Egészség / Életmód

7 egészségügyi probléma, ami nyaraláskor jöhet elő

7 egészségügyi probléma, ami nyaraláskor jöhet elő

Visszaszámolod a napokat a nagy utazásig, amikor végre indulhatsz kikapcsolódni? Elhisszük, hogy a lelked kikapcsolódásra vágyik, ám a tested sajnos negatívan is válaszolhat a megszokott napirendtől való eltérésre. Összegyűjtöttük, hogyan – így jó előre fel tudsz a dologra készülni.

Fogfájás a repüléstől

A légi utazás olyan fájdalmakat is előhozhat, amelyek addig nem bántottak – mondja Luke Cascarini amerikai szájsebész.

„A magasságváltozás apró légbuborékok keletkezését eredményezheti a mélyebb töméseknél, valamint a lepedékréteg alatt. Az ottani légnyomás eltér az utastérben mérhetőtől, s ez a fájdalom oka” – állítja a szakértő, aki szerint ugyanemiatt hegymászáskor vagy síeléskor is jelentkezhet hasonló gond.

Székrekedés a gépen

Az emésztőrendszered már az indulás pillanatában sérülékenyebbé válik. A hosszan tartó repülés megnyújtja azt az időt, amit az étel a tápcsatornában tölt. 

Ez az esetleges kiszáradással párosulva – ami repülés közben ugyancsak gyakori – székrekedéshez vezethet. Dr. Charles Murray, a The Royal Free Hospital gasztroenterológusa éppen ezért rostban gazdag élelmiszerek, valamint sok víz fogyasztását javasolja.

Elkaphatod az első bacit

Hónapok óta nem voltál betegszabin? Nyaraláskor mégis előfordulhat, hogy elkapod az első utadba kerülő vírust vagy baktériumot. Kutatások bizonyítják, hogy minden harmincadik ember azonnal lebetegszik, amint felhagy a napi rutinnal, s megpróbál kikapcsolódni. 

A jelenség egyik magyarázata, hogy a munkahelyi stressz elhárulásával az immunrendszer is lenyugszik – de olykor túlzottan. Ráadásul a repülő fedélzetén százszor könnyebben terjed egy átlagos megfázás-kórokozó, mint amúgy.

Súlyosbodhat a szénanátha

Bár a fapollenek főszezonja véget ért, a fűpolleneké javában tart. Jó hír viszont, hogy a mediterrán területeken az utóbbinak a csúcsidőszaka hamarabb befejeződik, ám például Skandináviában jellemzően később. 

Márpedig a rutinból kizökkent szervezet immunrendszere még erősebb ellenreakcióra képes – semmiképpen se hagyd tehát otthon a gyógyszered!

Vércukorszint-zuhanás a melegben

A kánikula növeli az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél az úgynevezett hypoglikémia, tehát a kórosan alacsony vércukorszint kockázatát – figyelmeztet Douglas Twenefour, a Diabetes UK szervezet klinikai tanácsadója. 

Ha tehát érintett vagy a témában, nem árt tudnod, hogy 25 fok fölött érdemes gyakrabban ellenőrizned a vércukorszinted, mivel a melegben kitáguló vérerek több glükózt emésztenek fel.

Lecsaphat a migrén

Ha azt hiszed, hogy a nyaralás távol tartja a munka miatti fejfájást, ki kell ábrándítanunk: az utazás gyakran von magával migrénes rohamot.

A kánikula okozta magas nyomás zavart okozhat az agyalapi mirigy működésében, ami tulajdonképpen termosztátként felügyeli a testhőmérsékletet – magyarázza Dr. Andy Dowson, a londoni King’s College Hospital fejfájás ambulanciájának munkatársa. Veszélyeztetettként érdemes stabil helyzetben tartanod magad közlekedéskor: például a repülő szárnyánál, a csónak közepén vagy az autó elülső ülésén.

Ólmos álmosság

Amennyiben már megint azon kapod magad, hogy átszunyókálod a fél nyaralást, ne gondolkodj prózai okokon. 
A legtöbb ember ugyanis olyan alváshiányt halmoz fel évközben, hogy a szervezet az első adandó alkalommal megpróbálja kompenzálni a lemaradást. „Teljesen lemerítjük az akksit. Amint eljön a nyaralás ideje, ellazulunk, és elkezdünk feltöltődni. A szieszta tudatállapotot pedig mindenki ismeri” – teszi hozzá Russell Foster professzor, az Oxford cirkadiánkutatója.
Te tapasztaltál már valamilyen egészségügyi kellemetlenséget nyaraláskor? Kommentben várjuk a válaszod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást