Érzelmileg bezárkóztál? Ha igazak rád az alábbiak, tudat alatt tartod távol a szerelmet

Érzelmileg bezárkóztál? Ha igazak rád az alábbiak, tudat alatt tartod távol a szerelmet

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Érzelmileg bezárkóztál? Ha igazak rád az alábbiak, tudat alatt tartod távol a szerelmet

Jól emlékszem arra az időszakra, amikor egy nagy csalódást követően hónapokra háttérbe szorítottam az érzelmeimet – persze, minderre csak utólag jöttem rá. Akkor azt gondoltam, hogy néhány hét alatt túllendültem mindenen és végre élhetem a szinglik boldog életét. Visszagondolva azonban egyértelmű jelek árulkodtak arról, hogy tudat alatt zárkóztam el a boldogságtól – és így a szerelemtől is.

Elhiteted magaddal, hogy milyen jó a szingli élet

Az ember alapvetően társas lény, és bár akadnak olyanok, akik valóban szeretnek egyedül lenni, nem ők vannak többségben. Az elmúlt évtizedekben szinte divattá nőtte ki magát a szingli életmód, ami nem feltétlenül gond, hiszen ennek is megvan a helye és az ideje. Azonban, ha elégedett vagy azzal, hogy egyedülálló vagy, egész biztosan nem bújsz ilyen és ehhez hasonló cikkeket.

A szingli életnek megvannak a pozitív oldalai, de csak akkor, ha tudatosan választottad, és a legkevésbé sem tölt el rossz érzésekkel. Más a helyzet akkor, ha folyton győzködöd magadat, hogy „neked ez így jó” és hogy „párkapcsolatban élni nem a te stílusod”.

Ha őszinte vagy magaddal, akkor pontosan tudod, hogy az egyedülállóságod csak menekülés-e, és így biztos jele a bezárkózásodnak, vagy valóban olyasmi, amit maximálisan ki tudsz élvezni.

Gyűlölettel nézed a boldog párokat

A gyűlölet és a düh nagyon intenzív érzések, és arra hívják fel a figyelmet, hogy az élet mely területén kell dolgoznod magadon. Jó példa erre például egy exbarát, akin akkor vagy túl teljesen, ha tökéletesen hidegen hagy, mi van vele. Nem akarsz neki rosszat, főleg nem vagy rá féltékeny – abszolút semleges a szemedben. Ellenben, ha folyton a fejedben jár, haragot táplálsz iránta, akkor az jól mutatja, hogy még vannak érzelmeid irányába.

Ugyanez a helyzet akkor, ha kifejezetten rosszul esik számodra mások (akár vadidegenek, akár közeli ismerősök) boldogsága. Miért is zavarnak a harmóniában élő párok? Vajon mire mutat ez rá a saját életedben? Természetesen nem arról van szó, hogy a zavarbaejtően enyelgő párocskák látványa nem önt el felhőtlen boldogsággal, de a szerelemre vonatkozó negatív hozzáállásod sokkal inkább rólad, semmint másokról árulkodik.

Úgy érzed, ez az egész nem ér ennyit

Azok, akik elzárkóznak a párkapcsolatok elől, egyértelműen azt érzik, hogy ez az egész „hercehurca” nem ér ennyit. Emiatt azonban egyáltalán nem járnak nyitott szemmel, és az egyébként ígéretesnek tűnő lehetőségeket is elszalasztják. Ismerős az érzés? Egész biztosan az, ha lemondtál egy olyan randi meghívást, ahol egyébként kifejezetten kedvesnek, sármosnak tűnt a jelölt, vagy éppen azért nem fogadtad el az italt egy szimpatikus sráctól, mert néhány hete volt egy balul elsült találkád.

Szépen lassan meggyőzted magadat, hogy túlságosan bonyolult és fájdalmas egy kapcsolat kialakítása, a végkimenetele pedig szinte borítékolható, akkor pedig minek fáradozz azon, hogy újra és újra megpróbáld a lehetetlent…

Egy kalap alá veszel mindenkit

Azok, akik érzelmileg bezárkóznak, általában egy (vagy több) csalódás miatt választják ezt az utat. Ez azonban azt jelenti, hogy egy kalap alá veszed az összes férfit, tehát úgy érzed, mindenki egyforma és mindenki ugyanúgy fog bánni veled. Ez egyébként elő is fordulhat akkor, ha folyton ugyanolyan „típusú” férfiakat választasz, és nem adsz esélyt azoknak, akik szöges ellentettjei a korábbi partnereidnek.

Ez is egyfajta bezárkózás, és ha belegondolsz, nagyon logikátlan taktika. Nemet mondasz a szerelemre, pedig valójában csak azokra a férfiakra kellene nemet mondanod, akik jellemző módon egy sémát követnek és nem hajlandóak felnőni egy érett és felnőtt kapcsolat követelményeihez.

Kép forrása: canva.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást