Emberre is veszélyes lehet! Egyre több Budapesten a gombás megbetegedéssel fertőzött fa

Emberre is veszélyes lehet! Egyre több Budapesten a gombás megbetegedéssel fertőzött fa

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Emberre is veszélyes lehet! Egyre több Budapesten a gombás megbetegedéssel fertőzött fa

Egyre több gombás fertőzést figyelnek meg a szakemberek a budapesti fákon, amely esetenként komoly aggodalomra adhat okot. Az elsősorban csonthéjas gyümölcsfákon kialakuló, tömegesen elterjedő Schizophyllum commune gombás fertőzés ugyanis egyike azoknak a fertőzéseknek, amely az emberre is komoly veszélyt jelenthet. A kórokozó a légtérbe kerülő spórákkal kerülhet be a szervezetbe, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű fertőzéseket is okozhat. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója szerint általában emberi mulasztás áll a fák gombás megbetegedésének hátterében és a hangsúly a megelőzésen van.

A beteg, pusztuló fákon megjelenő gombák elszaporodása nemcsak az elhanyagolt gyümölcsösökben, hanem a városi parkokban és tereken is egyre elszomorítóbb méreteket ölt. Ezeket a – többnyire emberi mulasztás következtében kialakult – gombás megbetegedéseket azonnal kezelni kell, különben jelentős anyagi károk és akár az emberi egészségre súlyosan veszélyes állapotok is kialakulhatnak.

A számtalan kórokozó közül a hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune) a legveszélyesebb, ugyanis spóráinak belégzése a legyengült emberi szervezetben a tüdőt és az agyszövetet is megtámadhatja. Külföldön már szövetmintából és DNS azonosítással számos esetet dokumentáltak. Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója szerint az engedélyezési előírásoknak megfelelően, a gyümölcsös telepítése előtt mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a talaj és a szaporítóanyag minőségének ellenőrzése életbevágóan fontos.

„Nem tanácsos külföldi szaporítóanyagot behozni az országba, mert ez többek között új, ismeretlen kórokozók, kártevők behurcolásával járhat. A gombás megbetegedéssel fertőzött fák jelenléte így is aggasztó, megfigyeléseink szerint a jelenség már a fővárosban is egyre nagyobb méreteket ölt. Beteg, pusztuló vagy elpusztult fák sorát találtuk nemrégiben tereken, parkokban, fasorokban. Az óbudai Jégtörő úton például közel 100 fiatal berkenyefa többsége pusztult el a telepítést követő években” –monda el Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója.

A már fertőzött gyümölcsfákat nagyon nehéz, szinte lehetetlen kigyógyítani. A fertőzés korai felismerésekor sebkezeléssel, permetezéssel esetenként legyőzhetők a kórokozók. A megelőzéssel azonban jelentős anyagi kártól kímélhetik meg magukat a gazdák. A motoros fűkaszák által okozott, fertőzésekre különösen érzékeny sérülések ellen például könnyű védekezni egy, a fa törzsére helyezett műanyag védőhengerrel.

A megfelelő szaporítóanyag szintén hangsúlyos a megelőzésben, ezért lényeges, hogy a csemeték beszerzése szigorúan csak az ellenőrzött faiskolákban történjen.

Fontos számunkra a magyar gyümölcsösök védelme, ezért a faiskolákat kizárólag egészséges, fertőzésmentes szaporítóanyaggal látjuk el. Nemesítünk ezen kívül olyan gyümölcsfa fajtákat is, amelyeknek megnöveltük az ellenállóságát, hogy erősítsük a növényben lezajló védekezési folyamatot.  Ezek mind fontosak ahhoz, hogy az országban egészséges gyümölcsösök és jó terméshozam legyen” – hangsúlyozta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!