Egészséges a felnőttkori „járás”? A páros különélés van, akinél működik

Egészséges a felnőttkori „járás”? A páros különélés van, akinél működik

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egészséges a felnőttkori „járás”? A páros különélés van, akinél működik

Régen nem mindig volt könnyű feladat megértenem, mások miért vélekednek úgy, ahogyan – főleg, ha a párkapcsolatokat illetően volt eltérő a véleményünk. Felnőttként azonban már tudom, attól, hogy meghallgatom és tudomásul veszem, hogy mások hogyan élnek, még nem feltétlenül kell velük egyetértenem.

Már úgy gondolom, ha nekik így jó, akkor senki másnak nem kell megfelelniük. Így aztán nyugodt szívvel kezdtem izgalmas barangolásba a barátok, távolabbi ismerősök nézetei között, és nagyon érdekes álláspontokra bukkantam. Elsőként a páros különéléssel találkoztam, aminek most összegyűjtöttem az előnyeit és a hátrányait.

járás felnőttes verziója

A páros különélés – kicsit kisarkítva – nem más, mint a járás, ám ezúttal már nem tinikori szerelemről beszélünk, hanem két felnőtt közös döntéséről. Egy olyan döntésről, amiben a felek megállapodnak, hogy teljes értékű (többnyire monogám) párkapcsolatot folytatnak, de nem költöznek össze. Elsőre ez biztosan nagyon furcsának tűnik, hiszen a nagy könyvben is meg van írva, hogy a boldog pároknak előbb-utóbb muszáj összeköltözniük, de a valóságban ennél jóval árnyaltabb a helyzet.

Különösen manapság, amikor annyiféle lehetőség létezik a szerelem megélésre, már rég nem számítanak a hagyományos forgatókönyvek. Korábban például elképzelhetetlen volt, hogy egy házaspárnak ne legyen gyereke, napjainkban viszont ez egyáltalán nem kivételes eset. Vannak, akik nyíltan vállalják, hogy egyszerűen nem akarnak családot alapítani, és nekik például jó alternatíva lehet a páros különélés.

Adódnak persze másfajta élethelyzetek is, amelyekhez szintén passzolhat ez az életforma. Egyik ismerősöm nagyon komoly tanulmányokat folytatott az élete során, professzorként tanít több egyetemen, könyveket ad ki, pályázatokat ír, egyszóval minden idejét leköti a munkája. Több kalandja, komolyabb párkapcsolata is volt az élete során, de talán nem meglepő módon nem alapított családot az életvitele mellett. Időközben félretett annyit, hogy vett egy saját lakást, amit ízlésének megfelelően berendezett – aztán jött a nagy szerelem, ami sok új kérdést felvetett.

Ő egész biztos volt abban, hogy nem szeretne elköltözni imádott lakásából, ugyanakkor azt sem akarta, hogy a szerelme állandóan ott legyen vele.

Ismerte magát annyira, hogy tudta, a munkája nagy koncentrációt igényel, amihez szüksége van a magányra és a csendre. Emellett eljutott arra a szinte, amikor nem akarta azt, hogy „valaki” birtokba vegye a saját kis birodalmát. Először kicsit furcsállottam ezt, hiszen mégiscsak a szerelméről van szó, én pedig ezen a szinten nem igazán ismerem az osztozkodás érzését: ami az enyém, az az övé is, és fordítva.

Végül mégis teljesen meg tudtam érteni. Megannyi szülő-gyermek, anyós-meny kapcsolat megy rá arra, ha az élet úgy hozza, hogy felnőttként kell megosztanunk a közös otthonunkat rokonainkkal. Tulajdonképpen ebben az esetben is pontosan erről volt szó, csak ezúttal nem rokoni kapcsolatról beszéltünk. Mindehhez még hozzátette, hogy biztos régimódi, de nem tudna igazi férfiként tekinteni arra, aki fog két bőröndöt, és egyszerűen beköltözik abba a lakásba, amiért egyedül ő dolgozott meg. Ugyanígy viszont azt sem szerette volna, ha ő hagy hátra csapot-papot, számára ez saját életének, önmagának feladása lett volna. Így aztán nekik nem maradt más alternatíva, mint a páros különélés, ami egyébként tökéletesen működik. 

Amikor idejük engedi, felváltva alszanak egymásnál, de mindketten el tudnak vonulni, ha szükségesnek találják, vagy éppen a munkakörülmények megkövetelik.

Mik a páros különélés hátrányai?

Az első és sokak számára legnagyobb hátrány az extra kiadás, hiszen két albérletet, lakást kell fenntartani, ha külön szeretnétek élni. Ez havi szinten rengeteg pénzt elvihet, amit közös otthon esetén magatokra, utazásra, a jövőtök építésére is költhetnétek. Mindenképpen mérlegelni kell tehát az anyagiakat, ha kipróbálnátok a páros különélést.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»