Így előzd meg a herpesz megjelenését!

Így előzd meg a herpesz megjelenését!

Címlap / Életmód / Egészség / Így előzd meg a herpesz megjelenését!

Alattomosan fertőz, és aki egyszer megkapta, az legfeljebb tünetmentes marad, de a betegségtől nem szabadulhat. Nem csoda, hogy a herpesz az egyik leggyakoribb vírusos fertőzés, egyes felmérések szerint a minden második felnőtt érintett. A herpesztől szabadulni nem lehet, legfeljebb együtt élni vele, ezért nem árt tudni a legfontosabbakat.

Hogyan terjed a herpesz?

Az ajakherpeszt a herpes simplex nevű vírus okozza, ami érintés útján terjed. A leggyakrabban puszi vagy csók útján kapjuk el, de előfordulhat, hogy a herpesz valamilyen hordozón, például kanálon vagy poháron terjed.
A gyulladt kis hólyagocskákban található folyadék különösen fertőző, ezért nagyon kell vigyáznunk, nehogy például az arcunkon elkenve mi magunk is súlyosabbá tegyük a betegséget. Amikor a hólyagok behegesednek, már kisebb az esély a betegség továbbadására, de a etegség a teljes gyógyulásig fertőzhet.

Szinte mindenki hordozza

Mivel ennyire gyakori és könnyen terjedő betegségről van szó, szinte minden ember még gyermekkorában megfertőződik a herpesz vírussal. Ha a vírus egyszer a szervezetbe került, nem lehet elpusztítani, lappangva a testünkben marad, és bármikor kiújulhat. Hogy a herpesz vírus aktiválódását mi váltja ki, az egyénenként eltérő lehet.
Van, aki a gyomorrontással, bizonyos ételektől való megundorodással magyarázza, de gyakoribb, hogy valamilyen stresszhelyzet, vagy más betegség, láz hatására jelennek meg a hólyagok. Nőknél az is gyakori, hogy a menstruációs ciklussal van összefüggésben a vírus aktiválódása.

Gyógyszertári készítmények herpesz ellen

Gyógyszertárakban vény nélkül is kaphatunk herpesz elleni krémeket vagy tapaszokat, amelyek akár néhány napon belül is megszüntethetik a kellemetlen tüneteket. Ezek többsége gyógynövényeket, illetve a herpesz vírus szaporodását megakadályozó összetevőket tartalmaz.
Mivel a herpesznek nincs gyógymódja, így ezek a krémek és tapaszok sem magát a vírust gyógyítják, csak kedvező körülményeket teremtenek, amiben a hólyagok gyorsabban kifejlődnek, ugyanakkor így gyorsabban fel is szívódnak.

Természetes módszerek herpesz ellen

A herpesz kezelésére több házi módszer körül is válogathatunk, aki érintett, az valószínűleg megtalálta már a számára legmegfelelőbbet. A siker kulcsa az érintettek szerint abból áll, hogy még idejében, a hólyagok megjelenése előtt el kell kapni a herpeszt, amikor még csak a bizsergő, csiklandozó érzést észleljük az ajkunk felett.
Van, akink a tiszta alkohol, másoknak a jegelés segít, de olyan is van, aki a teafaolajra esküszik. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a már kialakult hólyagokat szokták körömvirágkrémmel is kezelni, ami egyúttal megakadályozza, hogy a sebek széle kiszáradjon, és a betegség tovább terjedjen.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha korábban nem volt herpeszed, most mégis megjelent, keresd fel az orvosodat, mert elképzelhető, hogy vitaminhiány, immungyengeség áll a háttérben. Ha a herpesz gyakran, legalább háromhavonta kiújul, vagy a kezelés ellenére sem akar gyógyulni, szintén érdemes a háziorvosodhoz fordulni, mert valamilyen más betegség állhat a háttérben.
Ha a herpesz nem az ajkaidon, hanem például a nemi szerveken jelenik meg – ezt hívják genitális herpesznek – mindenképpen fordulj orvoshoz, még ha korábban volt is már hasonló panaszod, és tudod, mivel állsz szemben. A genitális herpesz esetében ugyanis jóval nagyobb a felülfertőződés kockázata, ezért minden alkalommal gyógyszeres kezelés javasolt, amihez viszont orvosi receptre lesz szükséged.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást