott listával megy a boltocskába. Mikor elmondja: mit, miért és hogyan,- a peches boltos keresetlen szavakkal küldi el a szultánt és a bien cikkíróját édesanyjuk jól meghatározott testrészébe…

  Válasz

Írj egy hozzászólást