Ezeket az élelmiszereket soha ne fogyaszd egyszerre teával vagy kávéval

Ezeket az élelmiszereket soha ne fogyaszd egyszerre teával vagy kávéval

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezeket az élelmiszereket soha ne fogyaszd egyszerre teával vagy kávéval

Ha minden nap legalább egy csésze koffeintartalmú teát vagy kávét iszol, érdemes odafigyelned arra, hogy közben mit fogyasztasz. Azon túl, hogy bizonyos párosítások egyénileg okozhatnak rossz közérzetet, dehidratáltságot vagy hasfájást, a vasban gazdag ételekre is ügyelned kell. Ha ugyanis kávéval vagy teával egyszerre fogyasztod őket, akkor megzavarhatod ennek a létfontosságú tápanyagnak a felszívódását.

Miért olyan fontos a vas a szervezetednek?

A vas egy létfontosságú ásványi anyag. Ahhoz pedig, hogy ki légy téve a vashiánynak, már az is elegendő lehet, ha nő vagy. A nőknek ugyanis közel duplája a napi vasszükséglete, mint a férfiaknak. Ha pedig nem visznek be naponta legalább 15-20 mg vasat a szervezetükbe (a férfiak ennek a mennyiségnek a felét), akkor többek közt a vörösvérsejtek megfelelő termelődését is veszélyeztethetik, egyidejűleg pedig krónikus fáradtságérzetet tapasztalhatnak. 

Különösen veszélyeztetettek lehetnek azok a lányok, akik még serdülők, az erősen menstruáló nők, a várandós vagy szoptató kismamák. Emellett azok is, akik nagy fizikai megterhelésnek teszik ki magukat, diétáznak, fogyókúráznak, vegetáriánusok, esetleg vegán életmódot folytatnak.  A vasnak két fajtája létezik: az állati eredetű hem vas, és a növényi eredetű nem hem vas, amiről azt tartják, hogy kevésbé szívódik fel a szervezetben.

Mik a legfontosabb vasforrások?

A szervezeted számára szükséges vasmennyiséget a táplálkozásoddal is biztosíthatod.

A vasbevitelben az egyik legfontosabb szerepe a vörös húsoknak, tehát például a marhának, a disznóhúsnak, a májnak és a belsőségeknek van, mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak hem vasat.

Bizonyos mennyiség a csirkehúsban és a halfélékben is található, de ez a vörös húsokhoz képest elenyésző. 

Az olyan növényi eredetű élelmiszerek, mint például a fehérbab, a lencsefélék, a spenót, a sóska vagy a borsó, ugyancsak tartalmaznak vasat. Ezekből viszont a szervezetünk jóval kevesebbet tud hasznosítani a nehezebb felszívódás miatt. Így tehát csak növényi forrásból nehéz megoldani a vasbevitelt, különösen, ha még egyéb felszívódást gátló tényezők is jelen vannak.

istockphoto

Milyen kombinációkat kerülj el?

A vasban gazdag ételek felszívódása különösen nehéz, ha rendszeresen fogyasztasz koffeines teát vagy kávét. Leginkább akkor, ha szinte egyszerre iszod őket olyan ételekkel, mint mondjuk egy adag saláta vagy egy szelet natúr sertéshús. Pedig az ilyen kombinációk már abból adódóan is gyakoriak, hogy a reggeli sokak által kedvelt része valamilyen saláta, de mellé fekete teát isznak, vagy mondjuk ebédre megesznek egy szelet finom húst, de utána szinte rögtön egy csésze kávé is társul hozzá.

Így viszont hiába táplálkozol gondosan, a végeredmény nem lesz kedvező. A vas ugyanis nem lesz képes kellő mennyiségben felszívódni – még akkor sem, ha valamilyen C-vitaminban gazdag, felszívódást segítő ételt és italt is fogyasztasz mellé. Szinte ott tartasz, mintha nem is ettél volna olyan élelmiszereket, amelyeknek jelentős a vastartalmuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kellene mondanod a koffeines kávéról vagy teáról! Ügyelj arra, hogy mondjuk egy reggelire elfogyasztott tofurántottát csak néhány órával később kövessen egy csésze kávé.

A vashiány az egyik leggyakoribb ásványi anyag hiány a világon, így könnyen meglehet, hogy téged is érint.

Pont ezért olyan fontos, hogy egyrészt tudd azt, milyen élelmiszerekből viheted be a szervezetedbe a vasat, másrészt pedig azzal is tisztában legyél, hogy koffeines teával vagy kávéval ne fogyaszd őket egyszerre. Vashiány azonban még megfelelő táplálkozás esetében is előfordulhat. Ebben az esetben már érdemes a háziorvosod vagy egy dietetikus segítségét kérned, hogy megtudd, min érdemes még változtatnod.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!