Egyetlen pár cipő, ami meghódította a világot

Egyetlen pár cipő, ami meghódította a világot

Címlap / Stílus / Divat / Egyetlen pár cipő, ami meghódította a világot

Talán nincs olyan, akinek kamaszkorában ne lett volna belőle egy pár, és mivel gyakorlatilag elnyűhetetlen, lehet, hogy még most is ott porosodik a cipős szekrény mélyén. Az acélbetétes bakancs eredetileg ugyan nem ezzel a céllal készült, mégis szimbólum lett belőle, több szubkultúra is a magáénak érezte, és olyan népszerű a mai napig, hogy még az egyik pápának is volt belőle egy pár. Nyáron meleg, télen hideg, külön meg kell tanulni járni benne, és piszkosul nehéz, mégis szerettük. Következzen néhány meglepő tény az acélbetétes bakancsok történetéből.

Dr. Martens, személyesen

Az első Dr. Martens bakancsot Klaus Martens, német orvos tervezte a második világháború idején, miután egy síbalesetben megsérült, és a hagyományos katonai bakancsot túl kényelmetlennek találta. A cipő valószínűleg egyetlen ember találmánya maradt volna, és talán soha nem hagyja el Németország területét, ha a doki nem lép partnerségre egy cipőgyárral a határokon túl.

Az angolok és a sárga varrás

Az orvos a brit R. Griggs Group Ltd. cipőgyárral lépett partnerségre, akik a cipőt a feltaláló után Dr. Martens névre keresztelték, és a legendás sárga varrást is ők adták az első pár csukákhoz. Az első hivatalos Dr.

Martens bakancs 1960. április elsején gördült le a gyár szalagjáról, így a cipők már több mint 50 éve tapossák a világ útjait.

Katonai ruházatból szubkultúrák szimbóluma

Az eredetileg katonai vagy munkavédelmi céllal készült bakancsokat először a munkásosztály kezdte használni, azonban gyorsan több kis szubkultúra is a magáénak érezte a ruhadarabot. A punk, a gót, a grunge és sok más stílus elengedhetetlen kiegészítőjévé vált a magas szárú fűzős cipő, amit szinte lehetetlen tönkretenni, megvédi a lábat, és – nem utolsó sorban – rúgni is elég nagyot lehet vele.

A Who tette népszerűvé

A szubkultúrákból a szélesebb közönséghez az acélbetétes bakancsok a Who zenekarnak, pontosabban Pete Townshendnek köszönhetően jutottak el, aki 1966 körül kezdte el viselni a cipőket, népszerűvé téve így azokat a rajongók körében is. A The Guardian szerint a zenész azért kezdte el az acélbetétes bakancsot viselni, mert „elege lett abból, hogy úgy öltözzön fel, mint egy karácsonyfa, és hogy a ruhák díszei akadályozzák a gitárjátékában, ezért inkább a praktikus ruhadarabok felé fordult”. Ehhez pedig milyen lábbeli is passzolhatna jobban az acélbetétes bakancsnál?

Még a pápának is volt

Az acélbetétes bakancsok olyan népszerűvé váltak, hogy ma már szinte elképzelhetetlen egy-egy rocksztár néhány ilyen darab nélkül. Az acélbetétes bakancsok feltűntek filmekben, sőt rajzfilm karakterek is viselik őket, de még magának II. János Pál pápának is volt egy fehér pár Dr. Martens bakancsa, ami kifejezetten az ő számára készült.

Már nem Angliában gyártják

2003-ban a Dr. Martens bakancsok gyárai Kínába és Tájföldre költöztek, így a cipőkről természetesen lekerült az ikonikus „Made in England” jelzés. 2004-ben azonban egy kisebb gyárban folytatták a kézzel készült bakancsok gyártását, így most csak és kizárólag az itt készülő cipők talpára kerül fel a jel – ennek megfelelően ezeknek az ára is jóval magasabb, mint a többi bakancsnak.

Az eredeti ellenáll

Bár ma már nem elsősorban katonai célra használatosak, és a legtöbben nem is munkavédelmi ruhának veszik a Dr. Martens bakancsokat, azok talpán még mindig ott hirdeti a bélyeg: a cipő ellenáll az olajnak, zsírnak, savnak, benzinnek és lúgnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást