Otthon

Egyre nagyobb pazarlás a karácsony! Fenntartható dekorációs tippek az idei ünnepekre

Bár imádjuk a karácsonyt és a hangulatot, ami vele jár, ha kicsit is felelősen gondolkodunk, nem mehetünk el amellett, hogy mennyi szeméttel és pazarlással is jár az ünnep. Pedig nem kellene, hogy így legyen. Legyen szó az otthonunk dekorálásáról vagy az ajándékok csomagolásáról, díszítéséről, mindennek megtalálhatjuk a fenntartható verzióját, amiből ráadásul ötletes és kreatív végeredmény születik. Íme, néhány tipp, hogy ne párosuljon szeméttel és bűntudattal is az ünnep.

Fények, okosan

A télen beköszöntő korai sötétséget úgy lehet csak átvészelni, ha minél előbb feldíszítjük a lakást fényfűzérekkel és élvezzük a hangulatot, amit magukkal hoznak. Igen ám, de a régebbi fűzérek, hiába lehet, hogy jól működnek, valószínűleg jóval többet fogyasztanak, mint amennyit szeretnénk.

Érdemes egy kisebb beruházást tennünk és beszereznünk pár energiatakarékos LED-es égősort, amelyek évekig is kitartanak majd és garantáltan nem fogyasztanak túl sok áramot. Ja és persze: ünnepi hangulat ide vagy oda, nem kell annyira kivilágítani a lakást, hogy a Holdról is látszódjon, tudod, a kevesebb néha több.

Az erdő kincsei

Nem kell semmilyen műanyagot vásárolni ahhoz, hogy ünnepi díszbe öltöztesd az otthonodat. Semmi másra nincs szükség hozzá, csak az erdő kincseire, gallyakra, fenyőágakra, tobozokra, bogyókra.

Mindezeket egy tálon elrendezve, máris igazi erdei hangulatot varázsolhatunk az étkező asztalra, de tökéletes alapanyagot nyújtanak ajtódíszhez, vagy saját gyártású adventi koszorúhoz is.

Ne féljünk ahhoz nyúlni, amit a földön találunk a természetben, ahelyett, hogy kacatokkal vennénk körbe magunkat.

Olvastad már?  5 lakberendezési trend, aminek a csillaga már leáldozott

Új díszek helyett családi ereklyék

Ahelyett, hogy minden évben új színpompás díszeket választanánk a karácsonyfánkra, inkább törekedjünk arra, hogy kialakítsunk egy saját családi hagyományt.

Nincs is szebb, mint szenteste a fa alatt együtt felidézni, hogy melyik díszt honnan örököltük, melyik nagyszülőnké, dédszülőnké volt, kitől kaptuk ajándékba vagy épp mikor, hogyan és kivel együtt készítettük.

Ne halmozzunk felesleges díszeket, inkább hozzuk közelebb egymáshoz a családot a díszítésen keresztül is.

Ehető díszek

A másik remek ötlet és egyben szuper családi program, ha mézeskaláccsal dekoráltok. Együtt süthettek, cukormázzal dekorálhatjátok a sütiket, lyukasztás és madzagozás utána pedig mehet is az egész a fára és indulhat a játék, hogy ki tud titokban többet lecsenni róla.

Ha sokáig fent hagyjátok, persze kiszáradhat, de dobozba téve, néhány gerezd almával karácsony után is remek csemege. Felkarikázott, a radiátoron kiszárított narancsgerezdeket is lógathatunk a fára, nemcsak mutatós, de remek illatot is kölcsönöz az egész szobának.

AntonioGravante/depositphotos.com

Kell egyáltalán csomagolás?

Csodás érzés szenteste együtt bontogatni az ajándékokat, de nem lenne ugyanolyan csodás, ha nem bontogatnánk, csak átadnánk őket? Megtehetjük, hogy újrahasznosított papírba csomagolunk, régi cipős dobozokat vonunk be újságpapírral és mondjuk a természet kincseivel dekoráljuk ezeket. Másik, sokkal egyszerűbb megoldás, hogy egyszerűen csak letakarjuk egy abrosszal vagy kendővel a fa alatt heverő ajándékokat, és amikor eljön az átadás pillanata, akkor leplezzük le őket.

Olvastad már?  Egyhetes harmónia kihívás karácsonyig – Apró dolgok a mindennapokban, hogy lélekkel teli legyen az ünnep

Ne szaporítsuk a szemetet, ha nem muszáj, hiszen valójában nem az a lényeg, hogy miben adjuk át, amit a szeretteinknek választottunk, hanem, hogy milyen örömmel készültünk rá, hogy meglepjük őket.