Egészség / Életmód

5+1 egészségügyi probléma, amit az elektronikai kütyük okoznak

5+1 egészségügyi probléma, amit az elektronikai kütyük okoznak

A technikai fejlődésnek rengeteg pozitív hatása van az életünkre, ezeknek köszönhetően (valamint részben azért is, mert csak hosszú távon érzékelhető) olykor a negatívumokról hajlamosak lehetünk megfeledkezni. Pedig az okostelefonok, a számítógépek és egyéb kütyük rengeteg egészségügyi problémát okoznak kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Akné az okostelefonok miatt

Ha gyakran beszélsz telefonon másokkal, napi szinten tisztítanod kellene a telefonodat. A készülékeden ugyanis rengeteg baktérium található, amelyekről általában még csak nem is tudsz.

A gond, hogy amikor a mobilodat hozzáérinted az arcodhoz telefonálás közben, akár órákon át, ezek rákerülnek a bőrödre is.

Az arcod viszont érzékenyebb a külső hatásokra, így rövid időn belül megjelenhetnek rajtad a különböző aknék, amelyeket baktériumok okoznak.

A legjobb megoldás, ha kihangosítod a telefont, és gyakran letakarítod a képernyőt is.

 

Sugárzás a telefonodból

Nem titok, hogy a mobiltelefonunk olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek sugárzást bocsátanak ki magukból.

Szerencsére kutatások szerint ez olyan minimális mértékű, hogy nem okoz komoly egészségügyi gondokat, de ettől függetlenül igenis tudatában kell lenned ennek.

A legjobb, ha megelőzésképpen sosem teszed a telefonodat a zsebedbe, hogy véletlenül se legyen hatással a nemzőképességedre, nem alszol vele egy ágyban, és a kisgyermekednek sem engeded, hogy napi szinten sok időt eltöltsön vele.

 

A számítógép és a csuklófájdalom

Érezted már azt, hogy amikor egész nap a gép előtt ülsz és dolgozol, a csuklód gyengébbé válik, bizonyos mozdulatokra pedig konkrétan sajogni kezd?

Ez bizony az állandó pötyögésből és az egérhasználatból fakad, ugyanis órákon át olyan pozícióban van a csuklód, ami egyébként nem egészséges számára.

Hosszú távon ez állandó fájdalmakat okozhat, és bár szerencsére ez nem túl komoly, azért igazán zavaró lehet.

A legfontosabb, hogy 30 percenként tarts egy kis szünetet, mozgasd át a kezeidet, hogy véletlenül se álljanak be!

 

Fej- és hátfájások

A fejfájást nagyon sokszor váltja ki az elektronikai kütyüd.

Amikor a mobiltelefonodon böngészel vagy játszol, folyamatosan lefelé nézel, és ha ezt egy nap többször is csinálod, a nyakad nem csak beállhat, de ettől a póztól a fejed is erősen megfájdulhat.

Ráadásul az, hogy milyen pózban ülsz a monitor előtt, szintén sokat számít az egészségedben. Ha éveken át rossz tartást veszel fel, sajnos a gerinc és izomfájdalom nagyon gyakori lehet.

A görnyedt testtartás megelőzése nagyon fontos, első lépésben egy megfelelő kényelmességű székkel!

 

A fülhallgató veszélyei

Bármennyire is jó érzés sétálni indulni a fülhallgatóval a füledben, sajnos nagyon-nagyon veszélyes lehet.

Hiába gondolod úgy, hogy a piros lámpánál egy autó sem fog jönni, ha zenét hallgatsz, a mentőt, tűzoltót és rendőrt nem fogod észrevenni.

Statisztikai adatok szerint egyre több olyan balesetre kerül sor, ahol valaki a hangos zene miatt sérült meg, ezért inkább ha teheted, csak otthon, esetleg a buszon ülve hallgass zenét – és akkor is csak annyira, hogy meghalld, ha valami történik körülötted.

Utóbbi már csak azért is fontos, mert ha 80 decibel felett hallgatod a zenét, a hallásodat károsítod hosszú távon!

 

+1: Szorongás és a közösségi média

Mivel lehetőségünk van folyamatosan online lenni, komoly függőség alakulhat ki nálunk úgy, hogy ennek tudatában sem vagyunk.

Állandóan a telefonunkért nyúlunk, még a moziban is ránézünk, ráadásul folyamatosan úgy érezzük, hogy posztolnunk kell ahhoz, hogy érdekesek és relevánsak maradjunk.

A valós személyiségünk és az online közötti szakadék egyre mélyebb lesz, és komoly stresszt vált ki belőlünk az alacsony lájkszám vagy a tény, hogy mások élete érdekesebbnek tűnik a közösségi oldalakon.

Nem egy kutatás bebizonyította már, hogy ezeknek az oldalaknak önbizalmi téren mennyire romboló hatásaik vannak!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást