Harmónia egy bögrébe zárva – interjú az Egybögreteát tulajdonosával

Harmónia egy bögrébe zárva – interjú az Egybögreteát tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Harmónia egy bögrébe zárva – interjú az Egybögreteát tulajdonosával

Pontosan ilyen bögréket készít Filkor Anett, az Egybögreteát megálmodója, akinek a csodaszép munkái igazi harmóniát árasztanak magukból.

Honnan ered a kézműveskedés iránti szereteted?

Édesapám oldaláról a nagymamám népi iparművész szövőnő volt, így a textil, szövés, kötés, horgolás mindig közel állt hozzám, valamint az egyik bátyám a képző-és iparművészi középiskolában és egyetemen tanult. Kisgyerekként az egyik kedvenc elfoglaltságom volt a szobájában rajzolgatni vele, és csodálni a kreativitását és a varázslatot, ami a papíron vagy a gépen történt.

Fotó: Egybögreteát

Mióta kerámiázol?

Abban egészen biztos voltam, hogy rajzolni szeretnék, és kézműves szakmát tanulni. Minden családtag és tanár erre biztatott, előkészítőre is jártam, de első próbálkozásra mégsem jártam sikerrel a felvételin. Két hónapot töltöttem egy újpesti gimnáziumban, ami bőven elég idő volt rájönnöm, hogy mit nem szeretnék, így átjelentkeztem egy másik középiskolába, ahol textil szak volt, így ott fejeztem be a tanévet. 

Időközben pedig jött az a megérzés, hogy teszek még egy próbát a Kisképzővel. A következő évet már kerámia szakon kezdhettem 2015-ben, majd szépen lassan beleszerettem az agyagba, a kerámia szak légkörébe, a mázakba, és a várakozásba, hogy soha nem tudhatom előre, mi jön ki a kemencéből. 

Fotó: Egybögreteát

Végtelen segítséggel, precizitással és türelemmel segített Móra Ágota tanárnő, örömmel és nosztalgiával gondolok vissza erre az időszakra, ez adta az alapokat. Megtanultam a kerámiakészítés csínját-bínját, többek között teáskészletet és falikutat készíthettem az iskolai évek alatt. A kútnak még nincs meg a végső helye, de annyi biztos, hogy egy varázslatos kertben álmodtam meg.

Fotó: Egybögreteát

Minek hatására döntöttél úgy, hogy saját vállalkozásba kezdesz?

2020-ban, a nagy bezárások ideje alatt végeztem a Kisképzőben, ezután kerestem az utamat. A nyarat többnyire a természetben, festéssel töltöttem, éjjel-nappal motivált voltam, hogy az elképzelt képeimet megvalósíthassam. Emellett az animációval is ismerkedtem. A fázisrajzokat, színezést élveztem, de hiányzott a kézzel fogható alkotás, az agyag illata, a kísérletezés és az, hogy azzal foglalkozhassak, amit a legjobban szeretek csinálni. 

Ősszel megszületett a döntés, a családi házunk alagsorában kialakítottunk egy műhelyt édesapám segítségével.  Novemberben megszületett az Egybögreteát, a műhely pedig decemberre el is készült, ekkor érkezett meg a kemence is. Belevághattam az alkotásba, 2021 januárjára pedig elkészültek az első kis türkiz csészéim. Tavasszal megismertem a vőlegényemet, Dévai Kartalt, akivel azóta közösen dolgozunk, és tartunk workshopokat.

Fotó: Egybögreteát

Milyen tárgyakat készítesz a legszívesebben?

Legszívesebben egyedi darabokat készítek, szeretem azt, ha minden bögre kicsit más, és mindenki kiválaszthatja, melyik csésze szólítja meg. Nagyon szeretek kísérletezni a színekkel, formákkal, belemerülni a részletekbe és szívből alkotni, mintázni, festeni. Az Egybögreteát a teázás szentimentális élményéről szól, a kapcsolódásról, a pillanatok, és az emlékek fontosságáról. 

Ehhez sokszor alkalmat ad a teázás ceremóniája, és hiszem, hogy ezek az alkalmak egy életre szóló élmények lehetnek, fontos beszélgetések, barátságok, szerelmek születhetnek egy bögre tea mellett. S a bögre, amiből fogyasztjuk a teánkat, szívünkhöz nő mindeközben, emlékeket hordoz magával.

Fotó: Egybögreteát

Honnan merítesz ihletet a különleges mintáidhoz, díszítéseidhez?

Egyre inkább érdekelnek a magyar népművészeti motívumok, és a népi fazekas kultúra, amelyekről szeretnék még többet tanulni a következő időszakban. Jelenleg a sárközi kerámia díszítő mintákat tanulmányozom. A már ismert motívumokat igyekszem tudatosan használni és beépíteni az alkotásaimba, emellett hangulatokat, érzéseket próbálok megragadni és átadni a mintákkal. Ilyen a Tavasz és a Nyár bögre is, ami a mezőkre és vízpartra kiheveredős, beszélgetős-álmodozós napok emlékére született.

Fotó: Egybögreteát

Egyedi elképzelések alapján is készítesz kerámiákat?

Igen! A saját stílusomon belül nagy örömmel készítek egyedi darabokat. Bár nagyobb felelősség, és bíznom kell abban, hogy a megrendelő is elfogadja, hogy mi jön ki végül a kemencéből, hiszen időnként egészen meglepő dolgok tudnak ott bent születni. Nagyon szeretem az ilyen megkereséseket, mikor valóban személyre szabott kerámiát készíthetek. Akár motívumról van szó, vagy egy gondolatról, amit szeretnének, hogy beleírjak, például a bögre belsejébe.

Fotó: Egybögreteát

Hogyan zajlanak az alkotási folyamataid?

Egyedi megrendelések esetén a tervezéssel, máskor az inspirálódással kezdődik a folyamat. Mikor csak szívből alkotok, elsőnek a korongon elkészül a csésze alapja, amit általában másnap esztergálok. Ezután elkészítem a csésze fülét, és ráragasztom. Kis száradás után mintázom a bögrét, belekarcolom, vagy ráragasztom a mintát. Pár nap száradás után következhet a bögre csiszolása, majd bekerül a kemencébe 960 fokra, zsengélésre. Miután kihűlt a kemence, mázazom, ha mintásak, akkor festem is a különböző színekkel a csészéket, este pedig vissza is kerülnek az 1230 fokos égetésre.

Fotó: Egybögreteát

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

Nagyon sok kedves emberrel találkozhattam. Számomra a legtöbbet a személyes visszajelzések adják, mikor felragyogó szemeket és mosolyokat váltanak ki a színes kerámiáim. Az is nagyon kedves a szívemnek, amikor megosztanak velem képeket, hogy mutat az életükben, használat közben is a bögréjük, és érzem, hogy szeretik, vigyáznak rá, jelentéssel bír számukra. Az egyik legnagyobb kihívás és elismerés talán az volt, amikor a bátyám esküvőjére 80 darab pálinkás kerámia csészét készíthettem.

Fotó: Egybögreteát

Hogyan zajlanak a workshopjaitok?

2021 őszén született meg Kartallal a közös projektünk, a Tálka Találka, mivel tanítani és foglalkozásokat tartani is szerettünk volna. Célunk, hogy átadhassuk az alkotás élményét kicsiknek és nagyoknak. Kezdetben mi vittük az agyagot és az eszközöket, ma pedig elsősorban az óbudai műhelyünkben fogadjuk a lelkes kerámiázni vágyókat. 

Ezeken az alkalmakon különböző tematikák közül lehet választani, a legnépszerűbb a bögre és tálka készítő workshop. A foglalkozásokon az élményen és a kikapcsolódáson van a hangsúly, az utómunkálatokat (csiszolás, mázazás, kétszeri égetés) mi végezzük. Ezekre az alkalmakra közös egyeztetés alapján lehet időpontot foglalni.

Fotó: Egybögreteát

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Tavaszig szeretnék állandó termékeket készíteni a webshopba, valamint a nyári vásárokra készülődök nagy szeretettel. Hosszabb távon pedig nagy álmunk, hogy pár éven belül vidékre költözhessünk, közel a természethez, ahol egy csinos műhely és kerámiabolt mellett vendégül is láthatjuk az embereket, alkotótáborokat tarthatunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Megőrizve és átadva a környék szépségét, hagyományait és kultúráját.

Nyitófotó: Egybögreteát

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást