Bambusz a kertben: az örökzöld egzotikus, amit félünk elültetni

Bambusz a kertben: az örökzöld egzotikus, amit félünk elültetni

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Bambusz a kertben: az örökzöld egzotikus, amit félünk elültetni

Ennek nem is feltétlenül a látványuk volt az oka, hanem a hangulat, amit kölcsönöztek és az árnyék, amit adtak. Nagyon meleg volt, de ahogy beljebb kerültük az erdőbe, bámulatos módon csökkent a hőmérséklet. Felettünk 5-6 méterre lengette a szél a rugalmas, mégis masszív törzseket – talán már ki is találtad, melyik növény varázsolt el minket? Bizony, a bambusz volt az.

Miért olyan különleges a bambusz?

A mi környékünkön talán egy-két háznál láttam bambuszt, úgyhogy jó választás lehet a növény, ha te is valami egyedire, különlegesre vágysz. A különféle fajok között választhatsz színeset, egyszínűt, néhány méterest, de akár 8 méterre megnövőt is. A jó hír az, hogy a bambusz évelő, és nagyon gyorsan nő, lombozata pedig kellőképpen takar. Nem véletlen, hogy sokan sövényként nevelik, céljuk vele a takarás: erre ez a különleges növényi kiválóan alkalmas. És itt még véget sem értek előnyös tulajdonságai, ugyanis a bambusz örökzöld, tehát nem veszíti el díszítő, takaró funkcióját akkor sem, ha beköszönt a hideg. 

Akkor miért nincs mindenkinél bambusz?

Ennek oka legfőképpen az, hogy a bambusz nagyon agresszív növény, rendkívül erőteljes rizómáinak köszönhetően a föld alatt terjeszkedik, és sok-sok méterrel odébb is felbukkanhat. Ez tehát azt jelenti, hogy nem csak a saját telkeden jelenhet meg szinte bárhol, hanem még a szomszédodnál is, főleg, ha telekhatárra ülteted.

A bambusz emellett meglehetősen igényes növény is, tápanyagban dús talajt szeret, és nagy szüksége van a rendszeres öntözésre. Persze, ez sok más növényről is elmondható, amik mégis vígan megélnek nálunk. Pont ezért inkább az ültetése és agresszív terjeszkedése az, ami miatt érdemes fokozott óvatossággal bánni vele.

Az agresszivitás azt jelenti, hogy a bambusz a téglát is könnyen átnőheti, illetve a beton is csak addig akadály számára, amíg nem lesz kicsit porózus. Bár ajánlják, hogy a bambuszt nagyon erős geotextil segítségével ültessék el a gazdák, gondolnivaló, hogy idővel ez sem lesz neki akadály, ha egyszer a betonon is képes áthatolni. 

Van megoldás? 

Természetesen, mégpedig több is. Ha valóban olyan alap mellé kerül a bambusz, ahol nem tud továbbhaladni, értsd úgy, hogy egy alaposan megerősített, vasbetonnal mélyen rögzített kerítés, vagy szegély határolja, akkor ott kedvére díszeleghet. 

Megoldás a cserép, kaspó is, amiből manapság kifejezetten szép és esztétikus darabokat vásárolhatsz. Mivel már nem csupán a klasszikus forma létezik, hanem akár téglalap, szögletes is, ezért a bambuszsövényről sem kell lemondanod. Elég helyet találnod ezeknek a rendhagyó formájú kaspóknak és már díszítheti is a kertedet a bambusz. A bátrabbak le is áshatják a masszív edényeket a földbe, de nem árt az óvatosság és a rendszeres ellenőrzés. 

A bambusz tehát egy fantasztikus növény és nagyon változatos, kifejezetten egyedi hangulatot tud kölcsönözni a kertnek. Sok esetben pedig a legpraktikusabb választás lehet. Azonban nagyon könnyen elburjánzik, és akár anyagi károkat is képes okozni. Ezért, ha inkább az olyan előnyeit élveznétek, mint a takarás, az árnyék, az egyedi hangulat, akkor fordítsatok kellő figyelmet az ültetésre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást