Ez az a pillanat, amikor nem érdekel majd mások véleménye

Ez az a pillanat, amikor nem érdekel majd mások véleménye

Címlap / Életmód / Lélek / Ez az a pillanat, amikor nem érdekel majd mások véleménye

Miért függünk egymás véleményétől?

Az ok egyszerűbb, mint hinnénk. Amikor érdekel mások véleménye, akkor valójában az érdekel minket, hogy a másik mit gondol rólunk. Vagyis mindaz, hogy milyen színben lát minket, mit gondol cselekedeteinkről és ezáltal az ítélkezést is látjuk, érzékeljük, ha valamit nem az elvárt szinten teljesítünk.

A szeretteink véleményére alapozni nem elvetendő dolog, hiszen vélhetően a legjobbat akarják nekünk, még ha sokszor a módszer nem is a legjobb.

Az üzenetet viszont mindenképpen érdemes meghallanunk, hiszen mindig jól jön egy külső hang, ha elakadnánk. A baj abból fakadhat, ha minden ember véleményére túlságosan is sokat adsz, sőt, magadat figyelmen kívül hagyva próbálsz eleget tenni mások elvárásainak. Ezt a függést a szeretethiány táplálja és csakis akkor van hatalma feletted, ha belekerülsz ebbe a spirálba. 

Véleményvezérek

Manapság nagyon hangzatos véleményt nyilvánítani, szinte mindenről. Csakhogy sokszor pont arról feledkezünk meg, hogy nem kötelességünk ezt mindig közölni. Ezzel másoknak is kellemetlen pillanatokat okozhatunk, főleg ha kéretlenül tálaljuk álláspontunkat. Azonban való igaz, hogy véleményvezérek mindig voltak, vannak és lesznek, tehát felesleges arra alapozni, hogy egyszer majd mindez megváltozik.

A saját lelki állóképességünket kell olyan szintre fejleszteni, hogy még, ha halljuk is a másik véleményét, nem jut be a tudatalattinkba és nem okoz kárt személyes fejlődésünkben. Senki nem születik ezzel a magabiztossággal, ezért mindenkinek meg kell harcolnia, kinek jobban, kinek kevésbé. Mindez függ a bennünk rejlő szeretethiány mértékétől is.

jasmin chew/pexels.com

Szeresd a benned élő gyermeket!

A pszichológiában kedvelt módszer a belső gyerek munka, mely során a kiskori énünkkel kerülünk kapcsolatba, az ő sérelmeit kezdjük el feldolgozni és ezzel el is kezdődhet a gyógyulási folyamat. Egyik nagy feladatunk az emberi létünk során, hogy mások véleményétől függetlenül meglássuk magunkban azt a szerethető gyereket, aki mindennél jobban vágyik a világ legalapvetőbb érzésére. Kezdetben ezt a szülőktől várjuk, de felnőttként sem szabad róla megfeledkeznünk. Ebben a korban viszont már felelősségteljesen kell vállalnunk a róla való gondoskodást.

Ekkor érünk meg arra, hogy önmagunk legjobb szülőjévé váljunk és már ne mástól várjuk a szeretetet.

Mindez szorosan összefonódik a mások véleményétől való függéstől is. Amikor a benned élő gyereket elhanyagolod, nem érzi a törődést, akkor mindent megtesz azért, hogy valahonnan begyűjtse a szeretetet és kénytelen idegen emberek szeretetéért kuncsorogni. Ez persze nem valós, csupán egy pillanatnyi jó érzés, ami olyan könnyen múlik el, ahogy jött. A gyerek ekkor tovább keres, még több szeretetért kutatva, majd megtanulja, hogy egy kis morzsát mindenhonnan, mindenkitől össze tud szedni, ha elég jó gyerek lesz mások szemében.

Nyilván érezhető mindennek a mulandósága, mégis nehéz szabadulni az ördögi körből. Ennek eredményeként pedig az igazi, valós én kezd egyre inkább háttérbe szorulni, elveszve mások véleménye által. Az egyetlen menekülési út önmagad szeretete és táplálása lelki szinten is. Ápold a kapcsolatodat a benned élő gyerekkel, nyugtasd meg, hogy a jó tanácsokon kívül senki véleménye nem számít, csakis a ti kettőtöké. Ezen a ponton fogod úgy érezni, hogy már senki véleménye nem előrébb való a sajátodénál.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást