Sarokba állítani a gyereket? Szakember válaszol, mi a megfelelő „bünti”

Sarokba állítani a gyereket? Szakember válaszol, mi a megfelelő „bünti”

Címlap / Életmód / Család / Sarokba állítani a gyereket? Szakember válaszol, mi a megfelelő „bünti”

Dr. Compton szerint a gyerek „büntibe állítása” azt az üzenetet hordozza, hogy ha nem viselkedsz jól, elkülönítelek a családtól, a barátaidtól és eltiltalak egy időre a játéktól. Azzal, hogy a gyereket arra próbáljuk rávenni, hogy reflektáljon arra, hogy mit csinált rosszul, nagyon kis valószínűséggel fogjuk elérni azt, hogy ne tegye meg többet. Ilyenkor ő ugyanis nem a bűnösségén elmélkedik, hanem csak azon, hogy a szülő milyen igazságtalan vele.

Azért sem konstruktív ez a nevelés, mert arra is gondolhat, hogy a szülők azért különítik el, mert nem akarnak vele lenni és ez még jobban erősíti bennük az izoláció érzését és a szorongást. 

Egy másik szakember, Dr. Kolari szerint viszont a sarokba állítás hasznos lehet, mondván egyre több gyerek küzd azzal a problémával, hogy nem tudja kordában tartani érzelmeit, ezért igenis szükségük van arra, hogy szüleik határokat szabjanak nekik.

Mivel a gyereknek meg kell tanulnia, hogy tetteinek következményei vannak, egy kis büntiben-állás jó lecke lehet számára. Ez főleg olyan helyzetekben hasznos, ha például az egyik gyerkőc elveszi a másik játékát. Ha sarokba állítjuk, megtanulja, hogy ennek az a következménye, hogy senki nem játszik vele és ezért változtatni fog viselkedésén.

Fontos, hogy ne kiabáljunk vele és küldjük el, hanem magyarázzuk el neki, hogy miért történik az, hogy őt most kivonjuk a játékból.

Ha nem elsősorban büntetésként éli meg a szigort, hanem valóban következményként, sokkal hatásosabb lesz a módszer. Ha a szülő nem tanítja meg a gyereknek azt, hogy tettei következményekkel járnak, akkor maga az élet fogja, ami sokkal keményebb tanító. 

A pro és kontra után foglaljuk össze mi az, amiben a legtöbb szakember egyetért:

Ha a gyermek hisztizik és tombol, ne küldd el, hanem vidd egy csendes helyre és mondd neki azt, hogy tudod, hogy most ingerült, de vegyen mély lélegzeteket, próbáljon megnyugodni és utána beszélgethettek az érzéseiről. Ez pont a sarokba állítás ellentéte, mert ilyenkor a gyermek kapcsolatban marad a szülővel.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

 • Baranyai György
  2021.08.22., 11:51

  Szőke Angéla mindig meglep egy konstruktív cikkel. Nem az első és remélem, nem is az utolsó. Négy gyermekünk van (már felnőttek), de soha egyiket sem büntettük sarokba állítással, kukoricára térdepléssel, etc. Mégis felnőttek és megmaradt a szabad akaratuk.
  Köszönöm a cikket!
  Tisztelettel.

  Válasz

Írj egy hozzászólást