Érdekességek a pastáról, eredeti olasz tésztafőzési tippel

Érdekességek a pastáról, eredeti olasz tésztafőzési tippel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Érdekességek a pastáról, eredeti olasz tésztafőzési tippel

A pasta az olaszok fő tápláléka, akár mindennap tudnak enni főtt tésztát, sokan jobban szeretik, mint a kenyeret. Ősidők óta ismerik és fogyasztják, sokféle neve, formája, elkészítési módja létezik, hiszen tudjuk, hogy az olaszok a főzést illetően éppúgy hajlamosak szabadjára engedni a fantáziájukat, mint például a művészetben. Cikkünkből a pasta eredetén, alapanyagán és egyebeken kívül azt is megtudhatod, hogyan kell olasz módra tésztát főzni.

Sokféleség

Kétféle előállítási formában fogyasztják: az egyik változat a gyárilag készült, csak liszt és víz felhasználásával készült pasta secca, amelyet csomagolva vásárolnak meg, a másik a friss, házi, tojást is tartalmazó pasta fatta in casa

Az olaszok a tészta formázását is művészi szintre emelték. Sokféle méretűre és alakúra vágják, préselik vagy formázzák, van köztük cső, kagyló, spirál, masni, és még számtalan más forma.

Ezek elnevezése bizonyos esetekben tartományról tartományra változik, ezért néha még ők is zavarba jönnek a nevek és a formák sokaságától. 

Durumliszt

A pastákhoz általában durumlisztet használnak. A durumbúza őrlésével nyert durumlisztet száraztésztákon kívül még sütemények készítéséhez is felhasználják.

A durumbúzaszem külső héját lehántolják, a maradékot átrostálják, és elkülönítik a nagyobb szemcséket.

Így kapják a durva őrlésű durumlisztet, amely érdekes módon rostban szegény, mégis laktató, mert olyan szénhidrátot tartalmaz, ami a vércukorszint szabályozásával 3-4 órán keresztül közérzetünket körülbelül azonos szinten tartja.

Finomszemcsés, sárga árnyalatú liszt, vízzel összegyúrják, és a belőle készült tészta korlátlan ideig eláll.

A házitésztához fehér lisztet is használnak. Tojást, sót, kevés vizet, olajat adnak hozzá, hogy lágyabb legyen, így jó minőségű sfoglia-t (kinyújtott tésztát) kapnak. 

Eredete és nevei

A pasta eredetéről csak feltevéseink vannak. Valószínűleg a régi itáliaiak, az etruszkok találmánya, ők ettek először ilyen ételt.

Görög receptet használtak hozzá, és a csíkokra vágott tésztának a laganon nevet adták. Innen ered a lasagne vagy lasagna szó.

Nemcsak a külső tulajdonságai, de az elnevezései is változatosak voltak a múltban, sőt, még ma is.

Hívták már 600 évvel ezelőtt is vermicellinek, vagyis kukacnak, a makaróni pedig sok különböző pasta közös neve. 

Ételek és pasták

A levestészta a pasta in brodo. Ezek apró tészták, amelyek lehetnek például kerekek, kagylók vagy lepkék.

A takarékos szakácsok a letört és megmaradt száraztésztát is hasznosítják, például sajtot és paradicsomot adnak hozzá. 

A pasta asciutta a kifőtt tészta: főételként, szósszal fogyasztják. Például a spagetti vagy a makaróni, ahogy mi is esszük, szintén pasta asciutta.

De ide tartozik a hússal, sajttal, zöldségpürével töltött ravioli vagy cannelloni, valamint a sütőben sütött tésztás ételek is, mint a lasagne. 

Tésztafőzés

Eltérőek a vélemények atekintetben, hogy melyik szószhoz melyik pasta illik a legjobban, de a tésztafőzést illetően nincs ekkora különbség. ½ kg tésztához 4,5 l vizet és 3 dkg sót adnak, így a pasta nem lesz ragadós, mert a vízmennyiség nem oldja ki a felesleges keményítőt.

Vannak, akik szerint a sót csak a kifőtt tésztához kell hozzáadni. Dönts ízlésed szerint! A különböző pastafajtáknak eltérő a főzési ideje.

A vízből nem kell leönteni az egészet, hogy a tészta magába szívhassa, különben összeragad. Ezt úgy is megelőzheted, hogy főzéskor egy teáskanálnyi olajat teszel a vízbe

Fenséges tésztarecepteket találsz itt!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást