Az elektromos cigivel sem jársz jobban, ha nem akarsz stroke-ot kapni

Az elektromos cigivel sem jársz jobban, ha nem akarsz stroke-ot kapni

Címlap / Életmód / Egészség / Az elektromos cigivel sem jársz jobban, ha nem akarsz stroke-ot kapni

Azt mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, de arról, hogy az e-cigik mennyivel jobb megoldásnak bizonyulnak, megoszlanak a vélemények. Most egy friss amerikai kutatás mutatta ki, hogy a hagyományos dohányzás egyik legkárosabb lehetséges következménye ugyanúgy vonatkozik az e-cigikre is, így ezek is megnövelik a stroke kialakulásának kockázatát.

Az e-cigikről nem sok jót hallani mostanában: az Egyesült Államokban egyfajta tüdőgyulladás-szerű járvány söpört végig az ezt használók között, és még a mai napig nem tudni, hogy pontosan mi okozta az eseteket, azok ugyanis nem mutattak túl sok közös egyezést. Sejthető, hogy a kannabisz tartalmú folyadékkal lehetett gond, de valójában egyelőre nem sikerült megállapítani, egészen biztosan mi lehetett a baj. 

Ezen kívül azonban a legtöbb kutatás arról szól, hogy az elektromos cigaretta egy fokkal azért mégiscsak jobb, mint a hagyományos, mivel nem tartalmaz égéstermékeket, vagyis füstöt, így annyira nem roncsolja a tüdőt. Bár a nikotintartalmú folyadékkal töltött e-cigikről később derült ki, hogy növelhetik a tüdőrák esélyét, csak úgy, mint a hagyományos cigaretták, alapvetően azonban mégis csak egy jobb megoldásról van szó.

Egy friss amerikai kutatás azonban most megcáfolhatja ezt a felfogást: kiderült, hogy az e-cigarettta ugyanannyira növeli a stroke kialakulásának kockázatát, mint a hagyományos.

Az American Journal of Preventive Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az összefüggés egyértelmű. A George Mason Egyetem kutatói összesen 161529 ember adatait vizsgálták meg, akik 18 és 44 év közöttiek voltak, és több mint 50 százalékuk nő volt. Túlnyomó többségében a kaukázusi rasszhoz tartoztak. A szakértők kiszámolták, hogy mennyi esélyük volt a stroke-ra azoknak, akik dohányoztak, akik korábban dohányoztak, és akik e-cigarettát használtak.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a dohányzás a stroke egyik legnagyobb rizikófaktora, de a kutatásból most kiderült, hogy az elektromos cigaretta sem sokkal jobb megoldás. Sőt, azok a fiatalok, akik elektromos cigarettát és hagyományosat is szívtak, duplájára emelték a stroke kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik hagyományos cigarettát használtak csak. A nem dohányzókhoz képest ez majdnem háromszoros rizikófaktort jelent.

A kutatás szerint nem volt különbség a hagyományos és az elektromos cigaretta között a rizikófaktor növelésében, és nem találták pozitív hatását annak sem, ha valaki a hagyományos cigarettákról e-cigarettákra váltott.

 A kizárólag elektromos cigit szívó fiatalok körében azonban nem emelkedett meg a stroke kialakulásának esélye, ez valószínűleg azért lehetett, mert még erős és egészséges a szervezetük, és nincs rá akkora hatással az elektromos cigaretta.

A kutatás azért olyan fontos, mert az elektromos cigaretta használata drámaian növekedni kezdett az utóbbi időben a fiatalok körében. Mivel többféle ízű folyadékot lehet kapni, és a márkák elsősorban Youtube-on és a fiatalok népszerűbb közösségi felületein reklámoznak, a termék hamar eljut a fiatalabb generációhoz is. Ehhez hozzájön még az, hogy a legtöbben úgy gondolják, az e-cigi egészséges alternatívája a cigarettának, pedig ennél azért árnyaltabb a helyzet. A kutatást végző szakértők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az e-cigi sem egészséges, és szükség lesz hivatalos szabályozásokra ahhoz, hogy ne legyen legalább olyan káros, mint a füstöt is használó társa – főleg a fiatalabb generáció körében.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!