Ebben a korban érdemes a szexről beszélni a gyerekkel

Ebben a korban érdemes a szexről beszélni a gyerekkel

Címlap / Szerelem / Szex / Ebben a korban érdemes a szexről beszélni a gyerekkel

A digitális korban különösen fontossá vált, hogy a gyerekeknek legyen egy megbízható forrása, ahová fordulhatnak a szerelemmel és a szexszel kapcsolatos kérdéseikkel – és a kutatások azt is megmutatják, hogyan válhatnak ezzé a forrássá a szülők.

Egy brit szülők szexuális nevelésben való részvételével kapcsolatos kutatásból kiderült, hogy a szülők gyakran kínosnak érezték magukat, amikor a szexről kellett beszélniük a gyerekeikkel. Sokan attól tartanak, hogy hiányoznak a készségeik vagy tudásuk ahhoz, hogy beszéljenek a témáról.

Ugyanez az áttekintés azonban azt is megállapította, hogy Hollandiában és Svédországban a szülők már kiskoruktól kezdve nyíltan beszéltek gyermekeikkel a szexről. Valószínűleg ennek eredményeként a tinédzserkori terhességek és a szexuális úton terjedő betegségek előfordulása sokkal alacsonyabb, mint például Angliában és Walesben.

Sok szülő számára nehéz beszélni a szexről

Azok a szülők, akik kínosnak érzik a szexről beszélni, nehéz helyzetben találhatják magukat. Sokan szeretnék, ha gyermekeik tudnák, hogy kérdésekkel és problémákkal fordulhatnak hozzájuk. Különösen a digitális korban, amikor a gyerekek egyre fiatalabban találkoznak explicit online tartalmakkal. De már annak eldöntése is nehéz lehet, hogy egyáltalán mikortól kezdjünk el erről beszélni.

Eva Goldfarb, a Montclair Állami Egyetem közegészségügyi professzora társszerzője volt az elmúlt 30 évet átfogó szexuális nevelésről szóló szisztematikus irodalmi áttekintésnek. Noha az áttekintés az iskolákra összpontosít, Goldfarb azt állítja, hogy kutatása fontos tanulságokkal szolgál a szülők számára is.

Az egyik alapvető meglátása az, hogy a szexuális nevelésnek pozitív, hosszú távú hatása van, például segíti a fiatalokat egészséges kapcsolatok kialakításában. Azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne hagyják ki vagy halasszák el ezeket a beszélgetéseket.

Kezdd el korábban, mint gondolná” – mondja. „Már nagyon kicsi gyerekekkel is lehet beszélni a testrészek és funkciók nevéről, a test épségéről és az ellenőrzésről.

Szexuális felvilágosítás ideje
cottonbro/pexels.com

Ne csak a szexről legyen szó

Olyan kérdésekről is beszéljünk, amelyeket a szülők talán nem is a szexhez kötnek, hanem a kapcsolatokról tágabb értelemben:

„Fontos például tisztázni, hogy senki sem kapja meg mindig azt, amit akar, és fontos, hogy mindenkivel kedvesen és tisztelettel bánjunk.”

A tapasztalatok szerint a szülők általában könnyebben beszélnek gyermekeikkel a szexről, amikor ezek a beszélgetések fiatal korban kezdődnek, és természetesen jönnek létre – mutat rá egy másik kutatás. A kisgyermekek kérdéseinek nyílt és őszinte megválaszolása pozitív mintát alakíthatunk ki, amely megkönnyíti a bonyolultabb kérdésekről való későbbi megbeszélést.

Ez a lépésről lépésre történő megközelítés a gyermekek számára is előnyös lehet saját származásuk és identitásuk megértése szempontjából.

Például a kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik sperma adományozással fogantak, és akiknek a szülei ezt kezdettől fogva könyvek és történetek segítségével magyarázták, pozitívabban vélekedtek származásukról, mint azok, akik később tudták ezt meg magukról.

Gyerek szexuális felvilágosítás
cottonbro/pexels.com

Kiadványok, amik a szülők segítségére lehetnek

Akik bizonytalanok abban, hogy mikor és hogyan kezdjék el ezeket a beszélgetéseket, hasznosnak találhatják az iskolák számára készült anyagokat. Egy 2016-os brit tanulmányban a szülők, akiknek megmutatták a gyermekeik szexuális nevelési óráira használt könyveket, úgy érezték, hogy jobban értik a témát. Arról is beszámoltak, hogy így magabiztosabbnak érezték magukat, amikor gyermekeikkel beszélnek a szexről. Goldfarb szerint az is hasznos lehet, ha a szülők beszélgetéseket folytatnak gyermekeik egészségügyi oktatóival. Így tájékoztatást kapnak arról, mit tanulnak majd gyermekeik a tanév során.

A szexuális nevelésre vonatkozó nemzetközi iránymutatások, például az UNESCO által kiadott átfogó, bizonyítékokon alapuló útmutató szintén jó kiindulópont lehet azoknak a szülőknek, akik gyermekük életkorának megfelelő tanácsokat keresnek. Az UNESCO útmutató alapvető, világos gondolatokat használ a testről és az egészséges kapcsolatokról építőelemként. Tehát mindezt a feladatot nem tolja egyetlen nagy beszélgetésre.

Egy 5-8 éves gyermek esetében például az egyik kulcsgondolat az, hogy „mindenkinek joga van eldönteni, hogy ki, hol és milyen módon érintheti meg a testét.”

A tinédzserek számára a beszélgetés magában foglalhatja az érzelmi egészséggel kapcsolatos beszélgetéseket, például azt, hogy mit jelent felelősséget vállalni önmagáért és másokért, vagy hogyan lehet ellensúlyozni a kortársak nyomását. Ezen kívül konkrét információkat nyújthatnak az óvszerről és más fogamzásgátló módszerekről.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!