Az elhízott gyerekeket a felnőttkori szívelégtelenség fenyegeti

Az elhízott gyerekeket a felnőttkori szívelégtelenség fenyegeti

Címlap / Életmód / Család / Az elhízott gyerekeket a felnőttkori szívelégtelenség fenyegeti

A gyerekkori elhízás komoly probléma lett mára, mivel már gyerekkorban megjelennek azok a betegségek, melyek eddig csak a felnőttek életminőségét rontották. Ilyen a 2-es típusú diabétesz, az ezzel összefüggő magasvérnyomás-betegség, az érrendszeri betegségek, a dyslipidaemia, és az epebetegségek.

Mi az elhízás

Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya 20 százalékkal meghaladja a normális testsúlyt. A túlsúly és az elhízás nem ugyanaz, ugyanis, a sportolók egy része, arányaiban nézve túlsúlyosnak számít, ám ez nem zsírt jelent.
Tehát, az elhízás más testzsír arányokat jelent, adott testsúly esetében. Ezt a BMI hivatott mérni. Az interneten számos olyan oldal létezik, ahol megtalálható ez a kalkulációs lehetőség.

Elképesztő adatok

Mára, Magyarországon, a negyven évvel ezelőtti adatok alapján, megháromszorozódott azoknak a gyerekeknek a száma, akik elhízottnak számítanak. A 6-11 éves korosztályban 6,5 százalékról 17 százalékra, a 12-19 éves korosztályban 5 százalékról 17,6 százalékra emelkedett a számuk.
Ezek a gyerekek – az orvosi becslések szerint – harminc éves korukra nagy valószínűséggel szívelégtelenségben fognak szenvedni, és nem sokan fogják megélni a 40. életévüket.

Rossz szokások

Elsősorban nem csak a gyerek rossz táplálkozási szokásairól van szó, hanem a rossz szülői szokásokról. A szülőtől függ, hogy a gyereknek mi és mennyi kerül az uzsonnás zsákjába, mit és mikor eszik. Nem csak a rágcsák felelősek az elhízásért.
Sok szülő azonosítja a szülői gondoskodást, a szeretetadást azzal, hogy állandóan kínálgatja, ,,jobbnál jobb” ételekkel traktálja a gyereket. A mozgáshiányos életmód pedig mára életforma lett a gyerekeknél, hiszen szüleik sem mozognak, mert nincs rá idő, nem marad rá energia.

Mozgásszegény lét

A gyerekeknek egyrészt több időt kell az íróasztal mögött tölteniük, mint harminc évvel ezelőtt. Szocializációjuk is ülésre kényszeríti őket, hiszen annak egyik elfogadott módja az internet. Emellett a szülők sem mozognak, a kirándulás többnyire egy sétából áll – a séta helyére is autóval mennek.
A családi sportolás szinte kihaló félben van. A játszóterek is üresek, hiszen mindenki félti leengedni a gyerekét a közeli játszótérre, parkba egy városban. Maradnak az edzések, melyek nem feltétlenül az önfeledt játékról, az abba elrejtett aktív mozgásról szólnak – és többnyire drágák.

Egyéb tényezők

Számos esetben a genetikai tényezők komolyan beleszólnak a testsúlyba, ám a családtagok életvitelbeli szokásai azok, melyek teret engednek a genetikai adottságoknak.
A pszichés tényező is komoly probléma lehet, hiszen a hangulat javítására használják az étkezést. Szervi problémák is okozhatnak elhízást, ilyen a pajzsmirigy elégtelenség, vagy akár egy agyi daganat is, ha az olyan helyen van. A skála széles.

Próbálkozások

A megelőzés lenne a legideálisabb megoldás, ám, ez azt feltételezné, hogy rendet lehetne rakni a fejekben rövid időn belül. Sajnos ez nem így van. A gyerekkori elhízás az elmúlt időszakban észrevétlenül emelkedett, évtizedek alatt.
Tehát, minimum egy egész generációnak – a szülőknek – kellene először életmódot, életszemléletet váltani, ami komoly problémákba ütközik. Amit tenni lehet, az csupán annyi, hogy felhívják a szülők figyelmét a problémára, technikai eszközöket, gyógytornászt, dietetikusokat biztosítanak. Ám a figyelemfelkeltés nem mindig ér célt.

Betegség

A gyerekkori elhízás egy olyan betegség, melynek léte csupán csak a szülő felelőssége. Könnyen kiküszöbölhető lenne, csak nem veszik komolyan azt a tényt, hogy komoly, halálos problémákhoz vezet.
Könnyen megelőzhető ám nehezen kezelhető betegség. A beteg csak egy bizonyos határig gyógyítható. Gyerek esetén – alapszabály – csak felügyelet mellett szabad testsúlyt csökkenteni, a szövődmények miatt!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!