Ennyire boldogok valójában a tétlen gazdagok

Ennyire boldogok valójában a tétlen gazdagok

Címlap / Életmód / Egészség / Ennyire boldogok valójában a tétlen gazdagok

Egész nap csak lábat lógatni, nem aggódni a pénz miatt és ébresztőóra nélkül kelni. Van, aki elképesztő munkának köszönheti a vagyonát, és olyan is, akinek a pénze termeli a pénzt. Róluk azt gondoljuk, áloméletet élnek. De vajon mennyire tesz boldoggá, ha tényleg semmi dolgod nincsen?

Az amerikai (rém)álom

Aaron Walker megvalósította az amerikai álmot: az első vállalkozását 18 évesen alapította, és mikor 9 évvel később egy vagyonért adta el, 27 évesen gyakorlatilag készen állt arra, hogy visszavonuljon, és élete hátralévő részét gondtalanul élje – mondta el a férfi a Think Act Be podcast műsorában.

Walker először azt hitte, hogy magát az amerikai álmot éli, nagyjából másfél év után azonban elkezdte másként gondolni. Hiába horgászott, feküdt a tengerparton és nézte a kedvenc sorozatát, egy idő után mindegyiktől megcsömörlött.

„Ha senkiért nem vagy felelős, ha nincs célod az életben, ha egyáltalán semmit nem teszel hozzá az emberiséghez, mint közösséghez, őrület, milyen gyorsan elunod magadat.”

– mondja Walker, akinek a véleményét a pszichológusok is alátámasztják, amikor azt mondják: az ember egyszerűen nem tétlenségre lett tervezve, és a TÚL sok szabadidő éppen olyan rosszat tesz nekünk, mint a túl sok stressz.

Walker végül a felesége unszolására visszatért a munkába, és négy évtized alatt 14 céget alapított – noha anyagilag egyikre sem volt rászorulva.

Nem a tétlenség, a hasznosság a boldogság forrása

A pszichológusok szerint bár hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a boldogság azt jelenti, hogy semmi dolgunk nincs, és egész nap koktélokat iszunk egy tengerparton, valójában az ember fizikai és mentális jólétéhez is elengedhetetlen, hogy legyenek feladatai. Bár lehet, hogy úgy érezzük, a kötelezettségeink gúsba kötnek minket, valójában ezek tartják mederben az életünket – és nem csak a mindennapokhoz szükséges pénz forrásaként, hanem azért is, mert célt adnak az életünknek.

Stil/unsplash.com

Az természetesen, hogy kell-e aggódni a pénz miatt, hogy valaki azért jár munkába, hogy a számláit fizethesse, vagy azért, mert egy nemesebb célt szeretne megvalósítani – például mások életén javítani a munkájával – már lényegesen befolyásolhatja a boldogságunkat, a szakemberek ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy itt is sok minden a hozzáálláson múlhat.

Ha valakinek mérhetetlenül sok pénze lenne, és egész nap a kanapén ülne, egészen biztosan boldogtalanná válna, míg ha például azt a célt tűzné ki maga elé, hogy embereken segít, és ezért kezdene dolgozni, azonnal jobban érezné magát, hiszen az érzés, hogy hasznosak vagyunk, pozitív érzelmekkel tölt fel bennünket.

ArturVerkhovetskiy /depositphotos.com

Ezt az érzést azonban szinte bármilyen szakmában megtalálhatod: nem csak egy orvos, ápoló, tanár vagy mondjuk pszichológus tud segíteni az embereknek. Egy jó frizurával egy fodrász magabiztosabbá teszi a vendégeit, egy pék szó szerint kenyeret tesz a családi asztalra, a kamionsofőr eljuttatja A-ból B-be az árut, ami nélkül üzemek állnának le.

A boldogság kulcsa nem a tétlenség, hanem az, hogy azt érezzük, valami hasznosat csinálunk – ha pedig ezt megtalálod a mindennapokban, sokkal boldogabb leszel, mint bármelyik, egész nap pizsamában ülő milliomoscsemete.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást