Egyetlen trükk, amivel sokkal hatékonyabban fognak telni a napjaid

Egyetlen trükk, amivel sokkal hatékonyabban fognak telni a napjaid

Címlap / Életmód / Egészség / Egyetlen trükk, amivel sokkal hatékonyabban fognak telni a napjaid

Mindig rendkívül elfoglaltnak éreztem magam, gimis korom óta. Tanulás mellett korrepetáltam nálam fiatalabbakat, aztán az egyetem alatt már dolgozni kezdtem, volt, hogy két-három helyen is, így sosem unatkoztam. Mindig igyekeztem prioritást felállítani az elvégzendő dolgok között, de gyakran megcsúsztam egy-egy határidővel, és ma is rengeteget küzdök velük. Egy időgazdálkodás-szakértő ezúttal megosztja velünk, mi az az egyszerű napi teendő, amely hatékonyabbá teheti a napodat.

Egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő felnőttek 41 százaléka úgy érzi, nincs elég ideje mindarra, amit szeretne elvégezni, és gyaníthatóan nincs ez másképp itt, Magyarországon sem. Laura Vanderkam időgazdálkodás-szakértő szerint egyetlen kulcslépéssel mégis termékenyebbé tehetjük a napunkat. Ez pedig nem más, mint az idő nyomon követése.

Azt ajánlja mindannyiunknak, hogy ha szeretnénk tudni, hol folyik ki az idő a kezünk közül, kezdjük el írásban rögzíteni, mikor mit csináltunk.

Az emberek könnyen mondják azt, hogy „szeretném hasznosabban tölteni az időmet”, de ha nem vagyunk tisztában vele pontosan, hogy hol rontjuk el, változtatni sem tudunk rajta.

Vanderkam több mint 900 embert toborzott, hogy azt kutassa, mivel töltik az emberek a napjukat. Egyik nap arra kérte a résztvevőket, hogy mondják el általánosságban, hogy mivel teszik magukat hasznossá egy adott napon. A következő nap pedig azt kérte tőlük, hogy pontosan jegyzeteljék le, óráról órára, hogy mit csináltak. 

Sokan jobban érezték magukat attól, hogy egyszerűen leírták minden órában a tevékenységüket, mint amikor nem követték nyomon azt.

Egyrészt azok, akik azt gondolták magukról, hogy jut mindenre elég idejük, rendkívül tudatosan szervezik a mindennapjaikat. Ők felelősséget vállalnak az életükért és jó előre megtervezik azt, napokra, hetekre lebontva. Ők azok, akik utólag is szívesen elemzik az életüket, hogy megnézzék, mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

Vanderkam azt mondja, hogy ő maga három évig követte nyomon, mivel tölti az életét, és meglepve tapasztalta, hogy kb. napi egy órát olvasott. Előtte mindig azt hitte, hogy túl elfoglalt volt ahhoz, hogy egyáltalán könyvet vegyen a kezébe. Ám miután rájött, hogy számtalan percet töltött semmitmondó magazinok és napi hírek olvasásával, jóval tudatosabbá vált az olvasással töltött időt illetően. Beillesztette a napi rutinba a könyvolvasásra szánt időt, és így több izgalmas könyvet tudott elolvasni, mint korábban.

A három év nyomonkövetés extrémnek számít, ezt az időgazdálkodás-szakértő is elismeri, de egy-két hét egyáltalán nem megerőltető.

Órára, félórára lebontva, ha mindennap leírjuk, hogy mit csinálunk, sokkal hatékonyabban fogjuk beosztani az időnket.

Fölösleges elemeket ne szerepeltessünk az órarendben (például ha mosdóba megyünk, vagy fogat mosunk stb.), és koncentráljunk inkább arra, hogy munkára, alvásra mennyi időt fordítunk, vagy mennyi időt vesz el a vacsorakészítés, és mennyi időt töltünk a gyerekeinkkel. Ha ennek mind tudatában vagyunk, biztosan akad majd egy-két olyan lyuk, amit betölthetünk fontosabb, élvezetesebb tevékenységekkel.

Rá fogsz jönni például, hogy lefekvés előtt fölösleges időt fecsérelsz az interneten szörföléssel, vagy házimunkákkal. Ha ezeket mind leírod, kiderül, hogy jóval hamarabb is ágyba bújhatnál akár, így könnyebb lenne korán felkelni, és időben munkába indulni, vagy egy kellemes, napindító családi reggelire, amire eddig soha nem jutott időd.

Az is világossá válik, hogy mivel és kikkel töltjük a legtöbb időnket, és ezen is képesek leszünk változtatni, hogy azzal foglalkozhassunk, ami a legtöbbet jelenti számunkra.

Kép forrása: file404/depositphotos.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!