Érzékeny a bőröd? Ezt kell tudnod a hipoallergén sminktermékekről

Érzékeny a bőröd? Ezt kell tudnod a hipoallergén sminktermékekről

Címlap / Stílus / Arc / Érzékeny a bőröd? Ezt kell tudnod a hipoallergén sminktermékekről

Mit is jelent az, ha valami hipoallergén? Egyáltalán, ha valamin rajta van ez a jelzés, akkor már teljesen biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen allergiás reakciót nem fog kiváltani a bőrünkön? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptok a következő cikkemben!

Tisztázzuk, hogy mi is az a hipoallergén termék!

A hipoallergén kifejezést olyan termékekre használjuk, amelyek összetevői úgy lettek kifejlesztve, hogy minimalizálják annak az esélyét, hogy az bármilyen allergiás reakciót is kiváltson a bőrünkön.

A bőrgyógyászatban jellemzően mindig hipoallergén termékeket használnak, de mivel a legújabb felmérések szerint a nők több, mint felének érzékeny a bőre, egyre fontosabbá vált, hogy a mindennapokban is könnyebben hozzájussanak ilyen készítményekhez.  

A jó hír pedig az, hogy mostanra a legtöbb sminkmárka is felfigyelt erre, így egyre többször előfordul, hogy egy adott termék hipoallergén változatát is piacra dobják!

Milyen márkát válassz?

Ha nem szeretnél szintetikus tartósítószereket, illatanyagokat, színezékeket tartalmazó kozmetikumot használni, akkor neked találták ki a dm-ben kapható alverde márkát, melynek termékei főként növényi eredetű összetevőkből állnak. 

A felhasznált összetevők kiválasztásánál ráadásul előnyben részesítik az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat, és a gyártás során még arra is figyelnek, hogy a lehető legjobban megóvják a környezetet. 

Emellett egyébként jó szívvel ajánlom a La Roche Posay termékeit is, amiknek a nagy többsége hipoallergén, ráadásul az érzékenység mellett a sérült bőr ápolása is fókuszban van náluk. 

Mennyire tartósak ezek a termékek?

Őszinte leszek, én eddig akárhány alverde terméket használtam, azok nem hozták azt a tartósságot, mint a normál sminktermékek. Ez nyilván azért van, mert teljesen természetes összetevőket tartalmaznak, amiknek nem csak a tartóssága gyengébb, de a színek intenzitása sem a megszokott. Valamit valamiért.

Ebben az esetben én azt ajánlom, hogy vidd magaddal a korrektorod – azt, amit reggel felkentél –, így akár napközben megigazíthatod a sminkedet, ha szükséges.

A hipoallergén termékeknél egyébként azt is tudnod kell, hogy könnyebben elválnak egymástól az összetevők, amit úgy lehet észrevenni, hogy az alapozó két egymástól elkülönülő rétegben jelenik meg a tégelyében. Ilyenkor nem kell egyből megijedni, hogy megromlott a termék! Csak jól össze kell rázni a tubust, és máris visszaáll a megszokott, homogén szerkezet.

Persze azért a szavatosságot mindig érdemes ellenőrizni úgy, hogy megnézed a doboz hátoldalát, ahol jól láthatóan fel van tüntetve egy ábra (egy kupakos, krémes tégely) és benne egy szám, hogy felbontástól mennyi ideig lehet még használni.

Csak érzékeny bőrűeknek?

Természetesen!

A hipoallergén termékek használatánál nem alapfeltétel, hogy hiperérzékeny legyen a bőröd.

Ha ezeket a termékeket használod, azzal csak minimalizálod az allergizálás lehetőségét.

És erre persze nem csak a sminktermékeknél érdemes figyelni.

Akár a naptejnél, akár a tusfürdőnél, de még a testápolónál is létezik az érzékeny bőrűeknek kifejlesztett, hipoallergén változat.

A kozmetikusok és a bőrgyógyászok pedig már szinte csak ilyen termékeket használnak!

Nem minden arany…

Ellentétben azzal, amit a „nagy könyv” megír ezekkel a termékekkel kapcsolatban, még így is akadhatnak kivételek, és előfordulhat, hogy egy sminktermék mégis valamilyen fajta allergiás reakciót okoz nálad.

Ennek pedig az az oka, hogy a hipoallergén kifejezés mögött nem húzódik egységes, és jól körülírható szabályozás!

Szóval ha a gyakorlatban az arcodon bármilyen elváltozások, például pici pöttyök jelennének meg – annak ellenére, hogy te hipoallergén terméket használtál –, akkor nyugodtan gyanakodhatsz az arckrémedre, vagy akár a sminkcuccaidra is!

Ilyenkor próbáld ki, hogy egy ideig szünetelteted egy-egy készítmény használatát, és ha a tünetek elmúlnak, alapos lehet a gyanúd, hogy melyik okozta. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást