Emiatt ébredsz fel verejtékben úszva – Az éjszakai izzadás okai

Emiatt ébredsz fel verejtékben úszva – Az éjszakai izzadás okai

Címlap / Életmód / Egészség / Emiatt ébredsz fel verejtékben úszva – Az éjszakai izzadás okai / 2. oldal

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként éjszakai izzadás jelentkezhet. Leggyakrabban valamilyen antidepresszáns a ludas a dologban – az ilyet szedők átlagosan ötöde számol be verejtékben úszó ébredésről. 

Az antipszichotikumok, az aszpirin- vagy paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók, illetve más egyéb készítmények is alkalmasak a szervezet vízháztartásának megzavarására. Mindig olvasd el a betegtájékoztatót, hogy tisztább képet kapj!

Hipoglikémia

Az alacsony vércukorszint fokozott izzadással járhat. Az inzulint vagy szájon át szedhető gyógyszert használó cukorbetegek emiatt éjszakai verejtékezést tapasztalhatnak, amennyiben alvás közben túlzottan leesik a glükózszintjük.

Ilyenkor a vércukor értékének kiegyensúlyozottabb beállítására van szükség, hiszen az állapot a túl magas szinthez hasonlóan ugyancsak károsítja a szöveteket – egyszerűen nem jut kellő mennyiségű tápanyag a szervekhez.

Hormonális zavar

A pajzsmirigy-túlműködés, a mellékvese-daganat, és a rákkal járó másodlagos tünetegyüttes – a karcinoid szindróma – mind okozhatnak éjszakai izzadást. 

Ugyanakkor vannak olyan nők, akiknél a premenstruációs szindróma (PMS) részeként havonta menetrendszerűen jelentkezik.  A hormonháztartás kiegyensúlyozásával jóformán minden esetben enyhíthető a panasz, tehát ne könyveld el, hogy muszáj vele együtt élned!

Idegrendszeri bajok

Nagyon ritka esetekről van szó, a teljesség kedvéért mégis muszáj említést tennünk róluk. Az autonóm diszreflexia intenzív arc-, kar- és nyakizzadással járhat – ez olyan állapot, amelynek a során a szervezet vészhelyzetet érzékel, az agy pedig utasítást ad a mozdulatlanságra, például a gerincvelő sérülésekor.

Emellett stroke vagy poszttraumás stressz is közrejátszhat az éjszakai verejtékezés kialakulásában. Nemcsak akkor érdemes tehát orvoshoz fordulni, ha rendszeresen jelentkezik nálad ez a panasz, hanem egyszeri és intenzív probléma esetén is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást