6 életmentő vizsgálat, melyre érdemes időt szánnod

6 életmentő vizsgálat, melyre érdemes időt szánnod

Címlap / Életmód / Egészség / 6 életmentő vizsgálat, melyre érdemes időt szánnod

Hazánkban is egyre több az ingyenes, vagy a kedvezményesen igénybe vehető szűrővizsgálatok száma, mégis sokkal kevesebben élnek ezekkel az életet mentő kontrollokkal, mint az indokolt lenne.

Szűrés a fogorvosnál

Sokan csak akkor mennek el fogorvoshoz, ha már elkerülhetetlen a foghúzás, vagy legalábbis a tömés. Tény, hogy a fogorvosnál eltöltött idő ritkán mondható kellemesnek, de a rendszeres szűrés (évente két alkalom) segíthet megelőzni a legkomolyabb problémákat. Sokkal könnyebb a kezdődő szuvasodást kezelni, mint egy lyukas fogat megmenteni, ráadásul előbbi jóval kevésbé okozhat fájdalmat.
A kontroll során érdemes megkérned a fogorvosodat, hogy a szájüregedet, garatodat is tekintse meg, kiszűrve így az esetleges, kezdődő daganatos betegségeket.

Látogatás a nőgyógyásznál

A nemi élet megkezdése után, kétévente mindenképpen el kell menned nőgyógyászati kontrollra, de még biztosabb (főleg idősebb korban) az évenkénti szűrés.
Nem igazán van olyan, aki szeret nőgyógyászhoz járni és cseppet sem hozza zavarba, ha egy vadidegen turkál a legbizalmasabb szervében, de ha ezzel megelőzhető egy halálos kór, akkor megéri a pár percnyi kellemetlenség.

Mellrákszűrés

Bár a mellek állapotát folyamatosan figyelni kell és az évenkénti nőgyógyászati látogatáson az orvos ezt a területet is átvizsgálja, húsz éves kor felett élni kell a szűrési lehetőséggel. 
A mellrák a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedések közé tartozik, nem szabad tehát félvállról venni a kérdést, főleg, ha örökletes és külsődleges tényezők is közrejátszhatnak. (És persze érdemes kihasználni az ingyenes mammográfia nyújtotta lehetőségeket.)

Anyajegyszűrés a bőrgyógyásznál

Az egyik legkegyetlenebb rákbetegség a melanóma, mert bár a beteg szövetek könnyen eltávolíthatók, a végeredmény nagyon ritkán szövődménymentes. A későn észrevett és eltávolított anyajegy szinte biztosan áttétes és néhány hónapon, vagy éven belül halált okozhat.
Mindössze pár perces a vizsgálat, ami során a bőrgyógyász átvizsgálja a testedet és javaslatot tesz az esetlegesen problémásnak tűnő foltok eltávolítására. Az évenkénti egy-két alkalmas szűréssel nem csak a már meglévő betegséget kezeltetheted, hanem meg is előzheted a rákot.

A vérvétel is életet menthet

Ha gyakran vagy rosszul, gyenge az immunrendszered, esetleg nem találnak magyarázatot az állandósult nyavalyáidra, akkor érdemes elmenned egy széles spektrumú vérvizsgálatra.
A vér mindenről árulkodik és semmi sem maradhat rejtve az eredmények láttán. Ezt a procedúrát természetesen nem kell évente lefolytatnod, de ha megoldatlan panaszaid vannak, akkor mindenképpen élned kell a lehetőséggel. 
Időnként érdemes várt adnod is, nem csak azért, mert ezzel életet menthetsz és felfrissíted a szervezetedet, hanem mert a véradás során folyamatosan szűrik a komoly betegségeket, melyek esetleges jelenlétéről természetesen téged is értesítenek.

Túlsúllyal járó betegségek szűrése

Nem csak annak érdemes szűrésre járnia, aki túlsúlyos, de tény, hogy a súlytöbblet még inkább indokolja a rendszeres ellenőrzéseket. Ilyen a vércukor-, a koleszterinszint-, és természetesen a vérnyomásmérés.

Nem csak az említett vizsgálatokon vehetsz részt, hiszen gyakran különböző szűrőbuszok járják az országot, amiken hallás- és látásvizsgálatra, tüdőszűrésre is lehetőséged van.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást