Az érzelmi megcsalás is „számít”? – egy pszichiáter véleménye és tanácsai

Az érzelmi megcsalás is „számít”? – egy pszichiáter véleménye és tanácsai

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az érzelmi megcsalás is „számít”? – egy pszichiáter véleménye és tanácsai

Mint a legtöbb nőnek, Renének is két férje volt: egy rendes házastársa és egy munkahelyi férje, egy okos, izgalmas, humoros ember, akivel napi 9 órát töltött. A kémia itt nyilvánvaló volt, de soha semmi nem történt köztük. Vagy mégis?

Minden reggel összefutottak, és a beszélgetéseik egyre személyesebbé váltak.

„Valójában rengeteg olyan dologról beszélgettem vele, amiről a férjemmel egyáltalán nem, sőt, a férjemről is sok szó esett, mert nem voltam boldog vele” – mondta René.

A meetingeken egy kicsit túl közel ültek egymáshoz, és René is elismeri, hogy a vele való kapcsolatról álmodozott. Vajon ez megcsalás?

Gail Saltz, a New York-Presbyterian Hospital pszichiátere szerint valószínűleg az.

„Az érzelmi kapcsolatok többsége szexuális kapcsolattá is válik egy idő után” – mondja a szakember.

„Ha mégsem, könnyen mondhatod magadnak, hogy igazából semmi nem történt. A gond az, hogy az ilyen fajta érintkezés hatással van a házasságra, és végül fájdalmas kimenetele lesz akár egyik, akár másik irányban: vagy a házasságodnak lesz vége, vagy ezt a kapcsolatot kell megszüntetned előbb-utóbb.” René házassága végül válással végződött.

Gyakran, ha érzelmi kapcsolatokba keveredünk, olyan érzésünk támad, mintha otthon valami mégiscsak hiányozna.

„Ha a munkahelyen találunk valakit, aki megért minket, kíván minket, az olyan, mint a vattacukor. Aztán hazamész, és ott a zöldség, majd visszamész a munkahelyre másnap, és ott az édesség” – magyarázza a pszichiáter.

A házastársak némelyikének – általában a nőknek – egy érzelmi kapcsolódás jóval nehezebben kezelhető, mint egy szexuális megcsalás.

„Mindenki tudja, hogy a szexuális megcsaláshoz semmiféle érzelmi intimitásra nincs szükség, az érzelmi kapcsolat azonban jóval erősebb kötődést jelent, szinte szerelmet, szeretetet” – fejti ki a szakember.

Jelek, hogy érzelmi kapcsolatba keveredtél:

  1. Rengeteg érzelmi energiát áldozol az illetőre. Olyasmiket osztasz meg vele, amiket még a házastársaddal sem – reményeket, vágyakat, olyasmit, amiről csak a partnered tudhat.
  2. Neki öltözöl fel reggelente, olyan ruhákat veszel fel, amiben neki akarsz tetszeni.
  3. Igyekszel olyan elfoglaltságot találni magadnak, amiben vele lehetsz, és az idő rendkívül fontossá válik számodra.
  4. Bűnösnek éreznéd magad, ha a párod együtt látna vele, és olyan dolgokat csinálsz vagy mondasz, amiket soha nem tennél, ha a párod jelen lenne.
  5. Elmeséled neki, milyen hiányosságokat élsz meg a házasságodban.
  6. Titokban tartod, hogy mennyi időt töltesz vele – az e-mailezést, a telefonbeszélgetést és az sms-ezést is beleértve.
  7. Kezded függetlennek érezni magad érzelmileg a házasságodban.

Kilépés a kapcsolatból

„Ezekből a kapcsolatokból nehéz kilépni” – mondja Gail Saltz. „Ahhoz azonban, hogy a házasságodnak adhass még egy esélyt, muszáj véget vetni neki. Nincs félmegoldás, mert nagyon vékony jég ez. Ha valaki olyanról van szó, akit mégsem tudnál elkerülni, mondd meg neki nyíltan, hogy nem csinálhatod ezt tovább.”

A következő lépés az, hogy megtaláld, mi vezetett idáig, miért volt szükséged egy másik érzelmi kapcsolatra. „Az egyik kritikus kérdés az érzelmi megcsalás megoldásához a saját gyökereink felderítése – miért történhetett meg mindez? Mit mond ez rólam, és mit mond rólunk, házastársakról? Jobb, ha kimondjuk és nyíltan megbeszéljük, minthogy egy titkos érzelmi kapcsolatba meneküljünk valaki mással” – erősíti meg a szakember.

„Ha szeretnéd megmenteni a házasságodat, minél előbb kezdesz foglalkozni a problémával, annál jobb, és minél előbb vetsz véget valaminek, ami megcsaláshoz vezetne, annál jobb” – mondja Gail Saltz pszichiáter.

Kép forrása: VitalikRadko/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást