A Karácsony amúgy is szeretetteljes fényét még inkább emelik az olyan finomabbnál-finomabb édességek, mint a bejgli, zserbó, mézeskalács, puszedli, kalács, kuglóf, linzer, stb. A sor végtelen, de egy a közös bennük: igen nagy étvággyal fogyasztjuk őket az ünnepi időszakban.
Boros-meggyes muffin
Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
- 25 dkg meggybefőtt,
- 1,5 dl + 2 evőkanál portói bor,
- 12 dkg vaj,
- 25 dkg liszt,
- 3 evőkanál kakaópor,
- 2,5 teáskanál sütőpor,
- 2 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 1,5 dl joghurt.
Elkészítési idő: kb. 20 perc.
A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük. A meggybefőttről leöntjük a levét és a gyümölcsöt megöntözzük 1,5 dl portói borral. A vajat megolvasztjuk. A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverjük. Ezután egy másik tálban a tojásokat felverjük a cukorral, a joghurttal és a vajjal. A két tál tartalmát ezután alaposan összedolgozzuk, s végül hozzáadjuk a portói boros meggyet is. A kapott tésztát a muffin forma mélyedéseibe töltjük és a sütőben 20 percig sütjük.
Csokis-datolyás muffin
Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
- 15 dkg étcsokoládé,
- 12 dkg vaj,
- 15 dkg szárított datolya,
- 15 dkg liszt,
- 10 dkg darált mogyoró,
- 2,5 teáskanál sütőpor,
- 2 tojás,
- 10 dkg,
- 3 dl joghurt.
Elkészítési idő: kb. 20 perc.
A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük. A vajat és a csokoládét egyszerre megolvasztjuk. A datolyát kimagozzuk, majd apró darabokra szeleteljük. A lisztet, a sütőport és a darált mogyorót összekeverjük. Ezután egy másik tálban a tojásokat felverjük a cukorral és a joghurttal, majd gyorsan összekeverjük a liszttel, a kihűlt csokoládés vajjal és a datolyával. A kapott tésztát a muffin forma mélyedéseibe töltjük és a sütőben 20 percig sütjük.
Juhsajtos palacsintatekercs
Hozzávalók 8 darab tekercshez:
A tésztához: 5 dl tej, 4 tojás, 16 evőkanál liszt, fűszersó, 4 evőkanál tejföl
A töltelékhez: 2 csokor bazsalikom, 4 paradicsom, só, bors, 8 szárított paradicsom, 30 dkg juhsajt + olaj a sütéshez.
Elkészítési idő: kb. 40 perc.
A tészta összes hozzávalóját alaposan elkeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Majd a bazsalikomot és a paradicsomot megmossuk és feldaraboljuk. A szárított paradicsomot és a juhsajtot szintén felkockázzuk. A palacsintatésztából kisütjük a palacsintákat egy palacsintasütőben, majd a kész palacsintákra teszünk friss és szárított paradicsomot egyaránt, valamint juhsajtot és bazsalikomot. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd feltekerjük őket tekercsekbe. A kapott tekercseket egy jénai tálba fektetjük és 180 fokon kb. 5 percig sütjük még a sütőben.
Csokis-áfonyás-pisztáciás keksz
Hozzávalók kb. 30 darab kekszhez:
- 100 g olvasztott vaj,
- 150 g cukor,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 100 g aszalt vörös áfonya,
- 80 g pisztácia – pörkölt, sós, megtisztítva,
- fél csomag sütőpor,
- 330 g liszt.
Elkészítési idő: kb. 40 perc.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vajat kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és alaposan összedolgozzuk. Hogyha ez kész, akkor beleforgatjuk a vörös áfonyát és a pisztáciát is. Egy másik tálban összekeverjük a sütőport és a lisztet, majd ezt is hozzákeverjük a masszánkhoz. Sütőpapírral kibéleljük a sütőtálunkat és a kapott masszából apró golyócskákat formázunk, majd lisztezett villával korongokká lapítjuk őket. Végül 180-200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket.